Orgasme: Har prøvd alt, men aldri fått orgasme

Tanker som skaper prestasjonsangst og stress, og stresshormoner er et effektivt hinder for å få orgasme, sier sexologen.

«Jeg har aldri hatt orgasme. Aldri. Har hatt sex, og det er digg, men aldri oppnådd orgasme under sex. Har heller ikke klart det alene. Har prøvd vibratorer, buttplugs, klitorisvibrator, orgasmekrem, har prøvd i dusjen med vannstrålen, og da har jeg vært nærme (tror jeg), men jeg har altså aldri klart det. Jeg har faktisk vurdert sexolog siden ingenting funker. Føler liksom at klitorisen min ikke blir så «følsom» og penetrering får jeg liksom ikke så mye utav. Blir jo tent og sånn, men jeg vet ikke hvorfor jeg ikke klarer å få orgasme. Så jeg lurte på om dere har noen tips til hva jeg kan gjøre og eventuelt hvilke produkter som kan funke? Har prøvd å få orgasme i flere år. Jeg har prøvd erotiske noveller, porno, utforske meg selv på ulike måter, prøvd analsex, ja, det meste har jeg testet, men ingenting har funket. Føler som sagt at g-punktet mitt ikke gir meg noen ting og klitoris er ikke så følsom», skriver kvinne (17).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei, kvinne 17.

Du ønsker tips til hva du hva kan gjøre for å få orgasme. Du nevner alt du har forsøkt til nå uten hell, og jeg tenker at kan du kanskje ha forsøkt for hardt? Lagt for stort press på deg selv om at dette må du klare?

Sexlyst, kåthet og orgasme kan ikke kontrolleres, og det som er hyppigste årsak hos en kvinne til at hun ikke får orgasme, er gjerne problemer med å slippe kontrollen, og klare å være i «sexboblen». Er du ikke i følelsene dine, mister du på en måte kontakten med klitoris, og dermed kan den kjennes litt følelsesløs ut. Også prestasjonsangst kan være et stort hinder for henne. «Nå må jeg klare det!» «I kveld må jeg få det til.» osv. – tanker som skaper prestasjonsangst og stress, og stresshormoner er et effektivt hinder for å få orgasme uansett hva eller hvordan man forsøker.

Det er vanskelig å si akkurat hvordan du kan få orgasme, fordi det varierer fra kvinne til kvinne, hva hun liker og hva som fungerer. Det kan også variere fra gang til gang hos samme kvinne. Øv deg med onanering.

Første forutsetning for orgasme, er at du kjenner sexlyst, og er kåt. Start så gjerne med å tenke positivt - at kroppen din kan. Og i istedenfor å tenke at nå må jeg få det til, denne gangen må det funke, kan du heller kjenne etter hvordan ting kjennes ut i kroppen din.

Orgasme er en fysiologisk mekanisme, og for å få til det, må du bevege deg.

  • Beveg underlivet ditt. Om du ligger på ryggen på en madrass, kan du bevege det ved å presse bare rumpen ned i madrassen, og løft opp igjen. På den måten får du gjort gyngebevegelser med underlivet ditt.
  • Knip gjerne pc-muskelen. Noen foretrekker å ha noe inne i skjeden når de onanerer, men skjeden er egentlig ganske følelsesløs, så det er sjelden at bare stimulering inne i den funker. Men om du har noe i skjeden, så synes mange det er det lettere å knipe.
  • Bruk pusten din – pust dypt og tenk den helt ned i underlivet ditt. Pust inn og ut av munnen, og la den dype pusten skje naturlig.
  • Stimuler klitoris med fingrene. Ikke nødvendigvis direkte på tuppen – det kan noen ganger bli for følsomt, men legg for eksempel pekefinger og langfinger på hver side av klitoris, og beveg opp og ned, i sirkler eller slik du føler det best. Bruk alltid olje på fingrene, slik at det glir lett uten friksjon. Når det gjelder trykk og bevegelse er uttrykket «less is more» ofte en god regel.
  • Mange kvinner har også god effekt av å gnikke klitoris mot noe. Det kan være en dyne, pute, håndkle eller annet du har tilgjengelig. Når du gjør det, vil du automatisk gjøre de «riktige» bevegelsene, og få god stimulering. Og ikke minst – det er en metode som du lett kan overføre til samleiesituasjonen.

Bruk underlivet ditt aktivt! Det funker sjelden om du bare ligger i ro, og dildo eller penis er det som står for bevegelsene, og noe som bare føres inn og ut av skjeden. 

Legg bort presset du gir deg selv. Tenk at kroppen din kan – helt av seg selv! Begynn å kjenne hvordan det føles framfor å ha fokus på hva du gjør. Utnytt tidspunkt der du er kåt, og forsøk å puste, bevege, knipe og stimulere.

Håper dette er til hjelp og inspirasjon.

Lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.