Sexleketøy - alt du trenger å vite

Det fins utrolige mange forskjellige typer sexleketøy og det kan være vanskelig å treffe riktig, da folk er så forskjellig. Her er en guide til hvordan du skal velge ditt nye sexleketøy og alt annet du trenger å vite!

Sexleketøy har eksistert siden flere titalls tusen år før Kristus. Fra å være laget av stein og tre til de høyteknologiske vidundrene vi har i dag har det vært en lang reise. Hvordan bruker man egentlig et sexleketøy på best mulig måte? Og hvordan vet du hvilken som passer deg? Det aller beste er å prøve seg frem i jungelen av sexleketøy, men vi skal prøve å guide deg gjennom så godt det lar seg gjøre. La det bli en nytelsesreise! 

Les mer om dildoens historie her!

Innafor med sexleketøy i Norge

I følge en undersøkelse Kondomeriet har gjennomført i samarbeid med Norstat mener hele 79 % av Norges befolkning at det faktisk er helt innafor med sexleketøy. De fleste synes at det er greit å bruke sexleketøy for å forbedre sitt sexliv. 

Den største brukeren av sexleketøy er kvinner, der hele 7 av 10 sier de har brukt et sexleketøy alene eller med partner, mot 6 av 10 av mennene. Kvinner oppgir også at de i større grad enn menn at de opplever å få orgasme lettere ved bruk av sexleketøy (42 % kvinner mot 25 % menn som svarer det samme), men likevel svarer flere menn (84%) at de synes det er greit med bruk av sexleketøy enn hva kvinner (75%) synes.

Slik velger du sexleketøy

Når du skal velge sexleketøy må du først av alt tenke over hva du tror tenner deg. Hva kommer til å stimulere dine rette knapper slik at du kan nyte deg frem til orgasme? Er det klitorisstimulering eller penetrering? Liker du analsex eller en røff vagina til å matche din penis? Er du i et parforhold eller er du singel? Tenk over i så fall hva din partner kunne tenke seg å prøve ut og være med på. Finn noe sammen som virker spennende!

Er du mann så vil nok stimulering av penis og penishodet være mest aktuelt. Da finnes det både naturtro sexleketøy som vaginaer, masturbatorer med anusåpning eller oralsexåpning. Hva er mest pirrende for deg? Syns du at mer diskré masturbatorer eller onanihylser som ikke likner på noe naturlig er bedre så finnes det et hav av utvalg der også. Disse kommer i flere ulike materialer og former. Noen har nupper eller riller på innsiden, noen har vibrasjon eller en "runkeeffekt", mens andre er myke der du kan styre trykket med hånden selv. Eller kanskje holder det med en penisring for å gjøre en god runk enda litt bedre?

For deg som er kvinne er det i hovedsak tre ulike måter å bli stimulert på. Via klitoris, via skjeden eller via anus. Eller alle på én gang, om du vil! Det finnes vibratorer og dildoer til et hvert formål. Små vibratorer som stimulerer klitoris, og som passer til bruk under sex med en partner. Eller større vibratorer som brukes ved penetrering i skjeden. Finn ut hva du hva som frister deg. Men ha i bakhodet at 8 av 10 kvinner trenger klitorisstimulering for å oppnå orgasme!

Les mer om hvordan du velger riktig sexleketøy her!

Disse sexleketøyene kan du bruke til ulike sexstillinger

Doggie-style: Strap-on vibrator 

Vibratorer man kan stroppe på er ideelle for doggie style- stillingen. Stroppene holder vibratoren på plass, mens hun har hendene frie for å støtte seg. 

For eksempel: Venus Butterfly klitorisvibrator  

Ekstra krydder: Det finnes også hule strap-on for menn, som gir mannen litt ekstra fylde, samtidig som hun får handsfree stimulering. Prøv for eksempel Strap-on med baller som er hul inni.

Cowgirl: Fjernstyrt vibrerende egg

Bullet-vibratorer eller vibrerende egg med fjernkontroll passer perfekt mellom deg og partneren. En av dere kan holde fjernkontrollen, og enkelt justere hastighet og vibrasjonsprogram. 

