Underliv: Trang og tørr skjede. Hva kan hun gjøre?

Sexologen gir råd til kvinne som opplever trang og tørr skjede.

«Jeg er en kvinne på 51 år , jeg liker å ha sex med en partner og prøvd dildo, den skal jo å være fin, men problemet er at jeg er litt trang for å få den inn i skjeden og det har partneren å sakt til meg. Hva gjør jeg da? Er det noe tips? blir fort tørr i underlivet etter jeg har tatt en dusj da, vet ikke hva det kommer av», skriver kvinne (51).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 51,

Takk for spørsmålet ditt. 

Du skriver ingenting om du alltid har vært litt trang og blir fort tørr, eller om dette er noe som har oppstått den senere tiden. Jeg svarer ut ifra at dette er noe som har oppstått den senere tiden. 

Med tanke på alderen din, er det naturlig å tenke at problemet ditt kan henge sammen med overgangsalderen. Det er veldig vanlig at skjeden blir tørr(ere) når du nærmer deg overgangsalderen og videre etter den. Når skjeden er tørr, kan den fort også virke for trang. 

Det er lurt å benytte et godt glidemiddel, men det kan også hende at du vil ha god hjelp av og trenger mer lokal behandling i skjeden med hormoner (evt. tabletter/plaster). Dette må du snakke med legen din om. Jeg vil derfor anbefale deg at du oppsøker legen din for en undersøkelse – og eventuelt får behandling.

Jeg er usikker angående det du skriver om at du blir tørr etter dusjing, og vil derfor bare minne om at man aldri skal dusje inn i skjeden. Blir du tørr mellom kjønnsleppene, kan du finne salver på apotek som du kan smøre med. Spør de som jobber der om de kan anbefale deg noe. Bruk ikke såpe ved underlivsvask, men eventuelt "vask" med litt babyolje, eller smør på etter dusjingen.

Det finnes også mye ulike urter og helsekostpreparater man kan ta i forbindelse med overgangsalder for å minske ulike plager, og vil du forsøke noe sånt, vil jeg anbefale deg å spørre de som jobber på helsekostbutikken.

Håper noen av rådene er til hjelp for deg.

Lykke til.

Med vennlig hilsen Siv Gamnes.