Sex under og etter svangerskap

Er sex under svangerskapet skadelig? Og hva gjør man om sexlysten uteblir helt?

Usikkerhet om hvorvidt sex kan skade det lille fosteret kan føre til at både menn og kvinner har mindre lyst på sex enn de hadde før hun ble gravid.

Inntrengning og orgasme skader ikke

Sex er som regel helt ufarlig for fosteret. Mannens penis kan ikke skade barnet. Barnet ligger godt beskyttet i fostervannet og verken bevegelser, dunking og støt eller utløsning skader det. Slimproppen i livmoråpningen fungerer som en barriere mot bakterier.

Når kvinnen får orgasme trekker livmoren seg sammen. Du kjenner da at magen blir hard som en ball. Dette skader ikke barnet, og fremskynder ikke fødselen, med mindre tiden allikevel er inne.

Når magen blir stor

Etter hvert som magen blir større kan det være en god idé å finne frem til stillinger der magen ikke er i veien. For eksempel kan kvinnen sitte overskrevs på mannen, man kan ha samleie bakfra eller fra siden. Kanskje denne tiden kan gi inspirasjon til nye og spennende stillinger dere kan ha glede av også etter fødselen!

 Vær forsiktig med sex:
 •  Ved blødning i begynnelsen av svangerskapet eller etter samleie. Dere bør alltid nevne dette for legen og jordmoren.
 •  Dersom du tidligere har hatt spontanaborter eller for tidlig fødsel, må du spørre legen din om hvordan du skal forholde deg.

Manglende sexlyst

Mange opplever redusert eller fraværende seksuell lyst i en periode av livet.  For mange kvinner finner dette sted under eller etter graviditet.

Faktorer som stress på jobben, trøtthet, depresjon eller enkelte medisiner kan også gjøre sitt til at lysten ikke er på topp. Felles for disse faktorene er at det kan være ødeleggende for et parforhold dersom sexen uteblir over en lang periode, og den ene parten føler seg oversett.

Det er ganske vanlig at kvinner mister lysten på sex i forbindelse med graviditet og fødsel. Noen er redde for å skade fosteret, andre opplever hormonelle forandringer som også kan gi angst og depresjon. Etter fødselen opplever mange kvinner plager i underlivet, er engstelige for at sex skal gjøre vondt eller de føler seg lite tiltrekkende.

Hva kan man gjøre?

For å komme dere gjennom denne perioden, er det viktig at dere ønsker å aktivt gjøre noe med problemet og jobbe med forholdet. Dere må snakke sammen om hva dere selv ønsker. I tillegg er det viktig at partneren ikke maser for mye på samleie, slik at kvinnen oppfatter dette som press. Hvis han maser, kan hun lett føle at hun må prestere, noe som kan gjøre situasjonen verre.

Dersom dere ikke kommer noen vei, kan det være lurt å snakke med en profesjonell tredjepart, som kan hjelpe til med å finne løsninger for dere. På helsestasjonen kan helsesøster for eksempel bidra med råd og eventuelt henvise videre til familieterapeut eller psykolog. Bruk av sexolog øker i popularitet. En sexolog har spesialisert seg på områder som handler om sex og samliv. Her kan må få konkrete råd tilpasset dere som par. 

Kontakt Kondomeriets egen sexolog og eksperter her.

Bruk av vaginakuler

Det er viktig for jenter å styrke bekkenbunnsmuskulaturen og den enkleste måten å gjøre dette på er ved å bruke vaginakuler regelmessig. Det er mye artigere enn knipeøvelser og gir raskere resultater! Bedre bekkenbunnsmuskulatur vil kunne gi deg og partneren et mer stimulerende sexliv, forebygge uønsket vannlating og være veldig effektivt etter en fødsel.

Noen er små og tunge, andre har lodd inni hvor man kan øke vekten etter hvert som man blir sterkere. Det vanligste er at man fører to kuler opp i skjeden. Når man er i bevegelse vil kulene falle ned mot skjedeåpningen og på den måten blir en ”tvunget” til å knipe.

Det finnes også andre og større kuler, også kalt lystkuler. Og det er ikke uten grunn... Smartballs har en løs kule inni hver ”ball”. Når man beveger seg vil også kulene inni lee på seg og gi en vibrerende effekt. Disse gjør treningsøkten til en pirrende opplevelse! 
Kulene stimulerer samtidig bekkenbunnsmuskulaturen. Den morsomste måten å trene skjedemuskulaturen på er ganske enkelt å bruke vaginakuler.

Tips: Bruk glidemiddel når du fører inn kulene, det gjør det lettere og mer behagelig.

Se vårt utvalg av vaginakuler her.

Kilde: Ann Cathrin Reichelt, lege, Cecilie Arentz-Hansen, lege, lommelegen.no