Intimhygiene: Er sterk lukt nedentil normalt?

Det finnes flere ting som kan påvirke lukten nedentil, forklarer Helsebroren.

«Jeg sliter veldig mye med å la noen gå ned på meg, selv om jeg egentlig ønsker det. Jeg har en fast partner, og jeg burde egentlig vært veldig trygg på vår relasjon i og med vi har vært sammen veldig lenge. Problemet er at jeg fikk en kommentar fra han for tre år siden om at det luktet vondt. Siden den gang har jeg ikke turt å la han gå ned på meg. Han har heller ikke spurt om å få gjøre det, så jeg regner med at han egentlig ikke har lyst. Jeg dusjer nesten hver dag, og passer på at det ikke brukes såpe alt for ofte nedentil. Lukten min nedentil tror jeg er ganske sterk naturlig, men jeg lurer på om dette er normalt, og hva jeg eventuelt kan gjøre med det?» spør kvinne (21).

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebror, svarer. 

Hei kvinne 21, takk for spørsmål!

Jeg kan godt forstå at du er blitt litt selvbevisst til hvordan det lukter nedentil etter å ha fått en kommentar om at det lukter vondt. Det er ikke å stikke under en stol at det noen ganger kan være en ganske sterk og ubehagelig lukt fra ethvert kjønnsorgan. Er det en kraftig lukt, kan det være flere grunner til dette.

Den mest vanlige er det vi kaller bakteriell vaginose. Dette kommer av en ubalanse i bakteriefloraen som finnes i skjeden. Det kjennetegnes med tykk, hvitaktig utflod som også bærer med seg en fiskeaktig lukt. Dette er ikke en kjønnssykdom i seg selv, da det ikke er noe du blir smittet av, men ubalansen kan oppstå etter samleie, eller for voldsom vasking.

Såpe nedentil er egentlig ikke nødvendig. Selv intimsåper kan være med på å skape en ubalanse. Skjeden er selvrensende, så den fikser seg selv.

Behandling av en bakteriell vaginose kan du få på apoteket uten resept, men hvis det fortsatt vedvarer etter behandling, kan det være lurt å oppsøke lege.

Noe som også kan skape en ganske skarp lukt, er svette. Trange klær og varmt vær eller trening, vil skape en lukt som kanskje ikke er den mest innbydende, men det er helt normalt at det skjer. Andre lukter som er vanlige, men som også kan være tegn på en ubalanse, er en gjærlukt, nesten som muggent brød. Dette i kombinasjon med svie og kløe, vil kunne være tegn på underlivssopp. Dette er også veldig normalt å få og behandlingen kan også fås kjøpt på apoteket. Det kan også oppstå en metallisk lukt. Dette er også helt vanlig og kommer gjerne litt før og etter menstruasjonen. 

God hygiene er en viktig faktor for å motvirke disse tingene, men som jeg har beskrevet tidligere er overdreven vask og bruk av såpe nedentil, noe som kan skape problemene også. Så det gjelder å finne en god balanse i vasken.

Men til tross for alt dette som kan bidra til å skape en vond lukt, så er det viktig å akseptere at alle kjønn lukter. Du har din egen lukt og andre har sin. Har du ingen plager som de jeg har nevnt over, og du er nydusjet og klar for en runde med partneren din, vil det oppstå en lukt under opphisselsen. De kjønnsvæskene som skilles ut i skjeden under opphisselse, vil også medbringe seg en lukt, men dette er din lukt. Din lukt som kommer når du er kåt og klar for å dele denne kåtheten med din partner. Ser vi det på den måten, er dette en god lukt og en lukt som din partner egentlig burde prøve å bli kjent med, da det er lukten av din lidenskap og dyriske selv.

Så jeg tenker at hvis du ikke kjenner igjen noen av symptomene for underlivssopp eller bakteriell vaginose, så bør du akseptere at lukten din er som den er og ikke koble den til noe negativt, men heller noe positivt. Det er tross alt lukten av deg. Og den burde både du og partneren din lære seg å like.

Lykke til!

Hilsen Helsebroren.