Orgasme: Avbryter alltid før en orgasme. Hvordan gi seg hen?

«Jeg har ikke debutert seksuelt med en partner, men bruker sexleketøy. Det jeg merker er at jeg går fra 0 - 100 på veldig kort tid. Selv på lave innstillinger kjenner jeg at det går raskt mot en orgasme. Problemet er at jeg ikke vet hvordan jeg skal takle en orgasme. Det ender alltid opp med at alle sensasjonene jeg kjenner blir så sterke. Nesten så jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg eller hvordan jeg skal puste. Jeg har ofte hørt uttrykket at man må "pushe seg gjennom" edgen av en orgasme for å få release. Men jeg klarer ikke holde ut så lenge. Det ender alltid med at jeg avbryter/stopper vibratoren. Om jeg bruker fingrene mine, stopper jeg også når jeg kjenner at jeg ikke takler det som bygger seg opp til en orgasme. For jeg vet ikke hvordan jeg skal holde ut frem til selve orgasmen. Jeg føler på en enorm frustrasjon. Både for at jeg ikke takler å kjenne alt det deilige, men også at jeg aldri får kommet og kjent på en deilig frihetsfølelse som alle snakker om. Når jeg blir veldig kåt i andre settinger kan jeg kjenne på samme frustrasjon, fordi det er såpass kraftig og det skjer så fort, selv når jeg bare tenker på noe opphissende. Jeg har prøvd å google meg frem til gode teknikker eller lignende, men alt jeg finner er de som sliter med det motsatte. I mitt voksne liv har jeg kun hørt om en som har snakket om frustrasjonen og hvor slitsomt det kan oppleves. Føler meg ganske unormal og vil lære meg å nyte,» skriver kvinne (31).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 31, og takk for spørsmålet ditt.

Jeg håper jeg har forstått problemstillingen din riktig, nemlig at du ikke klarer å gi deg hen til orgasmen.

Den første utfordringen jeg vil gi deg, er å slutte å tenke på orgasme som noe du må takle. Kroppen din er skapt for å «takle» orgasmer helt av seg selv, så det er ikke noe spesielt du må gjøre for å takle. Med en gang du tenker på dette som en oppgave du må takle, så er du inne i en dårlig sirkel med at orgasme er en prestasjon, noe den overhodet ikke er. 

Noen ganger, og særlig ved bruk av vibratorer eller med fingre rett på klitoris, kan stimuleringen bli så kraftig at det nærmest blir ubehagelig. Det er mange som opplever at orgasmen ødelegges av ensidig sterk stimulering på samme sted. Så forsøk, før du kommer til det stadiet der du kjenner at du ikke takler, å endre stimuleringen, endre området du stimulerer eller bevegelsene du gjør med bekkenet. 

En fin måte å unngå for mye stimulering på klitoris, er at du beveger underlivet ditt mot noe, i stedet for at noe beveger seg mot underlivet ditt. En orgasme er avhengig av god blodgjennomstrømning i muskulaturen i bekkenet, samt gode nerveimpulser, og det oppnår du altså best ved å bevege bekkenet ditt, for eksempel som ved gnikking. Legg noe mellom beina, eventuelt med en dildo i skjeden om du ønsker det, og gnikk mot underlaget. Det vil gi deg de beste forutsetningene for å «forløse» orgasmen, både pga. bevegelsene, men også fordi det da ofte er lettere å bli i fantasien/følelsene enn å begynne å tenke at nå må jeg klare det, eller tilsvarende. 

Det er flott at du blir fort kåt, og har rask respons, men selvfølgelig kjedelig om det skjer for fort. Noe av det du skriver får meg til å lure på om du er sikker på at du ikke får orgasme? Det er velkjent at gutter kan slite med å komme for fort, men det er ikke uvanlig at også jenter kan det. Ikke altfor sjelden har jeg også opplevd at jenter mener at de ikke får orgasme fordi de har en oppfatning av hvordan den skal være, og det ikke stemmer med den følelsen de selv får, men når vi går inn på det, så viser det seg at de høyst sannsynlig har det.

Hvordan en orgasme oppleves er nemlig vanskelig å beskrive fordi det er få andre ting som ligner på det, og i tillegg kan det variere veldig fra kvinne til kvinne, og også fra gang til gang hos samme person - ikke alle opplever det som en frihetsfølelse eller en release. 

Det som best kjennetegner en orgasme, er at pusten blir dyp og gjerne rask, de fleste kan kjenne mer eller mindre pulserende sammentrekninger i bekkenet, og du kommer til et punkt der du ikke klarer å stimulere mer - du må stoppe. Og etter det er ofte lysta til å fortsette borte. 

Høres det ut som det kan gjelde deg? I så fall er det nok mer dine forventninger til orgasmen som må justeres og ikke hvordan du stimulerer. Likevel – om du synes at du kommer for fort, er det fint å øve seg opp til annen type stimulering enn at du bruker vibrator og finger rett på, slik at du kan forsinke det hele, og dermed klare å vare lengre. 

Siden det virker som du sliter veldig med dette, vil jeg anbefale deg å kontakte en sexolog, slik at du kan få avklart hva der er som skjer med deg, og få de rådene som vil passe best for deg ut fra hva dere kommer fram til.

Håper dette er til litt hjelp for deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen Siv Gamnes.