Material-guide

Det er fort gjort å gå seg vill i jungelen av ulike sexleketøy, og lettere blir det ikke når man begynner å lese om hvilket materiale de er laget av. Her har vi laget en fullstendig oversikt med forklaring, fordeler og ulemper, slik at du kan finne ut av hva slags materiale som passer best for deg.

Realistic Feel/Realistisk

“Realistic Feel” er et vidt begrep for sexleketøy laget av materialer designet for et naturlig utseende og realistisk følelse. Cyberskin, Real Feel Super Skin, Fanta Flesh og Loveclone er alle navn på essensielt det samme elastomer-baserte materialet. Elastomer er igjen fellesbetegnelse på polymerer (syntetiske eller naturlige forbindelser) som ved romtemperatur viser gode høyelastiske egenskaper. Sexleketøy i Realistic Feel gir en følelse av ekte vare, og tar til seg kroppsvarme. Dette er porøse materialer, så det er viktig å rengjøre nøye og ha på pudder for å holde dem myke.

 • Eksempel: Vaginaer
 • Anbefalt glidemiddel: Kun vannbasert
 • Lukt: Kan ha en sterk gummiaktig lukt
 • Følelse: Fast, naturtro

Loveclone

Loveclone er et eksempel på et realistisk materiale. Det er et syntetisk materiale av hydrokarbon polymer.  Materialet skal gi en følelse av ekte hud. Loveclone er allergivennlig og uten ftlater. Sexleketøy av Loveclone bør, som alle sexleketøy, oppbevares i en egen pose. Den porøse overflaten absorberer lett andre stoffer den kommer i kontakt med. Bruk kun vannbasert glidemiddel med sexleketøy av Loveclone.

Cyberskin

Cyberskin er et ganske nytt materiale som består av en blanding mellom silikon og plast. Materialet føles svært naturtro, og er dermed perfekt for de som vil ha «the real deal» i form av et sexleketøy. Materialet er noe porøst, og det er derfor viktig å rengjøre nøye. Bruk alltid vibratorrens, og ha på litt maisenna eller pulver tilpasset slikt materiale etter rens. Dette vil holde materialet mykt. Cyberskin inneholder ikke ftalater eller lateks.

Glass

Glass-sexleketøy lages av pyrexglass. Dette er sterkt glass som ikke sprekker, og som det skal mye til for å knuse. Overflaten er hard og glatt, og tar raskt til seg både kald og varm temperatur. Glass blir veldig glatt med glidemiddel, og er veldig enkelt å rengjøre. Sexleketøy av glass har lang levetid.

Silikon

Silikon har en ikke-porøs overflate som hindrer bakterier i å trenge inn i materialet, og er supert for de med sensitive slimhinner eller allergier. Silikon har en glatt overflate som ikke skaper friksjon. Silikon sørger for god kvalitet, og har ofte lengre levetid. De fleste design-sexleketøy lages av silikon.

Jelly

Jelly er et rimelig materiale som kan formes og farges til nesten hva som helst. Det har blitt mye brukt i sexleketøy, men fikk en liten nedtur etter forvirringen rundt bruken av ftalater (kjemikalier som tilsettes for å gjøre materialet fleksibelt). Ikke alle leketøy av Jelly inneholder ftlater.Leketøy av Jelly må alltid oppbevares for seg, eller pakkes inn. Materialet vil nemlig reagere med andre sexleketøy, og de vil smelte.

Metall + aluminium

Metall er et ikke-porøst materiale som er vanntett, allergivennlig, kan brukes med alle typer glidemidler og gir en annerledes følelse. Metall gir ekstra tyngde, og er perfekt for de som ønsker stimulering i form av fast trykk. Materialet kan varmes opp eller kjøles ned i vann. 

Plast

Plast er et syntetisk materiale (kunststoff) som kan formes til fibre eller i filmer, og har mange bruksområder. Det finnes to hovedkategorier av plast: Thermoplast og herdeplast. Thermoplast kan formes på nytt ved å varmes opp, mens herdeplast får endelig form når den er herdet. All plast er organisk, og inneholder karbon. Et eksempel på herdeplast er Polyester, som ofte brukes i klær.

 • Eksempel: Wand Magic lilla
 • Anbefalt glidemiddel: Vannbasert
 • Lukt: Ingen
 • Følelse: Glatt, hardt/fast

Thermoplast

Thermoplast blir formbart når materialet kommer over en viss temperatur, og går så tilbake til en fast form når det kjøles ned igjen.Eksempler på thermoplaster er polyamid (også kjent som nylon), Polyvinylklorid (PVC), polymetylmetakrylat (også kjent som akryl) og elastomer.

Thermoplast kan deles inn i to hovedtyper: amorfe og delkrystralisnke. PVC er amorfe termoplaster, mens Polyamid er delkrystalliske. Amorfe materialer er lett å lime, er lite bestandige mot løsemidler og er gjennomsiktige, mens det er motsatt for delkrystalinske. TPE (Thermoplastic elastomer) har ikke gjennomgått en mykningsprosess, og inneholder ikke ftalater eller lateks. Dette materialet brukes ofte i rabbitvibratorer og lateksfrie kondomer, og er et ganske fast materiale.

 • Anbefalt glidemiddel: Vannbasert glid
 • Lukt: Kan avgi en svak lukt.
 • Følelse: Lett geléaktig

ABS plast

Hardt og hygienisk materiale som ofte brukes i vibrerende bullets og klassiske vibratorer/massasjestaver. Denne typen plast leder vibrasjon veldig godt, og gir sterk stimulering. Noen leketøy i dette materialet er trukket med en glatt overflate.

PVC

PVC står for Polyvinylklorid, og er et polymer av kloreten. Det er et vinylstoff som er stivere enn polyetylen, og lettere å farge. PVC-plast blir for eksempel brukt i takrenner, hageslanger, trampoliner, leketøy og isolasjon i elektriske ledninger. PVC består av 57% klorine og 43% karbon. Det er derfor mer miljøvennlig enn andre typer plast, som er utvunnet hovedsakelig fra olje eller gass. PVC kan resirkuleres, er anbefalt for allergikere, er ikke tilsatt bly og avgir ikke giftige gasser ved nedsmelting.

Gummi

Gummi er en samlebetegnelse for harde vegetabilske gummityper, og myke, elastiske materialer som naturgummi og syntetisk gummi. Det er de to siste som oftest forbindes med betegnelsen gummi, og er blant annet å finne i bildekk. Naturgummi omtales ofte som kautsjuk.

 • Anbefalt glidemiddel: Vannbasert
 • Lukt: Svak gummilukt
 • Følelse: Glatt og fleksibelt

Lateks

Lateks, eller naturgummi, er gummi som har blitt fremstilt fra saften til gummitreet. Lateks brukes som base for tyggegummi, og ellers i hansker, fetisjutstyr, kondomer og noen typer leketøy. Syntetisk lateks fremstilles av syntetisk lateks, som kan gi kontaktallergi. Naturlateks inneholder meget sinte allergener, som kan gi kontaktallergisk eksem og anafylaktisk sjokk. Lateksallergi har blitt vanligere, men det finnes heldigvis mange alternativer uten lateks både på sexleketøysfronten og av kondomer. Lateks føles fleksibelt og har en glatt overflate.

 • Eksempel: Latekstruse med dobbel dildo
 • Anbefalt glidemiddel: Vannbasert glid
 • Lukt: Svak gummiaktig lukt
 • Følelse: Glatt, fleksibelt

Kilder: Wikipedia, kondomeriet, http://www.pvc.org/en/p/what-is-pvc, allergiviten.no, Store norske leksikon, lovehoney.com