Dette gjør BDSM med hjernen

BDSM eller "bondage" er en røff type sex, som har i senere tid blitt popularisert av bøkene og filmen, Fifty shades of Grey. Er du tilhenger av denne type sex, kan disse nyhetene være gode for deg.

Bøkene om Anastasia Steel og Christian Grey tok kvinner verden over med storm og ble laget om til en film. Fifty shades of Grey ble en braksuksess og film nummer to, Fifty shades Darker tok det hele et steg videre. Nå står film nummer tre for dør.

Serien introduserte BDSM til allmennheten på en mer "lettspiselig" måte. Dette resulterte i at Fifty shades fikk sin egen sexleketøy-kolleksjon som holder nysgjerrigheten oppe. Men hva skjer egentlig i kroppen, eller i dette tilfelle som vi skal ta for oss, i hodet, under en bondage-økt?

Mister grep om tid

American Psychological Association har gitt ut boken; Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice® som tar for seg en studie der de har undersøkt par som utfører BDSM med hverandre. Hvem i parene som skulle være den "dominante" og den "undertrykkede", ble tilfeldig valgt.

Studien viser at disse parene gikk inn i en såkalt "flow state", som ofte artister eller idrettsutøvere på elitenivå opplever. De blir så fokuserte på sin oppgave at de mister grep på tid og sted. 

Annerledes avspenning

Studien viste også at stressnivået til deltakerne ble senket, samtidig som deres seksuelle lyst fortsatte å øke. Kanskje ikke nødvendig å bytte ut yogaen helt, men absolutt et hett tips i en stressende hverdag!

I tillegg til sinnstilstanden "flow state", fant forskerne noe som heter "transient hypofrontality". Dette er en slags treighet i frontallappen i hjernen som forekommer når mennesket opplever en situasjon som krever intenst fokus. Når dette skjer kan man få forminsket følelsen av smerte, man kan miste følelsen av tilstedeværelse og oppleve en sensasjon av at man "flyter" i all fredsommelighet. 

Leve i nuet

Forfatteren bak studien og psykologiprofessor ved Northern Illinois University, Brad Sagarin, mener dette kan være en måte for folk å oppleve følelsen av å leve i nuet. Altså, å være mer fokusert på hva som skjer her og nå. Han mener at i dagens samfunn kan dette være vanskelig å oppnå på mange andre måter. 

Her hos Kondomeriet har vi alltid et utvalg av bondage-artikler, samt serien fra Fifty shades. Finn dine favoritter her

Kilde: cosmopolitan, wikipedia, apa.org