10 ting du ikke spør legen om | Kondomeriet

10 ting du ikke spør legen om

Mange opplever å ha spørsmål rundt kropp som man kanskje ikke tør spørre fastlegen om, eller får svar på på nettet. Vi prøver å svare på noen gjengangere.

Mange ganger lurer man på hva som er normalt og ikke, og det er ikke alle spørsmål man vil, eller tør, å spørre fastlegen sin om. Derfor har vi gjort det enkelt for deg:

1. Kan man se på tykkelsen og mengden av sæden om gutten har mer sex enn vanlig?
Med noen begrensede tidsperspektiver kan frekvensen av utløsning sees i sammenheng med tykkelsen på sæden. En mann vil produsere mer sæd på to dager uten sex, enn på to timer uten sex. Men uansett, ikke mistenk han for å ha et forhold med dette som eneste ”bevis”. Volmuet sæd som produseres naturlig har mye med alder, diett, livsstil og vaner å gjøre i tillegg.

2. Hvordan bruker man vaginakuler og vekter?
De skal settes inn i skjeden (som en tampong), bruk gjerne glidemiddel om de føles ”tørre”. Bruk skjedemuskulaturen og knip rundt de. Meningen er at du etter hvert skal klare å holde de igjen i skjeden, uten at de faller ut. Det er derfor det er greit å begynne med vekter som ikke er så tunge, da ødelegges ikke selvtilliten så lett. Etter hvert som du blir sterkere i muskulaturen holder du de lenger og lenger, uten at de faller ut. Voila!

3. Finnes det diverse kremer for å opprettholde ereksjonen veldig lenge?
Ja, det finnes kremer med bedøvende effekt slik at man klarer å holde tilbake utløsningen lenger. Men husk at de fleste kvinner ikke setter pris på et 3 timer langt samleie heller...

Kremene er ment som en starthjelp, som både holder ereksjonen lengre og som holder tilbake utløsningen. Når det gjelder ereksjonsproblemer så finnes det andre hjelpemidler, som for eksempel penisringer for ereksjonen. Disse er en bedre løsningen en medisiner og kremer på lang sikt.

Når det er snakk om å holde tilbake utløsningen så anbefales det å bruke kremen i tillegg til at man trener på å holde tilbake selv. En må kjenne etter hva som stimulerer penis mye og lite, hvilke stillinger som er de beste for å holde lengre, og man må tilpasse fart osv, for at en skal kunne lære seg selv teknikken.

4. Noen tips for gravide kvinner? Dama mi føler seg som en elefant om dagen og de stillingene vi pleier å bruke kan vi bare glemme…
En kjærlighetshuske har mange stor glede av når de går igjennom de siste månedene av graviditeten. Den henges opp i taket ved hjelp av en krok. Når man sitter/ligger i den føler man seg nesten vektsløs, og man kan gjennomføre et titalls stillinger da man får hjelp til å ”holde seg oppe”. Husken kan dere ha glede av i mange år fremover, de finnes i mange varianter. Prisen ligger på i alt fra 1300-2200 kroner og er en investering i et mer lekent sexliv.

5. Hvilken stilling er den vanligste?
Ifølge en undersøkelse bruker 85% av engelske, gifte par misjonærstillingen, og kun den. Det er vel ingen grunn til å tro at nordmenn er noe særlig mer innovative, så jeg vil vel tro at misjonærstillingen er den som blir brukt oftest her hjemme også.

6. Mange steder man leser står det at prevansjon kan brukes i kombinasjon med en sæddrepende krem, eller likende. Men etter søk på norske, danske og svenske nettsteder har jeg enda ikke funnet noe. Finnes dette eller?? tilfelle hvor kan man få tak i slik?
Sæd drepende krem ble trukket tilbake fra markedet i Skandinavia for noen år tilbake. Grunnen var at det kunne være helseskadelig for kvinnen. Ved søk på internett får man opp en del treff, mange anbefaler denne kremen i forbindelse med pessar etc, men svært få nettsider har tydeligvis oppdatert seg etter at kremen ble borte. Veldig mange har bare ”gått utifra” at kremen fortsatt eksisterer og råder leserne til å kjøpe dette.
Derfor; Så lenge man bruker kondom riktig, er det den hittils den sikreste måten å ha sex på, uten å bli gravid.

7. Jeg har lateks allergi, hva gjør jeg?
Bruk kondomer uten lateks. Disse er litt dyrere enn vanlige kondomer, men det er det verdt. (Og pass på å kjøp et leketøy i silikon om du er på jakt etter litt krydder i hverdagen…)

8. Jeg tror jeg er allergsk mot vibratoren min..??
Har du brukt glidemiddel? Mange vibratorer trekker til seg fuktighet, dermed kan det oppstå friksjon når man bruker de. Friksjonen kan lage små sår og rifter i skjeden. Dette kan utvikle seg til sopp og infeksjoner. Bruk et vannbasert, nøytralt glidemiddel, og rengjør vibratoren skikkelig etter hvert bruk (bruk vibratorens) så unngår du dette i fremtiden. Obs! Noen vibratorer inneholder lateks og om man har lateks allergi vil man få utslett av dette. Bytt ut lateksvibratoren til en som er laget i silikon, og problemet er løst.

9. Hva slags såpe bør man bruke når man vasker seg nedentil?
I utgangspunktet bør man ikke bruke noen såpe i det hele tatt. Dette ødelegger ph balansen der nede. Bruk en ”såpe” som er beregnet på intim bruk, disse finner du i dagligvarebutikken eller på apoteket.

10. Kan man få HIV selv om ikke gutten får orgasme og ”kommer”?
Ja, det kan man. Hiv viruset smitter også gjennom hennes utflod og gjennom småsår og blod. Har du hatt sex med en Hiv smittet partner bør du gå til en lege og få testet deg for potensiell smitte. Men denne testen reagerer kun om man er smittet tre måneder tilbake. Det hjelper altså ikke om du tester deg uken etter samleiet. Smitten kan ligge skjult i noen måneder før man finner den i en blodprøve. Bruk alltid kondom om du har samleie om du ikke er 100% sikker på at ikke motparten har en kjønnssykdom.