Kjønnssykdom: Hun har fått herpes. Hvordan ... | Kondomeriet

Kjønnssykdom: Hun har fått herpes. Hvordan takle det?

Herpesviruset legger seg i nerverøttene og kan ligge latent der i lang før et utbrudd kommer til liv, forklarer helsebroren.

«Jeg er en kvinne på 30 år, og har en samboer på 31 år. Vi har vært sammen i 3 år, og har nå problemer med sexlysten. For noen måneder siden var jeg kraftig forkjølet, og i denne perioden var jeg også meget stresset i jobbsituasjonen min. Det var fredag, og jeg lå våken hele natten vred meg i smerte av hosting og feber. Morgenen etter gjorde det vondt å tisse, og utover dagen ble det bare verre og verre. Jeg var i så store smerter at jeg ikke fikk i meg mat eller drikke. Mandagen drar jeg så til legen, og hun er overbevist om at jeg har fått herpes i underlivet - dette var mitt første utbrudd. Etter at jeg har fått dette påvist så har det vært vanskelig å prate med partneren min om det. Fordi det føles veldig «tabu» å ha det/snakke om det. Ingen av oss har vært utro, selv om tankene kom for oss begge at det kunne være tilfellet. Jeg har søkt rundt på nettet, men finner så lite informasjon om dette temaet. Er det mulig å få herpes nedentil uten å ha blitt smittet av en annen person? Hvordan skal vi klare å komme oss forbi dette? Er jeg unormal som har fått utbruddet? Har dere tips på hvordan jeg kan komme tilbake til å nyte sex og få tilbake selvtilliten?», skriver kvinne (30).

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren, svarer.

Hei kvinne 30, takk for spørsmål.

Jeg kan godt forstå at du føler på et tabu knyttet til det å ha fått et herpesutbrudd. Men jeg skal prøve å gjøre situasjonen litt mer håndterbar for deg. Ta litt fakta om herpes først. Herpes deles inn i to virusgrupper. Herpes simplex 1 (HSV-1) og herpes simplex 2 (HSV-2). HSV-1 virus har utbrudd typisk rundt lepper og gir munnsår. HSV-2 har nesten utelukkende utbrudd i genitalia-området. Men med endring i seksualvaner, altså mer oralsex, er det blitt mer og mer vanlig med HSV-1 virus som gir genitale utbrudd. Herpesvirus er et veldig vanlig virus i befolkningen. Verdens helseorganisasjon har estimert at ⅔ av befolkningen under 50 år er smittet av HSV-1 og at nærmere 500 millioner i alderen 15-49 har genitale infeksjoner som er forårsaket av HSV-1 eller HSV-2. Herpes er dessverre ikke mulig å få et utbrudd av uten å ha blitt smittet av noen andre. Men herpesviruset fungerer ved at det legger seg i nerverøttene og kan ligge latent der i lang før et utbrudd kommer til liv. Så du kan ha blitt smittet for lenge siden uten at du har merket dette. Du kan kanskje også ha blitt smittet av partneren din uten at det skal være noe skyld i dette.

Utbrudd av HSV er typisk at kommer når vi er under mye stress. Som du beskriver var du veldig forkjølet og under mye stress fra jobben, det er da veldig vanlig å få et utbrudd, fordi stresshormoner gjør kroppen mer aktivt og mottakelig for infeksjon. Immunsystemet ditt var også opptatt med forkjølelsen, som igjen gjorde at HSV utbruddet lettere kunne komme.

Det første utbruddet er som regel verst, men det er ikke uvanlig at et nytt utbrudd kommer kort tid etter, men dette vil kunne vare kortere og også være mindre aggressivt.

Så for å oppsummere litt. Du kan ha blitt smittet for lenge siden eller av eksisterende partner. Det er et ekstremt vanlig virus og er veldig lett å bli smittet med. Jeg vil påstå at du er veldig normal som har fått dette utbruddet, da du var under mye stress og syk. Dette er den perfekte storm for et HSV-virus.

Hvordan skal dere komme dere forbi dette? Snakk sammen. At en mistanke om utroskap kan oppstå på grunn av dette, er forståelig. Men her må alle fakta på bordet og som jeg beskrev tidligere, HSV-viruset kan ligge latent i lang tid uten utbrudd. Det er mange midler som kan hjelpe med et utbrudd, som har god effekt. Men det virker som du har mange baller i luften for tiden, og det kan gjerne være nødvendig å snakke med partner om alle ballene og ikke bare HSV-ballen. Jobb, sykdom, sex og dagens situasjon med korona gjør at mye usikkerhet kan komme frem. Snakk om de tingene som gjør dere usikker, da det ikke virker som noen av dere har gjort noe galt her, men du tar på deg mye av et ansvar du ikke kan gjøre så mye med. Senk skuldrene dine og snakk sammen om det dere er usikker på.

Hvordan komme tilbake til å nyte sexen og få tilbake selvtilliten? Med tanke på utbruddet bør du la det utsatte område hvile litt til det er helt friskt igjen. Men når du er frisk, så vil jeg anbefale deg å bli kjent med området igjen og se at det er som det pleide å være. Dette kan partneren din også gjøre. Du er ikke skitten fordi du har hatt en infeksjon. Du er heller blant normalen. Det er tross alt flertallet som har dette viruset, hvis WHO sin estimering stemmer.

For å finne tilbake til å nyte sexen og forbedre selvbildet, er det som sagt å overbevise seg selv om at kroppen er helt normal etter et utbrudd. Men jeg vil anbefale deg og partner til å snakke sammen om hvordan sexlivet deres er og hvordan det kan bli bedre. Har dere en fantasi dere ønsker å utforske? Kan det hjelpe å introdusere et leketøy? Eller bare prøve en ny stilling? Kommunikasjon er det viktigste verktøyet til god sex, så fokuser på kommunikasjonen, ikke nødvendigvis forekomsten av sex.

Dere har nå litt tid på dere før dere kan ha sex igjen. Så bruk denne tiden på å snakke sammen og kanskje planlegge hva dere ønsker å gjøre med hverandre når du er “friskmeldt”. Da har dere begge noe å glede dere til, og det er ikke utenkelig at det kan gjøre opplevelsen god.

Men for din egen del må du ikke se på deg som unormal, eller at du har gjort noe du ikke burde. Selvtilliten begynner først i hvordan vi snakker til oss selv. Så gi deg selv komplimenter i denne perioden, du er ikke bedre enn du gir deg selv rom til å være. Så gi deg selv masse rom for dette.

Utbruddet vil gi seg, men det vil også kunne komme tilbake. Sånn er bare dette viruset, men ikke la det knekke deg. Du er du - og ikke viruset.

Lykke til!

Hilsen Helsebror.