Analsex: Kan man få kjønnssykdommer?

Analsex utelukker ingen infeksjoner som også kan oppstå gjennom vaginalt samleie. Heller tvert imot, svarer Helsebroren.

«Kan man få kjønnssykdommer av analsex?» spør kvinne (30).

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren, svarer.

Hei, kvinne 30!

All seksuell kontakt hvor hud eller slimhinner møtes kan medføre en risiko for smitte av seksuelt overførbare infeksjoner - SOI. De fleste SOI kan også smittes via indirekte kontakt som via fingre, eller leker. 

Analsex utelukker ingen infeksjoner som også kan oppstå gjennom vaginalt samleie. Som for eksempel klamydia. Heller tvert imot. Da analkanalen inneholder tarm og avføringsbakterier som helst ikke skal ha kontakt med andre hudoverflater eller slimhinner enn tarmen, da de kan føre til en rekke andre betennelsesreaksjoner. Det kan også lettere oppstå blødning under analsex, da anus ikke har en naturlig “smøring” slik som skjeden. Blod øker risikoen ytterligere for smitte av andre sykdommer, blant annet HIV.

Det er derfor alltid anbefalt å bruke kondom under analsex. For å beskytte seg selv og den eventuelle penis som er ønsket. Da den tåler dårlig tarmbakterier i urinrør, og penishodet kan lett bli irritert. Glidemiddel er essensielt i denne sammenhengen, på grunn av den manglende naturlige smøringen. Men her er det viktig å bruke vann- eller silikonbasert glidemiddel, da et oljebasert glidemiddel kan løse opp kondomen.

Det er her også viktig å huske på at hvis en skal gå fra analt til vaginalt, eller analt til oralt samleie å bytte kondom. Da tarmbakterier i hals eller skjeden kan blant annet gi halsbetennelse eller skjedekatarr.

Det er alltid en viss risiko for smitte av sykdommer gjennom seksuelt samleie. Men sex er gøy og godt for helsen. Så lenge vi tar gode forhåndsregler som bruk av kondom og litt enkle hygieniske tiltak, senker den risikoen seg betraktelig. Og når vi ikke trenger å tenke på smitterisikoen, kan vi slappe av og nyte sexen enda mer.

Hilsen Helsebroren.