Mensen: Hun har ikke regelmessig mensen. Er det vanlig?

Det tar kroppen et par år å komme inn i en fast syklus, og mange opplever ikke en regelmessig mens før de er i 20-årene, skriver helsebroren.

«Jeg er en jente på 17 år som enda ikke har fått regelmessig mensen. Fikk det for første gang når jeg var 14 år og har hatt det kanskje 4-5 ganger siden. Har hørt at dette ikke er normalt, men har sjekket negativt for pcos og lignende. Hva kan man gjøre, evt er det noe galt?» spør kvinne (17).

per-arthur-svarer-riktig.jpg

per-arthur-portrett.jpgHei jente 17.

Takk for spørsmål.

Du står på ingen måte alene i det som kan være menstruasjonens uforutsigbare verden. Forhåpentligvis så har du fått noe kunnskap av skolen og foreldre om hva menstruasjon innebærer og hvordan den kan utarte seg. At det kan være komplisert å forstå, er helt sikkert og hvis vi legger oss på en smal liste av hva som er normalt i forhold til mensen, vil mange falle utenfor normalen. Og med det føle på stress og kanskje angst for at noe ikke er som det skal være.

Men skal vi se litt på den gjennomsnittlige dataen vi har om menstruasjon, så vil jeg si at du er godt innenfor normalen.

Det er nemlig normalt at menstruasjonen kommer sporadisk etter at man har fått første mens. Ikke unormalt at den kan komme og gå med jevne mellomrom, noe som gjør den lite forutsigbar. Dette kan naturlig nok by på problemer hvis en ikke stiller forberedt med en tampong eller bind i væsken. Selv om vi gjerne har en tanke om at når mensen først er kommet, så vil den komme i en vandt syklus, så punktlig og nøyaktig at den nesten kan forutsies ved å telle dager fra siste mens.

Men det tar faktisk kroppen et par år å komme inn i denne syklusen, og mange opplever ikke en regelmessig mens før de er i 20-årene. Så du kan nok senke skuldrene dine litt i forhold til om alt er som det skal eller ikke.

Men, og det er selvfølgelig et men. Det er de grunner som gjør at menstruasjonen kan forsvinne eller bli uregelmessig. Her kan det hende du har blitt testet, men det første en bør tenke på er om man har hatt ubeskyttet samleie, da seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia, kan påvirke menstruasjonen slik at den enten uteblir eller det oppstår blødninger før den skal komme. Har du hatt ubeskyttet samleie med en ny person, er det alltid lurt å ta seg en test. Her kommer det også inn bruken av nødprevensjon og en potensiell graviditet inn i bilde av faktorer som kan endre eller stoppe menstruasjonen. Men jeg vil tro at dette er noe du har blitt informert og testet for.

Bruker man hormonell prevensjon, vil også dette påvirke menstruasjonen. Kombinasjonsprodukter som de fleste p-piller, p-ring og p-plaster er produkter som gir brukeren en grad av kontroll på når mensen kommer. Produkter som heter gestagen-produkter, blant annet p-stav, spiral, og noen p-piller, vi ikke gi brukeren en mulighet til å “hoppe” over mensen, men heller reduserer den i så stor grad at mensen varer i 1-3 dager. Eller gjøre at mensen forsvinner. I det tilfelle mensen går bort på bakgrunn av prevensjon, er det ikke farlig. Men igjen, har man hatt ubeskyttet samleie, vil en test for ubudne gjester være et behov.

Med tanke på at du har testet deg for pcos og litt til, kan du legge bort gjerne den største bekymringen for at noe skulle være galt. Men jeg tenker du også kan legge bort noe annen bekymring når du får vite at det du opplever er faktisk ganske normalt.

Gi det noen år så vil nok kroppen din komme inn i den hormonelle balansen som trengs for at mensen kommer regelmessig. Men husk å ta de gode råd som kommer med et aktivt sexliv, nemlig testing etter samkvem med ny partner.

Et siste tips kan være å starte opp med et kombinasjonspreparat. Hvis dette er noe du kan bruke og du opplever at bruken av det ikke er plagsomt eller ubehagelig, kan det mulig være en hjelp for å støtte kroppen inn i en regelmessig menstruasjonssyklus. Dette kan du få på helsestasjon for ungdom eller gå til helsesykepleier på skolen din.

Skulle du fortsatt være usikker, ville jeg tatt meg en god prat med helsesykepleier eller en lege.

Men uansett hva du velger å gjøre, så legg deg i hvert fall i rekken blant de normale.

Lykke til!

Hilsen helsebror Per Arthur.