Graviditet: Hvordan gjøre samleiet lettere, bedre og smertefritt?

Prøv dere frem på hva som kan være gode stillinger nå når du er gravid, er blant rådene til jordmoren.

«Jeg er ei jente på 21år som venter mitt første barn nå i august og både jeg og barnefar gleder oss masse. Men det er noen ting jeg sliter litt med under sex. Vi sliter litt med sexstillinger, og jeg er en person som liker å være aktiv under sex, men jeg opplever fort smerter når jeg er aktiv. Og vi har sex nesten hver dag. Er det noen tips og triks for å gjøre det lettere, bedre og smertefritt? Og er det normalt å ikke føle seg så attraktiv når magen begynner å bli stor? Kjæresten sier jeg er digg og fin, men føler han bare sier det for jeg har sagt at jeg føler meg lite sexy med magen. Er det noen måte å gjøre seg mer sexy på eller er det bare noe jeg må "jobbe" med? Håper på noe svar på disse tingene» skriver kvinne (21).

Jordmor Siri von Krogh svarer.

Hei, kvinne 21!

Det kommer an på type smerte som du opplever, hvorfor kommer den?
Er det fordi du er tørrere enn ellers, kan et glidemiddel uten parfyme være bra. Parfyme tørker ut.

Er det smerte fordi det er vondt når han støter inn i deg, så er det lite annet å gjøre enn at han må være mer forsiktig. Du er trangere i skjeden nå enn ellers, det kan gjøre at dere begge kommer lettere, så bruk litt tid og vær mer varsom. Det kan være en ok ting å erfare det også.

Dere må rett og slett også prøve dere frem på hva som kan være gode stillinger nå når du er gravid. Kjenn etter og bruk fantasien, dette kan være en god sexlek som dere kan definere som pirrende om dere vil, ikke som stress. Det ligger også mange gode forslag ute på nettet om dere googler.

At du ikke kjenner deg så sexy nå når du er gravid er nok også en ting som til dels sitter mellom ørene dine og som du må jobbe med. Du må stole på kjæresten din når han sier at du er fin og sexy. Er det andre tanker og følelser du kanskje trenger å rydde i? Vi har ofte en indre dialog som snakker oss selv ned. Har du det, så jobb litt aktivt med å stoppe den. Den har ikke noe for seg og gjør bare at du kjenner deg mindre enn det du er. Kjenn etter på den flotte jobben du nå gjør ved å ruge frem et helt nytt lite under, ikke alle som får oppleve det.

Hvis du ikke greier å riste dette av deg, kan du også snakke med jordmoren din om dette. Alle kommuner skal ha tilbud om jordmor til sine gravide og der kan du ta opp det meste.

Riktig lykke til videre, vær snill mot deg selv om gi deg selv ros -hver dag!

Vennlig hilsen jordmor Siri.