Graviditet: Trygt å bruke vaginakuler under graviditet?

Det er alltid en god ting å trene bekkenbunnen, både før, under og etter en graviditet, ifølge jordmoren.

«Er det trygt å bruke vaginakuler eller gjøre bekkenbunnstrening under en graviditet, eller er det best å trene i forkant og etterkant av graviditeten?» spør kvinne (29).

Jordmor Siri von Krogh svarer.

Hei!

Det er alltid en god ting å trene bekkenbunnen, både før, under og etter en graviditet. Like greit å skape en god rutine allerede nå, for eksempel når du pusser tennene om morgenen og kvelden, knip i vei. Kvinner som ikke har vært gravide trenger også å trene. Muskulaturen i skjeden blir litt slappere med tiden og den må hele tiden vedlikeholdes slik at man ikke begynner å lekke urin, luft og avføring. Det vanligste er jo at man lekker litt urin. Det har du kanskje merket hvis du ler, hoster, nyser eller hopper.

Det finnes gode nettsider og apper som minner deg på å trene og som også gir god informasjon om hvor mye man skal trene for å forebygge.

For kvinner som allerede har et problem finnes det kegels, vaginalkuler og annet treningsutstyr. Inne på Kondomeriet sine sider finner du et godt utvalg av forskjellige vaginalkuler. Her er det både forskjellige størrelser, typer og priser. Du kan også få dem med fjernkontroll og vibreringsfunksjon. De aller enkleste og billigste er rett og slett kuler uten noen form for tillegg som du setter inn selv. Andre finnes med innføringstråder, slik at de er lette å få ut når treningsøkten er over.

Er man inkontinent, dvs. at man lekker urin, så kan man få resept fra legen til utstyr som har god effekt på ganske mange. Da kan det være en probe som man setter inn i skjeden, som man gjør med vaginalkuler og kegler, som måler hvor hardt du kan knipe og som også er koplet opp mot en app på telefonen slik at du ser fremgangen der. Det blir som spill som man har lastet ned. Snakket faktisk med en som hadde brukt en slik app og probe en stund, og hun sa at hun var blitt litt «spillavhengig» av å bruke den.

Hvis du tenker at du er lekker litt og knipingen du gjør ikke gir noe særlig resultat i løpet av cirka tre uker, så kan du kontakte fysioterapeut. De skal vite hvordan de kan instruere deg i å knipe i riktig muskulatur. Det er i utgangspunktet ganske enkelt, men man kan trenge litt hjelp til å identifisere riktig muskelgruppe. Hvis det ikke hjelper kan de hjelpe deg videre til de som er spesialutdannet til å jobbe med bekkenbunnen. For noen vil det være aktuelt med kirurgi, da er det fastlegen som i stor grad henviser deg, men det er først når du har prøvde disse andre tingene.

Mens man er gravid og mens man ammer kan det være litt vanskeligere å få full kontroll, både på grunn av livmoren og babyen som vokser og presser ovenfra, men også på grunn av at hormonene påvirker slimhinnene. Det er allikevel definitivt nyttig å trene også da. Det er kanskje noe vanskeligere å bruke vaginakuler og lignende, men helt trygt. Styr dog unna vibrerende vaginakuler og andre vibrerende sexleketøy som brukes innvendig under graviditeten da dette kan ha en uheldig stimulering på mormunnen.

Det enkleste er altså å knipe selv, det er helt gratis og kan gjøres hvor som helst. Først intensivt så du får kontrollen, og så noen få knip hver dag for å vedlikeholde muskulaturen.

Riktig lykke til videre!

Vennlig hilsen jordmor Siri.