Hva er Kama Sutra?

Kama Sutra har lite å gjøre med sexstillinger.

Kama sutra er mest kjent for å være en guide til akrobatiske sexstillinger, og ordet “kama sutra” har utviklet seg til å bli synonymt for spenstig sex; det er likevel en veldig liten del av den originale boken som handler om sex. Boken var i all hovedsak en rettesnor for hinduer som ville lykkes med kjærligheten for over 2000 år siden.

Les også: Kama sutra – en guide til bedre sexlyst

Filosofisk tekst

Kama betyr "lyst, glede, kjærlighet eller sex" og Kama Sutra kan grovt oversettes til "læren om begjær”. Da Kama Sutra ble skrevet, ble kama ansett som en av fire hovedpilarer i et menneskes liv innenfor hinduismen. Kama Sutra ble i all hovedsak skrevet som en filsofisk og praktisk rettesnor for unge menn som tilhørte de øverste kastene i datidens indiske kastesamfunn.

Boken er skrevet på det gamle indiske språket -sanskrit- og ble skrevet av Vatsayana Mallanaga allerede rundt 350 f.Kr., i India. 

I motsetning til de mange heite og tunge sexhåndbøkene som bærer navnet “Kama Sutra”, er den opprinnelige Kama Sutra-boken en filosofisk tekst som snakker om hvordan man kan få et givende og fruktbart forhold, og tar for seg temaer som sjalusi, bedrageri, avvisning og utroskap.

Historien om Kama Sutra

Kama Sutra ble først oversatt til engelsk i 1883, av Richard Burton. Denne oversettelsen har senere blitt kritisert for å være "sensurert", noe som kanskje ikke er så rart med tanke på at den ble utgitt under den dydige Viktoriatiden. Kama Sutra fikk likevel oppmerksomhet på begynnelsen av 1900-tallet innen akademiske disipliner som psykologi, humaniora og medisin. 

Senere på 1900-tallet kom en økende interesse for indisk filosofi blant vanlige folk, i samband med hippie-tiden. På 1960-tallet ble Kama Sutra populært for de uvanlige sexstillingene teksten beskriver. 

På 2000-tallet kom flere oversettelser, men ingen har lyktes i å skifte publikums fokus. Vi fascineres fortsatt i stor grad av det seksuelle aspektet, og det er kanskje ikke så rart...?

De gamle inderne var mer seksuelt frigjort enn vi var i Europa på den tiden da den første oversettelsen kom (Viktoriatiden).

Homofili og flere ulike kjønssidentiteter var heller ikke uvanlig i oldtidends India. Men med britenes kolonimakt kom også de kristne moralske reglene, og homofili ble forbudt i India. Selv om India etter hvert fikk uavhengighet, fulgte koloniloven med videre og loven ble ikke opphevet før i 2017. 

Relevant: 

Kilder: Kama Sutra, Kagge forlag, 2005, Wikipedia,