Vanskelig å oppnå orgasme? Her er ekspertenes tips

Her er ekspertenes beste tips til hvordan å oppnå orgasme.

Å få en orgasme er ingen selvfølge. Særlig for kvinner kan orgasmen virke uoppnåelig. Er du blant kvinnene som opplever at det er vanskelig å oppnå orgasme, er du altså ikke alene. Faktisk er dette et av de hyppigst stilte spørsmålene til vårt ekspertpanel. 

Vi skulle gjerne hatt ett fasitsvar som fungerte på alle kvinner, men det eksisterer dessverre ikke da det varierer fra kvinne til kvinne. Vi er alle forskjellige og det som føles godt og fungerer for noen, vil ikke resultere i et klimaks for andre.

Men det finnes likevel håp – og råd!

Under har vi samlet noen av rådene som ekspertene gir i sine svar til frustrerte kvinner som lurer på hvordan de kan oppnå orgasme.

1. Få hodet med på laget

Det finnes mange steder man kan stimulere for å få orgasme, men det første som alltid må være med, er hodet. Får vi først det med, er det muligheter for å komme helt i mål på resten også, råder sexolog Thomas Winther.

Les hans fulle svar her.

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren sier seg enig i dette. Ifølge ham kan ulike tanker man har under sexen spille en stor del i hvordan sexen oppleves og om en orgasme blir mulig å oppnå.

Ifølge sexolog Siv Gamnes er prestasjonsangst også noe som kan være et stort hinder for kvinner. Tanker som «nå må jeg klare det» eller «I kveld må jeg få det til» kan være et effektivt hinder for å få orgasme uansett hva eller hvordan man forsøker, skriver hun i ett av svarene sine.

2. Slipp kontrollen

Sexlyst, kåthet og orgasme kan ikke kontrolleres, og det som er hyppigste årsak hos en kvinne til at hun ikke får orgasme, er gjerne problemer med å slippe kontrollen, og klare å være i «sexboblen». Er du ikke i følelsene dine, mister du på en måte kontakten med klitoris, og dermed kan den kjennes litt følelsesløs ut, fortsetter hun. Start så gjerne med å tenke positivt - at kroppen din kan. Og i istedenfor å tenke at nå må jeg få det til, denne gangen må det funke, kan du heller kjenne etter hvordan ting kjennes ut i kroppen din, råder hun videre.

3. Beveg underlivet aktivt!

Orgasme er en fysiologisk mekanisme, og for å få til det, må du bevege deg, ifølge Gamnes.

  • Om du ligger på ryggen på en madrass, kan du bevege det ved å presse bare rumpen ned i madrassen, og løft opp igjen. På den måten får du gjort gyngebevegelser med underlivet ditt.
  • Mange kvinner har også god effekt av å gnikke klitoris mot noe. Det kan være en dyne, pute, håndkle eller annet du har tilgjengelig. Når du gjør det, vil du automatisk gjøre de «riktige» bevegelsene, og få god stimulering. Og ikke minst – det er en metode som du lett kan overføre til samleiesituasjonen.

Les hele hennes svar og få flere gode tips her.

4. Utnytt anledningen når lysten melder seg 

Dette punktet er begge våre sexologer enige i. Skal man få en orgasme, er det to faktorer som må være på plass: du må kjenne på sexlyst og du må være kåt. Derfor kan det være lurt å utnytte tidspunkt, hvor du kjenner lyst, til å trene på egen hånd, råder sexologene.

Det kan også være lurt å finne ut av hva som tenner deg. Er det fantasier, lektyre eller filmer? Dersom du finner noe som tenner deg skikkelig, er du nok mange skritt nærmere, skriver Winther her.

5. Denne orgasmen er lettest tilgjengelig

Det finnes flere, men det er i hovedsak tre typer orgasmer som stadig beskrives. Den som er lettest tilgjengelig for mange er klitorisorgasmen, ifølge Winther.

Men her er det som nevnt innledningsvis veldig forskjellig hvordan kvinner foretrekker at klitoris stimuleres. Der noen liker forsiktig berøring, ønsker andre hard. Mens noen vil stimulere direkte på, vil andre stimulere området rundt, over eller under. Noen foretrekker også at stimulering av klitoris skjer i forbindelse med penetrering av vagina eller anus.

Også her er det nødvendig å finne ut hvordan du best liker å stimulere.

Om ikke disse tipsene tar deg til orgasmehimmelen med det første, er det viktig å ikke stresse da stress og prestasjonsangst kan spille inn. Smør deg med tålmodighet (og glidemiddel) og gå på en oppdagelsesferd under trusekanten. Plutselig skal du se at også du får det til.

Lykke til med oppdagelsesferden!