Material-guide

Sexleketøy kommer i mange forskjellige materialer. I vår store material-guide gir vi deg oversikt over og forklaring på de vanligste materialene som sexleketøy lages av.

Det er fort gjort å gå seg vill i jungelen av ulike sexleketøy, og lettere blir det ikke når du begynner å lese om hvilket materiale sexleketøyene er laget av. Her har vi laget en fullstendig oversikt med forklaring, fordeler og ulemper, slik at du kan finne ut av hva slags materiale som passer best for deg. 

Realistiske sexleketøy er laget av materialer som er designet med et naturlig utseende og en realistisk følelse av ekte hud. Cyberskin, Real Feel Super Skin og Fanta Flesh er eksempler på realistiske materialer du kan finne hos oss. Disse materialene er elastiske og tar til seg kroppsvarme, slik at det skal føles så naturtro som mulig. Materialene er som oftest porøse og absorberer lett stoffer som de kommer i kontakt med. Det betyr at du kun bør bruke vannbasert glidemiddel med slike materialer, og at sexleketøyene må rengjøres nøye. Realistiske sexleketøy rengjøres med vann og såpe, og sprayes/smøres med vibratorrens etter vask. Deretter bør du påføre et etterbehandlingspudder som trekker til seg fuktighet og holder på den gode kvaliteten. Sexleketøy av realistiske materialer bør oppbevares i en egen pose.

Artikkel-Material-guide-fleshlight.jpg

Mange realistiske sexleketøy er laget av Elastomer, en fellesbetegnelse på polymerer (syntetiske eller naturlige forbindelser) som ved romtemperatur viser gode høyelastiske egenskaper. Andre realistiske sexleketøy er laget av materialer som består av en blanding mellom silikon og plast. Usikker på om sexleketøyet ditt inneholder ftalater eller lateks? Sjekk emballasje/bruksanvisning på sexleketøyet eller spør forhandleren du kjøpte sexleketøyet hos.

Glass-overskrift.png

Sexleketøy i glass lages av pyrexglass. Dette er et sterkt glass som ikke sprekker, og som det skal mye til for å knuse. Overflaten er hard og glatt, og tar raskt til seg både kald og varm temperatur. Det betyr at sexleketøy av glass er perfekt å bruke til temperaturlek! Glass er hypoallergent og et «ikke-porøst»-materiale. Det betyr at bakterier eller væske ikke trekker inn i produktet. Det gjør det svært hygienisk og enkelt å rengjøre. Glassleketøy skylles med såpe og vann, og kan enten vaskes i oppvaskmaskinen eller påføres et lag med vibratorrens etter vask. Ved riktig vedlikehold og rengjøring, har sexleketøy av glass lang levetid. Sexleketøy av glass er med andre ord trygt for kroppen og bra for miljøet!

Artikkel-Material-guide-glass.jpg

Anbefalt glidemiddel Kun vannbasert glidemiddel Lukt Kan lukte gummi Følelse Fast, fleksibel og naturtro.png

Silikon har en ikke-porøs overflate som hindrer bakterier i å trenge inn i materialet, og er supert for de med sensitive slimhinner eller allergier. Silikon har en glatt overflate som ikke skaper friksjon. Silikon sørger for god kvalitet, og har ofte lengre levetid enn mange andre materialer. De fleste design-sexleketøy lages av silikon.

Artikkel-Material-guide-vibrator.jpg

silikon-boks.png

Metall er et ikke-porøst materiale, akkurat som glass og silikon. Det betyr at bakterier og væske ikke trenger inn i materialet. Metall er også vanntett, allergivennlig, kan brukes med alle typer glidemidler og gir en annerledes følelse enn mykere materialer. Metall gir ekstra tyngde, og er perfekt for deg som ønsker stimulering i form av fast trykk. Materialet er perfekt til temperaturlek og kan varmes opp eller kjøles ned i vann. 

Artikkel-Material-guide-metal.jpg

Plast-overskrift.png

Plast er et syntetisk materiale (kunststoff) som har mange bruksområder. Det finnes flere kategorier plast. De vanligste å bruke i sexleketøy er thermoplast/TPE(Thermoplastic elastomer), ABS-plast og PVC-plast.

Om thermoplast/TPE
Thermoplast blir formbart når materialet kommer over en viss temperatur, og går så tilbake til en fast form når det kjøles ned igjen. TPE (Thermoplastic elastomer) har ikke gjennomgått en mykningsprosess. Dette materialet brukes ofte i rabbitvibratorer og lateksfrie kondomer, og er et ganske fast materiale. Eksempler på thermoplaster er polyamid (også kjent som nylon), polymetylmetakrylat (også kjent som akryl), elastomer og Polyvinylklorid (PVC). Usikker på om sexleketøyet ditt inneholder ftalater eller lateks? Sjekk emballasje/bruksanvisning på sexleketøyet eller spør forhandleren du kjøpte sexleketøyet hos.

thermoplast-boks.png

Om ABS-plast
I motsetning til thermoplast er ABS-plast et hardt materiale. Det får altså endelig form når plasten er herdet. ABS-plast leder vibrasjon veldig godt, og gir sterk stimulering. ABS-plast brukes ofte i vibrerende bullets og klassiske vibratorer/massasjestaver. Noen sexleketøy i dette materialet er trukket med en glatt overflate.

ABSplast-boks.png

blobid2.png

Den gummitypen som oftest brukes i sexleketøy er lateks, også kjent som naturgummi. Dette er gummi som har blitt fremstilt fra saften til gummitreet. Naturgummi er et mykt og elastisk materiale med en glatt overflate. Lateksallergi har blitt vanligere, og kan for dem som er allergiske gi ulike reaksjoner. Det finnes heldigvis mange alternativer uten lateks både på sexleketøyfronten og i utvalget av kondomer. Lateks føles fleksibelt og har en glatt overflate.

Artikkel-Material-guide-kondom.jpg

blobid3.png

Kilder: Wikipedia, kondomeriet, allergiviten.no, Store norske leksikon, lovehoney.com