Kjønnssykdommer: Kan kjønnssykdommer smitte over på sexleketøy?

Kan man gi bort et brukt sexleketøy etter å ha vasket det godt nok, selv når man er smittet av en kjønnssykdom? Helsebror Per Arthur Andersen svarer.

«For noen dager siden kjøpte jeg en fleshlight, men siden jeg har kjæreste så har jeg egentlig ikke behov for den og vurderer å gi den bort til en kompis. Det eneste problemet er at jeg har fått påvist kjønssykdommen herpes, noe han ikke vet. Er det mulig å rengjøre den slik at han ikke får overført kjønnsykdommen eller er dette sjanseløst», lurer mann (19) på.

Helsebror Per Arthur Andersen svarer. 

Hei mann 19, takk for spørsmål!

Gratulerer med både kjøp av fleshlight og at du har fått deg kjæreste. På den ene siden er det flott at du har turt å utforske den seksuelle leketøyverdenen som er for menn da det er absolutt mye spennende å oppdage her. Det er også veldig hyggelig at du har fått deg kjæreste og opplever at fleshlighten blir overflødig i denne relasjonen. Du er veldig solidarisk i tankesettet ditt når du tenker at du kan gi bort fleshlighten til en kompis. I utgangspunktet tenker jeg at det å benytte seg av andres sexleker kanskje er noe en burde unngå, nettopp fordi det kan være lett å også dele på seksuelt overførbare sykdommer. I spørsmålet om du kan rengjøre fleshlighten slik at han ikke blir smittet av herpes, så er det er mulig med godt steriliseringsmiddel. Dette vil du kunne få hjelp til å kjøpe på Kondomeriet. Men jeg tenker også at det er kanskje noe kompisen din burde få vite før han bestemmer seg for å ta imot gaven din. Jeg kan forstå at du er tilbakeholden å fortelle om herpesen, men på samme måte som det gjerne er noe du bør ha informert kjæresten din om, så er det også noe kompisen din burde vite hvis han nå skal få fleshlighten din. Her er det viktig at du ikke skammer deg over diagnosen herpes. Den er såpass utbredt i befolkningen at det er mer sannsynlig å treffe noen med herpes, enn det er å treffe noen uten. Men når du vet at du har det, vil det ligge litt ansvar på deg å fortelle det, slik at ingen føler seg ført bak lyset eller noe slikt. Kompisen du ønsker å gi fleshlighten til, vil jeg tro er en ganske nær kompis for at du i det hele tatt vurderer å gi den bort til han. Og da vil det kanskje med det være lettere å snakke om at du har herpes, før han velger å takke ja.

Men når du først har en fleshlight og den kanskje er noe du har brukt litt penger på, hvorfor kvitte deg med den bare fordi du har fått kjæreste? Må partneren kvitte seg med eventuelle dildo eller vibratorer? Leketøy kan være fint å ha i reserve, hvis det skulle komme en dag hvor du ønsker deg en runde og kjæresten din ikke ønsker det. Eller kanskje dere også kan bruke den sammen for å sammenligne den falske med den ekte opplevelsen? Og gi hverandre en ny type nytelse, bidra til mer utforskning sammen og få flere opplevelser i sengen. 

For å oppsummere, ja du kan rengjøre den godt nok for at den ikke smitter. Hør på Kondomeriet. Men er det etisk riktig av deg å gi bort noe slikt uten å informere om tilfellet? Og er det sikkert at du vil gi den bort? Alltid gøy med litt leker i hverdagen.

Lykke til.

Hilsen Helsebror.