Graviditet: Bruk av glidemiddel før og under graviditet

Slimhinnene blir både skjørere og tørrere ofte når man er gravid og også mens man ammer, da er glidemiddel en god løsning, skriver jordmoren.

«Jeg lurer på om jeg kan bruke glidemiddel når jeg prøver å bli gravid, eller om dette vil gjøre det vanskeligere å bli gravid? Og kan man bruke glidemiddel under en graviditet?» spør jente (26).

Jordmor Siri von Krogh svarer.

Hei!
Det går helt fint å bruke glidemiddel når du prøver å bli gravid. For størst mulig sjanse for å bli gravid bør man unngå glyserin i glidemiddelet. Det bør også være et glidemiddel som er sædvennlig slik at ikke den påvirker miljøet for sædcellene. Stoffer som petroleum, propylene glycol, glycerin, parabener, silikon kan påvirke sædcellenes bevegelighet.  Nonoxynol 9 brukes som sæddrepende middel (red.anm. ingen av Kondomeriets glidemidler inneholder dette).

Det finnes flere typer glidemiddel og avhengig av hva slags sensitivitet du har både i form av hva slimhinnene dine tåler, om de er skjøre eller om du har allergier går det an å prøve ut litt forskjellige. Siden du prøver å bli gravid trenger du ikke å ta hensyn til om kondomet tåler glidemiddelet. Hvis dere bruker sexleketøy, må du sjekke hva den aktuelle leken tåler. Har du kastet boksen, kan du søke det opp på nettet eller kontakte leverandøren. Olje og silikonbaserte glidemidler kan skade overflaten på sexleketøy og gjøre dem litt klissete og ikke like artige.

På generell basis er det også slik at jo mer parfyme det er i glidemiddelet, jo mer irriterende kan de virke på slimhinner. Vær obs på at færrest mulig tilsetningsstoffer minsker sjansen for reaksjoner mot glidemiddelet. Parabener er stoffer som øker holdbarheten av produktene, som noen kan reagere på, her er det bare å prøve seg frem.

Vannbaserte er det som flest kan bruke uten problemer.  Det løser seg opp i vann, kan til en viss grad absorberes av slimhinnen i skjeden, men det skal ikke være skadelig.

Silikonbaserte glidemidler er helt ok å bruke når du prøver å bli gravid.

Det finnes også blandingsvarianter her får du både den våte følelsen og god glid.

Du kan også bruke glidemiddel når du er gravid, da går det an å prøve forskjellige typer. Slimhinnene blir både skjørere og tørrere ofte når man er gravid og også mens man ammer, da er glidemiddel en god løsning. Det kan være greit å bruke en variant som ikke inneholder parfyme fordi parfyme kan virke irriterende på slimhinnene. Ellers er det bare å prøve seg frem for å finne den typen man liker best. Her er det store individuelle forskjeller, noen vil gjerne ha det veldig vått og noen bare litt. Det samme med selve gliden. For mye kan gjøre at man mister følsomheten, så prøv litt først og øk heller mengden underveis.

Fordelen med glidemiddel er at det er produsert for å være akkurat det og ikke som for eksempel bodylotion som kan virke irriterende. Derfor vil jeg klart anbefale å bruke det når man trenger det. Du får kjøpt glidemiddel både i butikker, apotek og på nett.

Det kan være ok å ha forskjellige typer glidemiddel til forskjellig bruk. Analsex krever et tykkere glidemiddel enn vaginalsex. Oralsex krever et glidemiddel som er spiselig. Det kan godt hende at du finner et som passer til all bruk, det er bare å prøve seg frem.

På rent generell basis er et godt forspill den aller beste investeringen i god utvikling av ens egen naturlige produksjon av glidemiddel, slik at samleiet også blir bedre.

Vennlig hilsen jordmor Siri.