Orgasme: Hun får ikke orgasme under samleie med partneren

En har bedre forutsetning for å oppnå orgasme om man selv står for bevegelsene, forklarer sexologen.

«Jeg sliter virkelig med å få orgasme under samleie eller oralsex. Har kun kommet ett par ganger på mine mange år. Jeg har et helt fantastisk avslappet forhold til kjæresten, vi går nakene rundt hverandre, har onanert sammen og vi har fantastisk sex, bare det at jeg greier ikke oppnå klimax under samleie. Trenger tips og råd. Stillinger osv.» skriver kvinne 32.

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Kjære kvinne 32, 

Takk for at du skriver til oss. Du er ikke alene om å slite med å få orgasme ved samleie, men det er flott at du har opplevd orgasme tidligere, selv om det bare er ved et par anledninger. For da vet du hvordan en orgasme kjennes ut, og du vet at kroppen din kan!

All nytelse og orgasme, enten det er alene eller med en partner, er avhengig av at du er kåt, at kroppen gir respons på kåtheten - som for eksempel at du blir våt i skjeden, og at du klarer å gi deg hen til denne følelsen. Er du lite tent, eller kroppen ikke gir respons, eller du ikke klarer å gi deg hen, er også veien lang til orgasme – om man i det hele tatt når dit. 

Med et litt dårlig utgangspunkt, er det også lettere å bli avsporet fordi tanker, som ikke har noe med sexen å gjøre, slipper til. Tvert om så kan de tankene virke som en bryter som effektivt «slår av» kåtheten som eventuelt var der.

Det er også veldig viktig hva du gjør med tanke på bevegelser når dere har sex. Ligger du mye i ro med underlivet ditt, og bevegelsene som er, skjer enten ved bruk av vibrator, hendene, eller det din partner gjør med deg? Om dette er riktig i ditt tilfelle, er mitt første råd at du begynner å bevege underlivet ditt både når du onanerer og når du har samleie. 

Orgasme er blant annet avhengig av god blodgjennomstrømning i muskulaturen i underlivet ditt, samt mye nerveimpulser, og dette skapes best ved at du beveger underlivet ditt, og ikke at noe beveges mot ditt underliv som ligger mer eller mindre i ro.

Du kan starte med å øve deg når du onanerer. Legg vekk eventuelle vibratorer, og vær nysgjerrig på hvilke bevegelser du kan gjøre selv og oppleve som gode. Det kan for eksempel være å bevege underlivet mot fingrene istedenfor at fingrene beveger seg mot klitoris. Eller å finne noe du kan legge mellom beina (pute, sammenrullet håndkle, dyna ...), mot vulva og klitoris, og som du kan gnikke deg mot. Noen liker å ha noe (for eksempel en dildo) inn i skjeden samtidig som de gnikker mot noe. 

Ved samleie kan dere eventuelt bytte roller ved at du er den som gjør bevegelsene. For eksempel når penis er ført dypt inn i skjeden, kan han holde seg helt rolig, og du gjøre bevegelser. Du kan for eksempel presse og gnikke deg mot underlivet hans, på den måten får du stimulert klitoris både innenfra skjeden og utvendig. Du kan gjøre langsomme «melkebevegelse» av penis med skjeden. Om du ligger underst, kan du «bikke» opp og ned med bekkenet ditt (fordel med myk madrass under seg). Og mye annet som dere kan prøve dere fram med. Vær nysgjerrig og utforskende sammen. 

Siste råd er at du ikke stresser med dette. Jo mer du stresser, jo vanskeligere kan det bli å få orgasme. Lek, utforsk og vær nysgjerrig sammen, så finner dere nok løsningen på hva som funker for deg til slutt. 

Håper dette er til litt hjelp for deg. 

Lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.