Graviditet: Sliter med å få orgasme etter graviditet

Har du hatt rifter som gikk opp mot og forbi klitoris, kan det gi problemer, svarer jordmor Siri.

«Jeg har alltid hatt problemer med å få orgasme - spesielt med partner, men alene (både med og uten vibrator) er det også en utfordring. Det første jeg brukte var en "massasjehånd" - sånne er jo ganske kraftig og jeg fikk ganske gode orgasmer. Denne har jeg kvittet meg med for mange år siden da jeg kjente at jeg begynte å bli avhengig av denne for å få noe nytelse, og gått over til womanizer og andre vibratorer - samt min bedre halvdel. Problemet er at jeg aldri kommer... eller jeg får orgasme noen ganger, men veldig svakt og kort og han kjenner ingenting, så han tror meg ikke når jeg sier det. Etter vanskelig graviditet og fødsel for 2 år siden, og en utfordrende tid etterpå, har det bare blitt verre - noen ganger er til og med jeg usikker på om jeg fikk en orgasme eller ikke fordi nytelsen er så svak. Antar dårlig selvtillit og litt utålmodighet i sengen ikke hjelper stort heller, men dette er noe jeg jobber med. Men kan det være at jeg har skadet en eller flere nerver ved å bruke den førstnevnte? Er det eventuelt noe å gjøre med det? Er skikkelig frustrerende (sikkert derfor jeg er litt utålmodig)», skriver kvinne 30.

Jordmor Siri von Krogh svarer.

Hei, kvinne 30!

Jeg tror ikke at du kan ha skadet deg tidligere når du brukte den «massasjehånden», men at som du selv sier, så ga den en ganske kraftig orgasme fordi den stimulerte så kraftig. Det blir da vanskeligere å få orgasme etterpå med mindre stimulering. Jeg tror det går an å lære seg å få orgasme også med mindre stimulering. Det er nok også litt som sexologene svarer inne på siden her, at om man prøver for hardt, kan det virke mot sin hensikt. Så les noen av svarene som de har gitt, de er gode og kan gi deg tips.

Ellers tenker jeg at du kan prøve med orgasmekrem, det øker blodgjennomstrømningen og gjør det gjennom dette lettere å få orgasme.

Når det gjelder skader etter fødselen, så kan det skje. Har du hatt rifter som gikk opp mot og forbi klitoris, kan det gi problemer. Da kan det være en mekanisk skade. Var det ingen slike rifter, er det kanskje lettere å få tilbake «orgasmeevnen». Når babyens hode kommer ut, vil man også ha maks strekk på hud, slimhinner og nerver i skjeden, kjønnsleppene og resten av vagina. Dette går som oftest tilbake i løpet av 6-12 måneder etter fødselen.

Dette er kanskje et litt uvanlig råd, og jeg vet ikke om det hjelper heller, men akupunktur kan være verdt et forsøk. Grunnen til at jeg sier det er fordi jeg en gang ga en som nettopp hadde født med keisersnitt akupunktur mot smertene og hun sa at hun kunne kjenne «pitringer» gjennom såret, som om nervene kom i kontakt med hverandre igjen. Dette kan du snakke med en akupunktør om, om de tror det kan ha noe for seg, før du får behandling.

Jeg tenker også at det er lurt at du prøver ut på egenhånd nå, slik at du kan prøve å få orgasme uten press fra andre. Bli kjent med hvordan du får orgasme igjen, litt som da du lærte deg det i begynnelsen. Man må prøve litt før det funker, men som oftest går det bra til slutt, bare gi det litt tid og noen forsøk der det ikke blir orgasme av det, men hvor du kan kjenne på hvordan det er å være skikkelig opphisset.

Så må du og kjæresten din bare bestemme at når du sier at du har hatt orgasme, så har du det. Det er ikke noe å betvile. Det er din kropp og du kjenner den, du trenger ikke hans tvil i tillegg, selv om det kanskje er vel ment i utgangspunktet.

Det kan også hende at du burde hatt en samtale om fødselen din enten med jordmor og lege som var der, for å høre hva som har skjedd. Det vil være nedfelt i journalen din i tillegg til at du husker en del som du kan spørre dem om. Har man hatt en tøff fødsel, det skjer jo, så kan det være en god investering å snakke om den i ettertid, slik at det ikke er noe du sliter med på den psykiske siden der.

Har du vært hos gynekolog og fått sjekket om du har arrvev som kan være til hinder, eller om det er andre fysiske faktorer?

Ikke gi opp! Jeg håper det ordner seg snart for deg, det vil være hjelp å få. Kanskje en sexolog kan hjelpe deg også!

Vennlig hilsen jordmor Siri.