Sadomasochismens drøye historie

En ny Fifty Shades-bølge står for tur og med det tar vi et dykk ned i BDSM sin frekke historie.

Sadomasochisme, eller BDSM som det oftest blir forkortet til, er samleordet for seksuelle handlinger der smerte, dominans og underkastelse er inkludert. Kombinasjonen smerte og nytelse vil for noen alltid være et mysterie, mens for andre en selvfølge for troskap mot sin egen seksualitet.  Selv om milde former for BDSM har blitt introdusert i de moderne hjem via merkevaren Fifty Shades med Anatasia Steel og Christian Grey, er ikke dette noe nytt. Dette tabubelagte fenomenet strekker seg langt tilbake i tid.

Oldtiden

I oldtidens Hellas og Roma slo sadomasochisme ut for full blomstring. Slaver og prostituerte ble ofte pisket og røft behandlet mens sine overordnede hadde sex med dem. Mange romerske keisere som Nero, Tiberius og Caligula, var kjent for sin sans for sadistisk sex og folk var generelt mer åpen for vold når det gjalt det meste. Bare se til deres valg av underholdning, nemlig gladiatorene. Etter at kristendommen gjorde sitt inntok i folks liv var den eneste formen for nytelse som ble tillatt den gjennom lidelse og smerte. Den opphøyde smerten ble et symbol på den korsfestede Jesus. Den kvinnelige martyren, hellige Katarina, valgte blant annet å bli halshuggd fra et hjul for å kunne forbli jomfru. 

Fikk sin betegnelse

Mot slutten av 1800-tallet satte sexologen Richard von Krafft-Ebing et navn på denne type seksualitet. Nemlig sadisme og masochisme. Han knyttet navnene Marquis de Sade, en fransk aristokrat kjent for sitt ville sexliv og Leopold von Sader-Masoch, skribent og journalist kjent for sine frie skildringer i sine tekster og sin trang til underdanighet, sammen i sin forklaring av sadomasochismen.

Richard von Krafft-Ebing betraktet sadisme som en seksuell pervesjon. "En brutal handling som blir utført av en mann mot en kvinnes kropp, ikke så mye som en forberedende handling til samleie i tilfelle av forminsket libido hva potens angår, men som en slutt i seg selv, som tilfredsstillelsen av et perverst vita sexualis".

Masochisme beskrev han slik, "en eiendommelig perversjon av det psykiske kjønnslivet hvor det berørte individet, i seksuell følelse og tanke, blir styrt av ideen om å være komplett og betingelsesløst underkastet viljen til en person av det motsatte kjønn; av å bli behandlet av denne personen i rollen som mester, ydmyket og misbrukt". På grunn av von Krafft-Ebing sine skildringer ble sadomasochisme sett på som en sinnslidelse fremfor en form for nytelse.

Fortsatt uglesett

På samme måte som psykiaterne tidligere mente BDSM-elskere på et vis var patologiske, fortsetter Europas aktuelle håndbok for seksuelle forstyrrelser, The International Classification of Diseases, å klassifisere sadomasochisme på samme måte som fetisjisme. Menneskene som nyter BDSM er ikke enige i disse konklusjonener og mener denne forskningen er utdatert. 

I 1990 i Storbritannia kunne man følge med historien til seksten homofile menn som ble fengslet i opptil fire og et halvt år i tillegg til bøtelagt for å ha deltatt i BDSM-leker. Med samtykke. Teknisk sett kunne ikke en person samtykke til overfall, så det hjalp dem ikke å si i mot. BDSM er ikke ulovlig i seg selv, men ut i fra de ekstreme aktivitetene denne gruppen utførte ble de da tiltalt for "overfall som medfører betydelig kroppslig skade". Mennene anket, men dommene ble opprettholdt, både av Storbritannias ankedomstol og av Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg.

Sadomasochisme i dag

I dag blir SM sett på som en seksuell preferanse. Utforskningen av denne formen for sex foregår som regel i samtykkende rollespill med klare regler for grenser og kodeord for når man skal holde igjen. Det viktigste ligger i spillet om dominans og underkastelse. Det kan gjelde både ritualer og spill, vel så mye som i nytelsen av smerte og straff. Det eksperimenteres da gjerne med  binding av penis, penetrering med never (såkalt fisting), kateter, verbal ydmykelse, kilevinker, pisking, brystvorteklemmer, bondage (binding), piercing (gjennomboring) og mye mer.

Foretrukket blant de intelligente

Forskning fra Massachusetts General Hospital i USA i 2001 støtter tidligere studier fra vitenskapsmenn som har funnet ut at nytelse og smerte påvirker den samme delen av hjernen. Dette kan gi et klarere bilde på hvordan man kan nyte smerte samtidig som man har sex. Studier fra Finland avdekket at sadomasochister hadde betydelige høyere utdanning, hadde profilerte stillinger på jobben og et høyere inntektsnivå enn den gjennomsnittlige befolkningen. Det kan se ut som de mest intelligente menneskene blant oss nå eksperimenterer med sadomasochisme.

Kilder: cupido.no, wikipedia.no