Hva er BDSM?

Lurer du på hva BDSM er? Hva kjennetegner personer som tiltrekkes av smerte og nytelse samtidig? Her får du en god innføring i hva som ligger bak tankene til en sadomasochist...

Sadomasochisme (SM, S/M, S&M) er en seksuell legning som i hovedsak dreier seg om å dominere andre eller selv å bli dominert, og/eller å gi eller bli påført smerte i en seksuell setting. Det kan være som en seksuell legning og det er lysten som må ligge i bunn her. Det er grunnleggende i BDSM at det foregår frivillig.

Blant sadomasochister brukes i dag i stadig større grad den engelske forkortelsen BDSM for å skille mellom de forskjellige tingene som sadomasochisme tradisjonelt har omfattet. BDSM står for:

  • Bondage og disiplin (BD)
  • Dominans og underkastelse (Submission) (DS)
  • Sadisme og masochisme (SM)

Viktig med samtykke

Mange av enkeltaktivitetene i sadomasochismen regnes ofte som ubehagelige, uønskede og ufordelaktige når de blir utført i nøytral eller ikke-seksuell sammenheng. For eksempel er smerte, fysisk tvang og tjenerskap ting som tradisjonelt blir påtvunget mennesker mot deres vilje og for å skade dem. I sadomasochismen blir disse tingene derimot utført med samtykke fra alle de involverte, og vanligvis til felles nytelse.

Vektleggingen av informert samtykke og sikkerhet er også kjent som SSS (sikker, sunn og samtykkende) (engelsk: SSC – safe, sane and consensual), skjønt enkelte sadomasochister foretrekker RACK (Risk Aware Consensual Kink), som legger større vekt på informert samtykke, og erkjenner at ingen aktiviteter er totalt risikofrie.

Les også: BDSM - dette trenger du.

Hvordan kan noen nyte smerte?

På fysisk nivå innebærer BDSM ofte smerte, selv uten noen form for skade. Dette frigir endorfiner i kroppen, og skaper en følelse som ligner et adrenalinkick man kan kjenne igjen fra en tung treningsøkt eller orgasme. Mange sadomasochister nyter denne følelsen. Denne opplevelsen er drivkraft for mange i BDSM-miljøet, men det er ikke den eneste motiverende faktoren.

Det finnes dog en del sadomasochister (særlig underdanige og masochister) som deltar i lek de selv ikke får noen fysisk nytelse av, kun for å tilfredsstille sin dominante/sadissiske partners lyster og fetisjer. Dette er også på frivillig basis.

Nytelsen av sadomasochistiske opplevelser avhenger i stor grad av samarbeidet mellom den dominante og den underdanige. Tillit og seksuell nytelse hjelper personen til å forberede seg på de intense følelsene. Enkelte har til og med gått så langt som å sammenlikne BDSM med musikalsk komponering og utførelse, at hver følelse er som en musikalsk note. Forskjellige følelser kan også kombineres på forskjellige måter for å skape den samlede opplevelsen.

Mister grep om tid

American Psychological Association har gitt ut boken; Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice® som tar for seg en studie der de har undersøkt par som utfører BDSM med hverandre. Hvem i parene som skulle være den "dominante" og den "undertrykkede", ble tilfeldig valgt.

Studien viser at disse parene gikk inn i en såkalt "flow state", som ofte artister eller idrettsutøvere på elitenivå opplever. De blir så fokuserte på sin oppgave at de mister grep på tid og sted. Stressnivået til deltakerne ble senket, samtidig som deres seksuelle lyst fortsatte å øke.

I tillegg til sinnstilstanden "flow state", fant forskerne noe som heter "transient hypofrontality". Dette er en slags treighet i frontallappen i hjernen som forekommer når mennesket opplever en situasjon som krever intenst fokus. Når dette skjer kan man få forminsket følelsen av smerte, man kan miste følelsen av tilstedeværelse og oppleve en sensasjon av at man "flyter" i all fredsommelighet. 

Les også: Dette gjør BDSM med hjernen

Hva gjør man under BDSM-sex?

Under BDSM sex kan det være mye forskjellig som skjer, ut i fra som trigger enten den underdanige eller dominante. Dette kan være aktiviteter i form av spanking, klasking, klyping, stryking eller kloring med neglene. Ulike redskaper som pisker, paddles, spanskrør, kniver, varm voks, is, klesklyper eller lignende. Følelsen av å være bundet med tau, lenker, lærreimer, håndjern eller plast kan også være en del av opplevelsen. Det finnes mange forskjellige typer redskaper i sadomasochistisk lek, fra spesielt konstruerte redskaper til vanlige kjøkkenredskaper.

Visste du dette om spanking?

Viktig med stoppord

En del sadomasochistiske aktiviteter kan være potensielt farlige hvis man ikke tar de nødvendige forholdsregler. Hvis den dominante/sadisten gjør noe som er totalt uutholdelig for den underdanige/masochisten, eller noe går alvorlig galt under leken, kan det være nødvendig å stoppe raskt. Det er ofte liten vits i å rope «stopp!», da dette godt kan være en del av leken.

