Legning: Vil utforske med transpersoner. Gjør det meg bifil?

Hvis du har en seksuell nysgjerrighet, så er det lov å utforske det, svarer Helsebroren.

«Som tittelen sier så er jeg litt usikker og forvirret, dette har egentlig vart i noen år nå. Men jeg har liten trang/lyst/nød for å utforske med transejente, selv om jeg forsatt er tiltrukket av jenter/damer. Vil dette gjøre meg bi/homofil eller bare er det en del av å være kåt? Jeg har aldri pratet om dette med noen og det gjør det litt vanskelig å være åpen om det. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre.. Hvis dere har noen tips eller råd som kunne ha hjulpet eller geleidet meg hadde det vært supert», skriver mann (27).

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren, svarer.

Hei mann 27, takk for spørsmål!

Du har ingen grunn til å føle deg dum. Når det gjelder seksualiteten vår, så er ikke den satt i stein. Vi forandrer oss med årene vi lever og det gjør også seksualiteten vår, det betyr at vi kan oppleve en ny tiltrekning mot noe en tidligere ikke følte tiltrekning til. Seksuelt sett er vi mennesker veldig varierte gjennom våre leveår.

Om du tiltrekkes jenter, men også føler en tiltrekning mot transjenter, så må jeg først si at det er helt greit! Om det gjør deg bifil eller homofil, er det bare du som kan avgjøre. At andre vil ha en mening om det, er å forvente, men du definerer deg – og ingen andre.

Seksualitet er spekter. Selv om samfunnet tidligere, og fortsatt i noen områder, har sterke føringer for hvem en skal like, hva som er lov og ikke, og ikke minst hva som er normalt, så er det føringer som ikke har noe hold i den biologiske eller sosiale seksualitet vi mennesker kan ha. Hvis du har en seksuell nysgjerrighet, så er det lov å utforske det, uten at du skal trenge å sette et stempel som homo eller hetero. Dette kan du finne ut av etter hvert som eksperimenteringen skjer. Så lenge din seksualitet ikke tar av andres, er det ikke noe galt med din seksualitet. Når jeg sier tar av andres seksualitet, så mener jeg overgrep mot barn eller andre, da det gjør mye skade, men det stjeler også seksualiteten av ofrene.

All annen seksualitet mener jeg er lov. Da så lenge det er samtykke mellom parter og det vekker sterke følelser og nytelse, ser jeg veldig lite galt med det.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om dette, kanskje ta kontakt med organisasjoner som Skeiv verden, eller lignende. Da det kan være godt å få trygghet i at normalen i menneskets seksualitet er ganske stor.

Unngå å føl på skam, og ikke føl deg dum. Du, som mange andre, prøver å finne ut hvem du er i ditt seksuelle vesen. Ingen vet dette helt uten å stille noen spørsmål som kan vekke noe usikkerhet. Jeg tror du vil finne ut av dette, men jeg tror det vil gjøre det lettere for deg hvis du snakker med noen om det. Ikke la deg styre av skam eller andre seksuelt kontrollerende normer. Du er deg og din seksualitet er ikke fastsatt. Gå ut, utforsk og lær hva du liker og hva du ikke liker. Så lenge det ikke skader andre, er det ikke noe galt i det du liker.

Lykke til!

Hilsen Helsebror.