Orgasme: Han har problemer med å komme

Når det betyr noe for oss, kan det skape prestasjonsangst, og det kan gi uante utfall på prestasjon, sier sexologen.

«Jeg og partneren min prøver på å få barn! Men han har problemer med å komme. Han vil ikke til lege! Jeg blir bare helt utmattet og deprimert. Tror det kan være prestasjonsangst, for hadde ikke det problemet før jeg slutta på p-pillene! Er det noe jeg kan gjøre for å få han til å komme?» skriver kvinne (27).

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer. 

Hei, kvinne 27.

Spørsmålet ditt er det ikke lett å komme med noe fasitsvar uten å ha en dialog med dere og få litt mer bakgrunnskunnskap, men vi prøver. Du sier at du og din partner prøver å få barn, og at han helt siden du gikk av prevensjon har slitt med å komme. I de fleste tilfeller ville jeg sagt at dersom noe kommer plutselig og helt uventet, er det all grunn til å gå til legen og sjekke at alt er som det skal. I deres tilfelle er det stor sannsynlighet at problemet ikke er somatisk, så det å oppsøke lege er nok ikke første prioritet.

Min første tanke er at det ville vært nyttig å vite om dere begge er hundre prosent med på dette prosjektet. Ofte er det en som er litt mer pådrivende og da kan det være veldig skummelt for den som lar seg lede med. Snakk med ham og hør hvor han står i saken og om han kanskje allikevel kan oppleve en form for ambivalens i forhold til å prøve å få barn, så god kommunikasjon er viktig her. Jeg ville også sjekket om han får orgasme når han onanerer på egen hånd. Der trenger han jo ikke å prestere, og det vil også kunne utelukke at det er et somatisk problem.

Hvis han er like mye på lag, eller mer enn deg, er det her snakk om at man skal prestere på et annet nivå enn det man har gjort tidligere. Fram til nå har fokus vært lyst, nytelse, spenning, glede, intimitet og så videre. Inntil nå har det vært «trening», nå blir det plutselig på «ekte». At mange menn sliter når det plutselig betyr noe, er noe vi opplever i terapirommet ofte.

Jeg har opplevd de vakreste menn som aldri har hatt noen følelsesmessig tilknytning til sine dater og har prestert helt supert, og de har kunne vært med en og to kvinner på en gang og holdt på i timer. Så treffer de drømmedama, og på soverommet skal de virkelig vise hva de kan prestere, så sliter de med ereksjon, tidlig eller sen utløsning. Når det betyr noe for oss, kan det skape prestasjonsangst, og det kan gi uante utfall på prestasjon.

Det som blir viktig er også å se om noe har forandret seg seksuelt i relasjonen mellom dere. Når man har et ønske om å få barn, kan forventning om prestasjon gi prestasjonsangst både for egen del, men også hvis han ser at hun blir skuffet fordi han ikke kommer i mål. Dersom man er opptatt av eggløsningstider, og sexen blir veldig teknisk, kan det også gjøre det vanskeligere for han å prestere, og jo mer fokus på prestasjon, desto større angst.

Bare tanken på å bytte bort sin temmelig ukompliserte situasjon, hvor man kan gjøre som man ønsker, mot forpliktelser 24/7 og våkenetter, kan også være skremmende. Det er mange tanker som kan virke forstyrrende under akten. Kåt blir vi mellom ørene og ikke mellom bena!

Noen ganger kan det være lurt å legge forsøk på å bli gravid litt på hylla, og konsentrere seg om hverandre og få tilbake lekenheten i seksualiteten. Det å eksponeres for mannens sæd, minsker risiko for svangerskapsforgiftning og at man mister fosteret tidlig i svangerskapet, så det er uansett ikke bortkastet å «trene» litt til. Bare det du sier om at du blir utmattet og deprimert, kan jo ikke være noen vitamininnsprøytning for seksuell prestasjon.

Dersom dere over en lengre periode fortsatt ikke skulle komme noe lenger, er det nok på tide å oppsøke hjelp. Einstein sa at det er vanskelig å løse et problem med det samme tankesettet som skapte problemet, og han kan nok ha rett i det.

Ønsker dere masse lykke til og krysser fingrene for dere.

Hilsen Thomas.