For eksempel: Fifty Shades Freed vibratoregg.

Lotus: Vibrerende penisring

Lotus-stillingen er veldig avslappende, men krever litt fleksibilitet av mannen. Dette er en veldig intim sexstilling, hvor mannen sitter i lotusstilling og hun setter seg i fanget hans. Vibrerende penisringer er komfortable å ha på for han, og gode å bruke i sittende stillinger. Når den sitter over skaftet på penis, tilfører en penisring ekstra handsfree stimulering til sexen. 

For eksempel: Union vibrerende penisring eller Taurus penisring

                                             Mann og kvinne i lotusstilling illustrasjon

Side Wind: Massasjestav

“Side Wind” er en stilling der hun ligger på siden, og løfter det øverste beinet mens det andre beinet ligger flatt ut på sengen. Mannen støtter låret og klemmer det løftede beinet, slik at hun kan hvile mot skulderen hans. Når han penetrerer henne, kan han rulle med hoftene mens han støter for maksimal nytelse. Denne stillingen frigjør hendene hennes, og gjør at hun kan stimulere klitoris samtidig. Bruk en ergonomisk massasjestav for et klimaks utenom det vanlige. 

Det samme gjelder for den klassiske skje-stillingen. I følge nettsiden Askmen.com er dette en av sexstillingene kvinner elsker mest. Mannen kan også stimulerer brystene og klitoris bakfra. 

For eksempel: Europe Magic Wand eller Wand Fifty Shades Freed

For en ekstra spennende opplevelse i Side Wind og skje - og alle andre stillinger - kan du går for en Womanizer klitorisstimulator.

Misjonær: C-formede vibratorer 

Tilfør litt ekstra spenning til den klassiske favoritten. Legg pirrende stimulering til denne populære og velkjente stillingen med en C-formet vibrator, for eksempel We-Vibe Sync 

The G-force eller Tominagi

The G-force er perfekt for g-punktstimuli. Han står oppreist på kne i senga, mens hun ligger på øvre del av ryggen med rumpa i været, mot penis. Han holder bena hennes for at hun ikke skal tippe over for hvert støt. Dette er den ultimate stillingen for dyp og intens penetrering, og man kan samtidig bruke fingre eller vibrator for å stimulere klitoris. 

Tominagi er en annen variant for dyp penetring. Denne stillingen gir dypere penetrasjon og øker sjansene for å treffe og stimulere g-punktet hennes.

                                           Tominagi kama sutra sexstilling illustrasjon

Sammen med disse to stillingene er det perfekt å leke seg med g-punktet. Trenger du litt mer lengre? Prøv en penisforlenger!

Ekstra krydder: For de som liker og er vant med analsex, er det perfekt å gi ekstra press mot g-punktet analt i denne stillingen. Sandwich strap-on gir mannen mulighet til å være begge steder samtidig, samtidig som den vibrerer. 

Egne sexleketøy for homofile?

Selv om en mann er heterofil, kan han nyte anal stimulering. Det samme gjelder for en lesbisk kvinne, som blir tent av vaginal penetrering. Hvilket kjønn man er tiltrukket av råder ikke over en persons seksuelle preferanser, altså hva som tillater den enkelte å nyte og gjøre en opphisset. Det er det som er det vakre med et mangfold, og som også gjenspeiles i sexleketøyene som finnes i dag. De kommer i alle mulige former, farger og funksjoner. De fleste har som formål å stimulere menneskekroppen, som fungerer likt uansett legning.

Biologisk like

Kondomeriets sexolog, Grete, forteller at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner nyter de samme stimuleringene som heterofile mennesker. 

-  Det er fordi nervesystemet er likt uavhengig av seksuell legning/tiltrekning. I fosterlivet vet man til å begynne med ikke hvilket kjønn fosteret vil komme til å få. Kjønnene utvikles fra de samme substansene, og man finner følsomme nerveender på omtrent de samme stedene på kjønnet. Kvinnens indre deler av klitoris tilsvarer svamp-legemene i penis, ytre del av klitoris har like mange nerve-ender som penishodet, men er omtrent dobbel så følsom grunnet antall nerve-ender på en mye mindre plass. Alle kjønn har like mange følsomme nerver rundt endetarmsåpningen og prostatas følsomhet tilsvarer g-punktet hos kvinner for eksempel, utdyper sexologen.

