Fra jente til kvinne

Puberteten er den fasen hvor kroppen endrer seg fra å være barn, mot det å bli kjønnsmoden og en ung voksen.

Mange jenter blir kjønnsmodne og får menstruasjon en gang i 10 til 16 års alderen. En kjønnsmoden kvinne kan bli gravid, men det betyr ikke at hun er moden nok til det mentalt sett.

Når mensen kommer, er den ulik fra kvinne til kvinne. Mens noen menstruerer i tre dager, holder andre på i en uke. Og noen blør mye, mens andre blør lite.

Mer hår og pupper

Kroppslige endringer som mer kroppshår, spesielt på kjønnsorganer og under armene, samt utvikling av bryster er en del av prosessen mot å bli kjønnsmoden. Her er det også store individuelle ulikheter. Noen får mye hår, andre lite, noen får store bryster, andre små. Poenget er at disse endringene er tilpasset den enkeltes kropp, derfor er alle ulikhetene helt normale.

Det er ganske forskjellig hvordan den enkelte opplever puberteten, noen syns det hele er traumatisk, mens andre har en mer glidende overgang til å bli en ung voksen. Kroppen fylles med hormoner, som kan skape litt turbulens i humør og følelsesliv.

Økt fuktighet

Hos jenter kan det komme mer utflod fra skjeden i puberteten. Dette sekretet skal beskytte mot skader og infeksjoner. Utfloden varierer i mengde, konsistens og fargenyanse gjennom måneden, noe som er helt normalt. Men man må være på vakt dersom den lukter vondt og får en helt annen farge enn vanlig. Det kan tyde på en infeksjon som trenger behandling hos lege.

Kilde: ruthinking.co.uk