Tidlig utløsning: Råd for å holde lenger?

Tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem blant menn, skriver sexologen.

«Finnes det noe midler eller gode råd for å holde seg lengre? er kjedelig når en så vitt rekker å gå den inn før en kommer, lurer mann (54) på. 

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei mann 54.

Takk for spørsmålet ditt.

Det er helt klart kjedelig å komme før det hele omtrent har startet.

Tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem blant menn. På fagspråk kalles det prematur ejakulasjon eller ejaculatio praecox, og deles inn i primær og sekundær variant. Primær er de som alltid har hatt problemet, mens sekundær er de som tidligere opplevde full kontroll på ejakulasjonen, men så får problemer. Du skriver ingenting som gjør at jeg kan si om du har primær eller sekundær prematur ejakulasjon, så jeg skriver tips til begge variantene – så kan du selv tenke hva som vil passe best for deg.

Tidlig sædavgang kan ha ulike årsaker. Derfor er det, særlig ved primær prematur ejakulasjon, greit å diskutere problemet med legen sin og få en vurdering på du skal utredes. Det kan være aktuelt med blodprøve for å sjekke hormonforstyrrelse, prøver for å sjekke om det er betennelse i prostata eller infeksjon i urinrøret eller om problemet kan ha en nevrologisk forklaring. Mange menn sliter med dette på grunn av overfølsomt penishode. I noen tilfeller kan man også finne en sannsynlig arvelighet i problematikken.

Andre årsaker kan være måten du har laget deg et seksuelt mønster – for eksempel via måten du (tidligere) har onanert på - det måtte skje fort for ikke å bli oppdaget, det kan handle om skam eller prestasjonsangst.

Det er flere måter å trene seg opp til å holde igjen utløsningen, og akkurat hva som vil hjelpe for deg, er vanskelig å si her. Det kan for mange være fint med oppfølging av en fagperson.

Trene bekkenbunnsmuskulaturen

Du finner de rette musklene ved å stoppe urinstrålen når du tisser, og tren disse hver dag ved å knipe i ca. 3 sekunder og slappe av i ca. 5 sekunder - 10 repeteringer. Du skal ikke bruke rumpe- og lår-muskulaturen når du kniper. To ganger om dagen i noen uker vil gi effekt, men jeg anbefaler at du fortsetter med denne treningen uten noen sluttdato.

Start-stopp-klem-trening

Gjort på riktig måte, er dette en effektiv behandling for tidlig sædavgang. Du trener deg opp til å registrere når sædavgangen nærmer seg, slik at du kan stoppe og utsette den.

Du kan trene selv ved å onanere til du kjenner at utløsningen nesten er der. Stans så all bevegelse/stimulering og klem penis mellom fingrene, over eller rett under penishodet, slik at du hjelper til med å avbryte utløsningsrefleksen. Hold dette grepet inn til du kjenner at du har kontroll igjen. Så fortsetter du onaneringen til utløsningen nesten er der igjen, stopper, klemmer før du igjen onanerer. Øk antall ganger du stopper og klemmer, før du lar utløsningen komme, i takt med at du klarer å få bedre kontroll. Etter å ha praktisert denne metoden en tid, vil du sannsynligvis ikke lengre trenge å gjøre klemmeteknikken – og du har da lært deg en teknikk du kan benytte i samleiesituasjonen også. Øvelsen kan med fordel gjøres sammen med en partner, der du eller partner gjør klemmingen og stimuleringen fortsetter når du har kontroll igjen.

Om du kommer for fort også når du onanerer, kan du forsøke å endre måten å onanere på, for eksempel endre hånden du bruker, rytme, styrke i grepet eller med/uten glidemiddel. Se om du finner en ny måte å onanere på som gjør at du holder lengre.

Bruk kondom

Det kan sette ned følsomheten og dermed utsette utløsningen.
Eventuelt prøve kondom innsatt med bedøvelseskrem, for eksempel Durex's performa.

Bedøvende krem

Et bedøvende middel vil sette ned følsomheten og hjelper på den måten til å forsinke ejakulasjonen, særlig for de som har overfølsomt/sensitivt penishode. Du kan for eksempel prøve Xylocain som du smører på penishodet 20 – 30 minutter før samleie. Om du skal ha samleie uten kondom, må penis vaskes godt før penetrasjon. Xylocain fås kjøpt uten resept på apotek.

Medikamenter

Det finnes også medikamenter som kan virke slik at sædavgangen forsinkes. Disse er reseptpliktig – du må få resept av fastlegen din. Hvilket medikament du kan og bør forsøke, må avgjøres i samråd med legen din da de har bivirkninger og det er sykdommer og tilstander som gjør at noen ikke kan bruke ulike medisiner. Husk at ingen medikamenter vil kunne helbrede deg, de vil kun fungere som et hjelpemiddel over en liten periode.

For noen hjelper det å få en utløsning fort og deretter ta en pause til du er klar igjen. Da kan de ofte holde lengre. Andre synes det hjelper at partner er nærmere orgasme, og bruker derfor mye tid bare på stimulering av partner før de starter samleiet. På den måten kan dere ha sex over lengre tid og begge få mer nytelse, selv om selv samleiet er kortvarig.

Håper noe av dette er til hjelp for deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen Siv Gamnes.