Men hva kan være mer aktuelt?

Det finnes sexleketøy som kan hjelpe til i hvilken som helst utfordring man står ovenfor. Det er så mye å eksperimentere med (i)! For lesbiske kan en strap-on være løsningen. Her får man hendene fri til å gjøre andre ting og man får en spesiell kontakt med partneren sin. En klitorisvibrator er en storfavoritt uansett hvem man har som partner eller nyter singellivet. For eventyrlystne menn fins det spesiallagede vibratorer som fokuserer på prostata, det man gjerne kaller p-punkt. Det gir enorm nytelse for mange menn. Men både menn og kvinner kan synes det er spennende med en vanlig buttplug

Å dele sexleketøy med andre

Om man deler dildoen eller vibratoren sin med andre anbefaler vi å bruke et kondom utenpå. Et sexleketøy kan overføre en eventuell smitte og infeksjoner. Vask sexleketøyet og desinfiser det før du evt låner det bort. På grunn av smittefaren anbefaler ikke Kondomeriet at man deler sexleketøy med andre.

                   

Etter bruk + rengjøring

Det er lurt å alltid rengjøre sexleketøyet før man legger det vekk etter bruk. Dette kan gjøre med lunkent vann etterfulgt av vibratorrens som fjerner bakterier. Etter sexleketøyet er tørt, ha på pudder som fornyer på de produktene som skal ha dette.

Bruker du et  sexleketøy analt bør det alltid vaskes godt og desinfiseres etter hvert bruk. Man må aldri bruke et sexleketøy analt for så å føre det inn i skjeden. Man har en annen bakterieflora bak og de er ikke velkomne i skjeden. (Om det allikevel er ønskelig så bruk et kondom utenpå når leken brukes analt)

Før du legger det vekk er det en grei huskeregel at man tar ut alle batteriene, på den måten sørger du for at både leketøyet og batteriene får lengre levetid. Irr i batterihuset er ofte en av grunnene til at leketøyet ikke fungerer neste gang man ønsker seg en kosestund.

Legg alltid leketøyet i esken den kom i, eller i en pose av silke eller noe annet som ikke loer, uten trykk slik at sexleketøyet ikke tar til seg støv eller liknende. Legger du sexleketøyene samlet sammen kan du risikere at gummien smelter sammen, slik at ikke leketøyet kan brukes.

Nytting informasjon om sexleketøy

Sexleketøy er laget i forskjellige materialer og om du er nysgjerrig på forskjeller og fordeler blant disse kan det lønne seg å lese videre. For når du velger sexleketøy kan materialet produktet er laget av spille en viktig rolle. Det er verdt å merke seg at om du ikke har noen spesielle allergier kan du velge og vrake i alle våre produkter. Og med tanke på at der er mange hundre typer å velge mellom så bør det finnes noe for enhver smak... 

Produktene som føres av Kondomeriet er CE-merket. Det betyr at de oppfyller krav i henhold til EØS og er ikke skadelig for menneskers sikkerhet og helse, eller for miljøet.

Vil du lese mer om materialene ulike sexleketøy er laget av? Les her!

Ftalater i sexleketøy

Mange har snakket om gift stoffer i sexleketøy og vi skjønner at man kan bli bekymret og urolig om man leser dette. Vi kan berolige med at produktene vi fører i vårt sortiment er CE-godkjente. Det er viktig å merke seg at Statens Forurensingstilsyn (SFT) ikke advarer noe spesielt mot bruken av ftalater i sexleketøy. Miljøstyrelsen i Danmark har gjort en undersøkelse på helsefaren ved bruk av sexleketøy. Deres konklusjon er at det ved normalt bruk ikke er helsefarlig å bruke sexleketøy (ref: Mst.dk). Men særskilt følsomme personer, som gravide og ammende kvinner, har en høyere sikkerhetsmargin og bør derfor begrense bruken av sexleketøy laget av PVC.