Hva er sexavhengighet?

Hollywoodstjerner og andre kjendiser avslører fra tid til annen at de er sexavhengige. Er dette en sykdom, eller bare en måte å unnskylde utroskap eller bisarr oppførsel?

Det mangler ikke på skandaler i kjendisverdenen når det kommer til sex. Men tror vi egentlig på stjernene når de sier at de er sexavhengige?

I følge sexterapeut Ian Kerner er sexavhengighet en virkelig tilstand – og en destruktiv sådan. Han forklarer at alle typer avhengighet påvirker hjernen på samme måte. Og som annen avhengighet, kan også sexavhengighet behandles gjennom avhold og terapi. Likevel anerkjenner ikke The American Psychiatric Association termen sexavhengighet som en diagnose, på grunn av bredden på denne betegnelsen. I stedet brukes benevnelsen hyperseksuell og vaneseksuell.

Sykdom eller egoisme?

Det finnes ikke noen sikre anslag på hvor mange mennesker som skal være rammet av denne spesielle avhengigheten, delvis på grunn av at ekspertene ikke anerkjenner dette som en egen lidelse. Mange mener at sexavhengighet heller er utslag av narsissistisk tilbøyelighet eller en slags manisk-depressiv tilstand, en depresjon eller tvangshandlinger og ikke en ordinær avhengighetslidelse.

Uansett ser fenomenet ut til å øke i omfang. Internett får mye av skylden for det. Tidligere så man på sexavhengighet som gjentatt utroskap, hyppige forhold og behov for mange sexpartnere, mens internett nå kan nå ut til mange flere med sin tilgjengelighet av erotiske tilbud.

Overstyr trangen

For enkelte tar jakten på seksuell tilfredsstillelse overhånd i så stor grad at de må be om hjelp. For å få bukt med avhengigheten ser man under terapi på hva som er den utløsende faktoren. Det er nemlig ikke nødvendigvis lysten til å ha sex som leder til sexavhengighet, heller ønsket om å unnslippe stress, depresjon osv. I terapien ser man på disse underliggende forholdene, og deretter prøver man å trene seg opp til å regulere og kontrollere dette


Kilde: cbsnews.com, Dr. Jeff Gardere, Sexterapeut Ian Kerner.