Samleie: Hvorfor blir hun ikke våt?

27-åringen blir ikke vår under samleie eller alene. Sexologen kommer med råd!

«Jeg sliter med at jeg ikke klarer å bli våt under samleie med kjæresten min, eller alene. Synes dette er veldig flaut og føler det er noe galt med meg! Jeg har kanskje ikke den største sex-driven, men tenner på min kjæreste, og elsker å ha sex med han! Vi bruker glidemiddel som fungerer godt for oss, men jeg lurer fortsatt på hvorfor jeg ikke klarer å bli våt. Synes å huske at jeg klarte det i starten av tenårene mine, og hadde da en veldig høy sex-drive. Så skjønner ikke hvor det plutselig sa «stopp» med både høy sex-drive og det å kunne bli våt. Det har sikkert mye med hormoner å gjøre i tenårene, men likevel. Det har blitt til noe jeg tenker mye på og plages av, til tross for at kjæresten min sier at han aldri tenker på det eller bryr seg om det,» skriver kvinne 27.

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei, kvinne 27.

Takk for spørsmålet ditt.

Jeg skjønner at dette kan plage deg. Særlig når du er så bevisst på at det har skjedd en endring. Da er det jo lett å lure på hva som har skjedd.

Det kan være veldig mange grunner til at du nå sliter med å være tørr og ha liten sex-drive – og de to tingene henger mest sannsynlig også sammen. Sexlyst er det grunnleggende for vårt sexliv. Sexlysten aktiveres av sanseopplevelser, stimulering eller lignende, og gjør at kroppen begynner å respondere. Kvinner får for eksempel våt skjede (lubrikasjon) og erigert klitoris. Menn får erigert penis. Om sexlysten i utgangspunktet er lav eller fraværende, vil også responsen bli dårligere eller utebli.

Så det viktigste spørsmålet er - hvorfor ble sexlysten lavere? Forsvant den gradvis, eller plutselig? Skjedde det noe spesielt i livet ditt rundt den tiden den forsvant?

Nedsatt sexlyst kan deles inn i generell nedsatt sexlyst, eller spesifikk. Generell innebærer at sexlysten er lav uavhengig av hvem du skal ha sex med, og uansett hva du gjør. Spesifikk innebærer at den er nedsatt (utelukkende) i forhold til for eksempel partner. Dette er viktig å tenke nøye gjennom fordi disse to «variantene» vil kreve helt ulike tilnærminger for å få det bedre. Du skriver at du tenner på kjæresten din, og det er jo positivt, og kan samtidig tyde på at du har en mer generell nedsatt sexlyst.

Du har helt rett i at enkelte hormoner man gjerne får mye av i tenårene og ungdomstiden, hjelper veldig. Mens det finnes andre hormoner som har negativ innvirkning på sexlyst, og på den kroppslige responsen. Så et spørsmål er om det kan tenkes at du startet på hormonell prevensjon i løpet av disse årene, og at plagene dine startet etter det?

Gestagen, som er et av hormonene som finnes i all hormonell prevensjon, er kjent for sine bivirkninger som nedsatt lyst og tørre slimhinner.

Så om det er slik at du bruker hormonell prevensjon, vil jeg anbefale deg å drøfte muligheten med å bytte til et annet merke med legen din. Eventuelt forsøke helt uten hormoner i noen måneder for å se om det blir bedre. Hormonfrie alternativer innen prevensjon, er kobberspiral og kondom.

Jeg vil også anbefale deg å få gjort en gynekologisk undersøkelse, om du ikke har gjort det i forbindelse med tørrheten. Det kan være at plagene kommer av ubalanse i bakteriefloraen eller at det er en annen underliggende plage som kan forklare dette.

Inn til du har fått sjekket ut dette, så anbefaler jeg at dere fortsetter å bruke glidemiddel, og at du forsøker at disse tankene ikke ødelegger mer for deg. Om alt viser seg å være bra, og bytte eller opphold av hormoner heller ikke fører fram, vil jeg anbefale deg å kanskje finne en sexolog du kan snakke med og som kan gjøre en kartlegging av deg og din situasjon. Du finner sexologer på www.finnensexolog.no

Håper svaret er til litt hjelp for deg. 

Lykke til. 

Vennlig hilsen Siv Gamnes.