Kan et åpent forhold fungere?

Lurer du på om et åpent forhold er noe for deg? Her prøver ekspertene og drøfte om et åpent forhold egentlig er en god idé.

De fleste har hørt om det å ha et ”åpent forhold”, men det er nok heller få det passer for. Et åpent forhold vil si at et par har et forhold, men her er sidesprangene lov for begge parter. Med andre ord: Ikke noe for de som lett kan bli sjalu.

Er det egentlig mulig for slike forhold å fungere? Her får du ekspertenes meninger!

Vanskelig i praksis

– Jeg tror det er vanskelig å få det til å fungere for de fleste av oss, siden eksklusiviteten - altså at vi holder sex innenfor parforholdet, er en så stor del av forestillingen om hva et parforhold skal være, sier psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs til KK.no.

Kjøs mener at problemet ofte ligger i at begge ikke er like enige om hvor åpent forholdet skal være.

– Hvis det er en maktforskjell i forholdet, og det er det ofte, kan det være slik at den ene føler at hun eller han må godta ordningen - eller miste partneren.

Samlivseksperten tror det tradisjonelt er mannen som i de fleste tilfeller ønsker å ha et åpent forhold.

– Ofte har menn mer makt - ikke alltid, men oftest. Menn tjener gjerne mest, og mange kvinner opplever også at mannen følelsesmessig er mindre knyttet i forholdet enn det hun selv er. Dette gir ham et overtak, mener Kjøs.

                                         Bilde: Colourbox

Følelser blir et problem

Haakon Aars, psykiater og klinisk sexolog, tror det er en annen faktor som kan gjøre åpne forhold kompliserte; nemlig følelsene.

– Det er veldig stor forskjell på åpne forhold i teori og praksis. Dere kan bli enige på forhånd om at ”dette skal vi få til”, men før eller siden glipper det. Årsaken til det er rett og slett følelser, sier Aars til KK.no.

Noen problemer en eller begge av partene kan støte på, er at man blir glad i den andre, at en av dem blir sjalu, at en føler seg oversett eller at man tenker at en annen partner er bedre.

– Det kan komme opp mange vonde følelser, og det er dette som gjør åpne forhold veldig vanskelig å gjennomføre, mener Aars.

Bli enige om regler og rammer

Selv om ingen av ekspertene vil anbefale åpne forhold, er det enige om at det er viktig å fastsette noen grunnleggende regler om man allikevel skulle ønske et slikt forhold.

– Et eksempel er å si fra dersom du blir forelsket i en annen. Uansett hvor mange rammer og avtaler du lager, ender det som oftest med problemer allikevel, sier Aars.

– Mange unge velger å ha det de kaller en ”sexvenn”, og tenker at det kommer til å gå fint. Det gjør ofte det en stund, men etter hvert vil det nesten alltid dukke opp følelser hos en av partene.

Hva er du ute etter?

Kjøs stiller også spørsmålstegn ved hva man egentlig er ute etter dersom man ønsker ordningen med et åpent forhold.

– Det er opp til hvert enkelt par om man vil prøve, men jeg ville stilt spørsmålstegn ved hva de egentlig er ute etter. Jeg har litt problemer med å forstå hva som skal være poenget.

Han mener det er viktig at begge parter er inneforstått med hva de risikerer, for eksempel at en blir forelsket i en annen.

– Noen lager regler om at de ikke skal forelske seg, men hjertet følger ikke alltid slike regler, sier Kjøs.

 

Kilde: KK.no