Samleie: Hun opplever smerter ved penetreri... | Kondomeriet

Samleie: Hun opplever smerter ved penetrering. Hvorfor?

Sexologen presenterer ulike årsaker til smerter ved samleie!

«De siste to gangene jeg har hatt sex vaginalt har jeg hatt smerter, første gangen trodde jeg bare jeg ikke var våt nok, men prøvde å «kjempe gjennom». Andre gang var jeg våt, men fikk likevel en slags smerte når han penetrerte meg, nesten som at musklene lukket seg. Nå er jeg litt engstelig/redd for å ha vaginalt samleie igjen, i frykt for at det vil gjøre vondt. Jeg har generelt holdt meg vekke fra vaginaen min personlig; har alltid syns tamponger er ukomfortabel, aldri brukt dildo, og bare stimulert klitoris ved onani. Jeg lurer på om det kanskje er et psykisk problem, og om dere vet om noen øvelser/produkter som kan hjelpe meg?» spør kvinne (22).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 22, og takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du de to siste gangene har fått smerter når dere hadde vaginalt samleie, men du sier ingenting om du har erfaringer fra før, som ikke har vært smertefulle? 

Ofte finner man årsaken til smerter ved samleie blant dette:

  • Om dette var første (og andre) samleie for deg, så kan det være forklaringen på smertene. Skjedekransen kan være litt stram, og det kan skape smerter ved penetrering. Det du da kan vite, er at det vil bli bedre relativt fort, men bruk tid ved penetreringen.
  • Om du derimot tidligere har hatt smertefrie samleier, at dette er noe nytt som har oppstått nå, må man se på andre forklaringer. 

En årsak som bør utelukkes, er om du kan være smittet med en kjønnssykdom eller kanskje har fått en soppinfeksjon eller skjedekatarr. Om du har noe av dette, vil bakteriefloraen i skjeden din være endret, og du vil kunne ha en tørrhetsfølelse, selv om du er våt i skjeden. Og det kan være smertefullt å føre noe inn i skjeden. 

Du kan oppsøke lege ved ungdomshelsestasjonen eller fastlegen din for å få tatt en sjekk.

Om du har samleie uten å være kåt (eller kåt nok), vil det gjøre at skjeden ikke får lubrikasjon (ekstra fuktighet som skilles ut når du er kåt). Dermed vil det oppstå friksjon, som igjen gir smerter. Rådet her er rett og slett – ikke ha samleie om du ikke er kåt! Veldig viktig!

Stress kan føre til endring i bakteriefloraen og gi problemer med lubrikasjonen, men stress kan også føre til at du strammer bekkenbunnsmuskulatur (ubevisst). Dette er en hyppig årsak til slike smerter.  

Om prøvene du tar ikke viser noe galt, kan du prøve å kjenne etter om stress og stram muskulatur kanskje kan være årsaken hos deg.  

Når du forsøker samleie igjen, - bruk masse glidemiddel, og kjenn etter at du ikke strammer bekkenbunnsmuskulaturen din. 

I tillegg kan du gjøre knipeøvelser hver dag der fokuset er på å slappe av i muskulaturen. 

Pusteøvelser der du puster helt ned i magen, holder den litt der og puster langsomt ut igjen, er også bra. Sett gjerne av noen minutter hver dag til dette. Det vil roe ned en stresset kropp. 

Ved penetrering er det viktig å bruke god tid. Om smertene kommer – stopp opp, men ikke trekk penis ut igjen. Pust avslappende pust og kjenn at muskulaturen slapper av, og når smertene gir seg, kan dere forsøke litt mer inn.

Du kan gjerne forsøke deg alene med en dildo også. Kjøp en dildo som ikke er altfor stor, og øv på penetreringen med den når du er kåt. Det er flott om du kan lære deg å like denne delen av kroppen din – og bruke den til egen glede også!

Om du fortsetter å ha disse smertene uten at man finner noen forklaring, kan det være en ide å kikke litt på hvordan du har det generelt i hverdagen og i parforholdet.

Å oppleve smerter ved samleie er ikke godt, men to slike episoder er ikke nok til å stille en diagnose. Noen ganger opplever kvinner smerter ved samleie enkelte ganger eller over en liten periode, uten at man kan finne noen åpenbar årsak til det. 

Det viktigste nå er at du ikke lar frykten for at det skal gjøre vondt, ta styringen. 

Håper noe av dette er til hjelp for deg. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Siv Gamnes.