I utgangspunktet kan man bruke hvilket ord som helst, men det er ganske vanlig å bruke «rødt» for å stoppe helt og  «rosa» for midlertidig stopp i Norge. Midlertidig stopp kan vel så gjerne være behovet for å si ifra om at justering trengs. Det kan være at en har hår i munnen, trenger vann, at smerteterskelen ikke ønskes forøket, at et tau sitter for stramt og lignende. Hvis den underdanige/masochisten er kneblet kan man bruke et nøkkelknippe i hånda og slippe det i gulvet hvis leken må stoppe. Det fungerer også hvis noen skulle svime av under leken.

Trenger omsorg etter leken

I BDSM er det viktig at den dominante følger med, for å sikre at den underdanige ikke kommer til skade. Under aktiviteter der kroppsvæsker inngår, bør hygieniske forsiktighetsregler tas for å unngå spredning av seksuelt overførbare sykdommer.

For mange sadomasochister er etterbehandlingen viktig. Særlig underdanige og masochister har nytte av ekstra omsorg like etter en lekeseanse, når effekten av endorfinene og adrenalinet i kroppen synker og de tar inn over seg det de har vært med på. Men også de dominante og sadistene har nytte av omsorgen etter lek. Også de har økt mengde endorfiner og adrenalin i kroppen under lek, og trenger bekreftelse på at alt er bra.

                             
                    

Hvor går egentlig overgangen fra «vanlig sex» til BDSM?

Victor Erheim (29), tidligere nestleder i Smil Norge, Norsk forening for sadomasochister og fetisjister. Erheim beskriver det som et tenningsmønster som bryter med normen av hvilke følelser seksualitet kan handle om. Smerte, ydmykelse og frustrasjon kan være positive element i en sexlek begge har glede av.

– For mange handler det som følelsen. For noen holder det å teste ut nye ting, men for andre er det en del av identiteten, og som man ikke kan leve uten. Det er vanskelig å si hvor grensen går, men enkelte seksuelle handlinger trigger mer for noen, og disse handlingene kan virke ekstreme. Men alt er for nytelsens skyld, sier han og legger til:

– Det finnes ekstremister innenfor alle felt, og det gjelder også for BDSM-miljøet. Noen mener det kan være så enkelt som knipsing, kniping, lugging og biting – noe de fleste har prøvd.

Sjekk ut vårt utvalg av frekke sexleketøy her!

"Halve Norge har prøvd BDSM"

En undersøkelse utført av C-date fra 2012 der 1200 nordmenn deltok, resulterte i at 3 av 10 liker SM-sex, og at flertallet av disse er kvinner. Erheim mener dette tallet kan være realistisk, men at det også kan være flere.

– Jeg tipper at rundt halvparten av den norske befolkningen liker milde former for BDSM. Jeg tror de fleste har følt det naturlig å ta tak i partnerens nakke eller hår med et godt grep under oralsex. Og BDSM kan være så ufarlig som det, sier han og legger til:

– Norge er et av verdens mest likestilte land, noe som gjør at vi kan leke litt mer med normalen enn andre. For noen handler det også om kvinnekamp, at man får lov til å være trygg på seg selv og sin egen seksualitet. Det er jo et sosialt stigma at kvinner ikke skal være dominante, men innenfor BDSM er det like vanlig at kvinnen har kontrollen som menn.

Hva slags folk liker BDSM?

– Hvorfor noen tiltrekkes av BDSM er usikkert. Det finnes mange hypoteser. Alle som opplever at de er utenfor normalen setter spørsmålstegn ved hvorfor. Det gjelder homofile, transseksuelle, aseksuelle og til og med folk som velger å være barnløse.

Sadomasochistisk sex er personlig betinget og finnes overalt i verden. Det er ikke annet som definere dem enn at de har et annerledes tenningsmønster.

– Man kan vel si vi er for det meste er like kvalmende normale som alle andre, legger han til.

–  Introduksjonen av Fifty Shades-bøkene og filmene har også gjort frekkere sex mer spiselig og interessant for hvermansen. Fifty Shades er ikke helt "godkjent" i BDSM-miljøene, men de har absolutt introdusert elementer fra BDSM til par som vanligvis ikke hadde turt eller prøvd, eller en gang tenkt at det kunne være interessant å ha røffere sex, forteller Kondomeriets presseansvarlig, Dorthea Berge.

Nysgjerrig på sexleketøykolleksjonen til Fifty Shades?

BDSM-ere har høy IQ

Ifølge en undersøkelse utført av den amerikanske legen Gloria Glickstein Brame, viser det seg at en svært høy prosentandel av mennesker som er tilhenger av BDSM, har høy IQ, høy utdannelse og høy lønn. Noe Erheim også opplyser.

– Det har i flere sammenhenger blitt påvist at mange i BDSM-miljøer har svært god utdannelse, høyt respekterte jobber og en lønn deretter. Mange sadomasochister har også høyere IQ enn andre, sier han.

Kilde: tv2.no, wikipedia.org