Skapte fødselen problemer for samlivet?

Etter å ha presset ut noen på størrelse med en melon, kvier enkelte kvinner seg for å ha sex igjen etter en fødsel. Smerter, depresjon og kommunikasjonsproblemer kan ødelegge samlivet.

Mange helsestasjoner arrangerer Godt samliv kurs for nybakte foreldre. Dette er nok ikke så dumt, når man ser på andelen av par som går fra hverandre de første leveårene til barna. 

Stor overgang

I tiden etter fødselen skjer det mye i kvinnens kropp. Hormonene raser, hun blør og har kanskje ubehag etter sting og rifter, samt hemoroider. Hvis fødselen var strevsom, kan hun ha vonde følelser som må bearbeides. Kanskje føler hun seg lite tiltrekkende på grunn av vektøkning eller andre forandringer under graviditet og fødsel. Hormonforandringene kan også gi humørsvingninger eller depresjon. Undersøkelser har vist at flere enn tidligere antatt har vært deprimerte etter fødselen.

Opplevelsen med å få barn vil den første tiden overskygge alt og hun får også dekket en del av sitt nærhetsbehov via babyen. Alt dette kan bli overveldende for den nybakte far, som ikke har følt dette på kroppen, men også har fått livet sitt endret etter fødselen.

Sex er viktig

Trøtthet, uenighet om barnestellet og skjev arbeidsfordeling i hjemmet kan også gi sextørke. Og noen ganger trenger også mannen tid til å bearbeide inntrykkene fra fødselen, spesielt hvis den var dramatisk. Men i et forhold er sex en viktig del av pakken.

Derfor er det lurt å snakke sammen om det dere har opplevd og om hvilke forventninger dere har til samlivet. Ved å starte med dialog og nærhet, kan dere finne tilbake til erotikken i forholdet. Det kan også være lurt å snakke med noen utenforstående om problemet. Helsestasjonen og fastlegen kan eventuelt henvise videre.

Kilder: Beth Reistad, Haakon Aars, Kristian Sæthre