Graviditet: Smerter ved sex etter fødsler

Det hender at man kan være grodd litt skjevt etter at man har blitt sydd, så det kan gi smerter, forklarer jordmoren.

«Jeg har etter siste fødsel, 5 år siden, hatt kraftige smerter ved sex, innføring av tampong+++ vært hos fastlege, hvor jeg fikk beskjed om å smøre meg med Xylocain for å bedøve.. Men føler meg ikke "sexy" pga jeg må da alltid smøre meg og behagelig er det ikke, så er det noen råd?» spør kvinne (35).

Jordmor Siri von Krogh svarer.

Hei, kvinne 35!

Det kan være flere forskjellige årsaker til dette, og xylocain hjelper bare der og da og gjør deg ikke bedre. Det er jo heller ikke det beste glidemiddelet nødvendigvis, slik at det mest blir klissete, i tillegg til at du mister følsomheten som også kan være positivt, når det ikke er smerter man kjenner.

Det hender at man kan være grodd litt skjevt etter at man har blitt sydd, så det kan gi smerter. Selve arrvevet er ofte også mindre elastisk og kan gi problemer. Her kan det hjelpe å trene med kjegler for å utvide arrvevet. Man begynner med små og øker i størrelse etter hvert som det blir bedre. Dette skal gjøres i samarbeid med fagfolk.

Det finnes spesielle fysioterapeuter som er utdannet til dette som finnes rundt omkring i hele landet. Ved de store sykehusene finnes det også nå etter hvert vulvaklinikker der man jobber tverrfaglig for å finne løsninger til hver enkelt. I noen tilfeller kan man opereres på nytt slik at man blir bedre, hvis ikke noe annet hjelper. Det vil da være aktuelt å fjerne arrvev og rette opp skjevheter. Disse operasjonene foregår som oftest i full narkose.

Det kan også skyldes endringer i selve vevet, i slimhinnene og her vil det være andre løsninger som kan være aktuelle.

Jeg tenker at dette bør du få undersøkt skikkelig av en gynekolog. Hvis ikke gynekologen kan hjelpe deg, bør vedkommende kunne henvise deg videre til fagfolk som kan hjelpe deg.

Viktig at du får god hjelp nå, det skal være mulig å få det bedre enn slik du har det.

Riktig lykke til videre!

Vennlig hilsen jordmor Siri.