Ereksjon: Hvorfor får man ufrivillig ereksjon?

Ereksjonen igangsettes i utgangspunktet mellom ørene og ikke mellom bena, ifølge sexologen.

«Hvorfor blir min penis så fort stiv, uten om å ville det», skriver mann (45).

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer.

Hei, mann 45.

Det du beskriver er ikke et unormalt fenomen, men det er gjerne mer vanlig hos yngre menn hvor testosteronnivået er på topp. Du kan gjerne ta en blodprøve hos fastlegen for å se hvordan det står til med den hormonelle balansen din for å se om det er noe unormalt der. Penis fungerer som et hydraulisk system som må vedlikeholdes og vi har derfor ereksjoner, for det meste i tide, men også noen ganger i utide.

Grunnen til dette er at som med andre hydrauliske systemer må det vedlikeholdes, og det gjøres særlig når vi sover og under REM-søvnen hvor vi har erotiske drømmer og gjerne kan våkne med ereksjon, eller morrabrød som det gjerne kalles. En annen grunn til at vi har ereksjon når vi våkner, er at blæren er full og at det gjerne kan påvirke ereksjonen. Det kan derfor være nyttig for deg å sørge for å tømme blæren ofte. Mange prøver bedøvende kremer, men det har sjelden noen effekt da denne tilstanden som regel igangsettes mellom ørene og ikke mellom bena. Det å gå å prøve å ikke få ereksjon har sjelden noe for seg da det økte fokuset på problemet er med på å forsterke det. Det å prøve å flytte fokus over på noe helt annet når du er i en situasjon som kan resultere i at penis blir erigert, kan være en effektiv metode som kan flytte tankene bort fra det som gir tenning.

Det har nok av åpenbare grunner vært forsket mer på potensfremmende midler enn de hemmende, så det er dessverre ingen quick fix her, men prøv ut litt og se hva som vil kunne gi mest effekt. Vedvarer problemet anbefaler jeg deg å oppsøke en terapeut med sexologisk kompetanse for å se om de kan hjelpe.

Masse lykke til.

Mvh Thomas.