Han sliter med å få orgasme. Hva kan han gjøre?

En 25 år gammel mann sliter med å få orgasme. Sexologen gir råd!

«I det siste nå, så sliter jeg med å få orgasme vær gang jeg onanerer! er det noen måte å få orgasme på?» lurer mann (25) på.

Siv-svarer-riktig.jpg

siv-portrett-farge.jpgHei mann 25.

Takk for spørsmålet du har sendt til Kondomeriet.

Mannens klimaks er todelt. Det ene er orgasmen som gir en mer eller mindre stormende følelse i kroppen og muskelutladning, og det andre er ejakulasjon – at sæden støtes ut (sædutløsningen). Disse to mekanismene er egentlig uavhengig av hverandre, men opptrer som oftest samtidig, og de fleste tenker dermed på det som en og samme sak. 

Når du skriver at du sliter med å få orgasme, så regner jeg med at du sliter med å få både orgasme og ejakulasjon når du onanerer, og svarer ut fra det.

Det er veldig mange ulike årsaker til at en mann kan slite med å nå klimaks, men med tanke på alderen din, er sannsynligheten veldig liten for at problemet ditt er et tegn på at noe er alvorlig galt. Men enkelte sykdommer, rusmisbruk og bruk av ulike medisiner kan gjøre det vanskelig å få orgasme og/eller utløsning. Om noe av dette er aktuelt for deg, vil jeg råde deg til å oppsøke fastlegen din som kan hjelpe deg videre.

Orgasmen og sædutløsningen er dessverre ikke viljestyrt. Selv om du ønsker det, så skjer det ikke. Snarere tvert imot - jo mer du stresser med å få det til, jo lengre tid kan det ta. Dette er ikke uvanlig, og faller inn under det vi kaller et stressrelatert problem.

Du skriver ingenting om hvor ofte du onanerer, men jeg forstår deg slik at du også når klimaks – bare ikke hver gang. Jeg vil be deg om å tenke gjennom hva som skiller de gangene du når klimaks, med de gangene du ikke får det.

Den vanligste årsaken til manglende orgasme/utløsning ved onani, er nemlig rett og slett det at man prøver for ofte. Om du onanerer oftere enn det kroppen din er klar for, kan det ta tid å oppnå orgasme, om du i det hele tatt klarer det.

Om dette høres ut som det kan gjelde for deg, kan du enkelt løse det ved å la det gå litt lengre tid mellom hver gang du onanerer. Sørg for at du er ordentlig kåt når du onanerer. Det er også viktig at du øver deg opp til å slappe av, legge bort tanken på nå MÅ det skje, og si til deg selv at det er greit at det kan ta litt tid. Det er også greit å legge bort forventninger om at orgasmen skal komme hver gang. Klarer du dette, vil du sannsynligvis stoppe de negative signalene som sendes til orgasmesentret ved stress, og du vil lettere kunne oppnå orgasme.

Siden du får orgasme (innimellom), så vet du i alle fall at kroppen din fungerer, og det betyr også at det ikke er noe alvorlig i veien med deg, og sannsynligvis ingen fysiske grunner for ditt problem.

Oppsummert er mine råd: 

  • Ikke onanere uten at du kjenner god sexlyst og er ordentlig kåt.
  • Det viktigste du kan gjøre, er at du ikke legger press på deg selv til å prestere. Forsøk å slappe av. Manglende orgasme/utløsning handler veldig ofte om stress om at det MÅ skje eller frykt for å slippe kontrollen. Orgasmen kan ikke presses fram, men må slippes til.
  • Forsøk om du kan finne nye måter å stimulere deg på. Kanskje kan du finne områder på kroppen som kan gi deg ekstra stimulering (erogene soner). Det kan være brystvortene, øreflippene, området rundt anus, pungen - egentlig overalt. Du må finne dine!
  • Eventuelt legg vekk porno, og benytt fantasien når du onanerer. Da trekkes ikke oppmerksomheten din bort fra deg selv, og du kan bedre legge merke til hva du trenger for at det skal føles godt. 

Håper dette er til litt hjelp for deg.

Lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.