Hvordan få mer sexlyst?

Sexlyst er noe mange vil ha mer av. Her er noen av sexologens beste tips til hvordan å øke sexlysten.

Variasjon i sexlysten er svært vanlig. Noen ganger er den høy. Andre ganger er den lav. Det skjer i mer eller mindre grad med alle. I et parforhold er det også vanlig at sexlysten er ulik innad i paret, og at den senkes i takt med at forelskelsen roer seg. 

Selv om det er vanlig at sexlysten svinger, er sexlyst, og særlig et lavt nivå av den, noe som opptar og bekymrer mange kvinner og menn. Spørsmål som «Hvordan kan jeg få mer sexlyst?» og «Hva kan jeg gjøre når kjæresten min har mindre sexlyst enn meg?» stilles ofte til vårt ekspertpanel.

Og selv om det ikke finnes ett fasitsvar som passer for alle, finnes det heldigvis råd og tips som man kan teste ut. Under har vi samlet noen av sexolog Siv Gamnes sine beste tips til hvordan å få mer sexlyst!

Bruk fantasien

Hva som trigger sexlysten, varierer fra person til person, og kan også variere fra gang til gang hos samme person, forklarer sexologen. Og når du finner ut hva som hjelper din sexlyst fram og hva som gjør deg kåt, så har du kommet langt på veien til økt sexlyst.

– For de fleste trigges sexlysten av ulike sanseinntrykk, som for eksempel synet av noe man synes er sexy, en lukt som oppleves som deilig, musikk eller berøring fra en annen person. Mange bruker også fantasien sin og tenker på seksuelle situasjoner, for å få lyst og bli kåte. 

Noen kan ha hjelp av å lese erotisk litteratur, for å få i gang fantasien, mens andre igjen blir kåt av å berøre seg selv på ulike steder.

– Det finnes mange måter å bli kåt på, og du må prøve deg fram på ulike måter og finne din måte, mener Gamnes.

Går du på prevensjon?

diverse_prevensjon_1.jpg

Hormonell prevensjon kan ha en ugunstig effekt på sexlysten for kvinner, forklarer sexologen. Derfor kan ett tips være å bytte prevensjon. 

– For å være helt sikker på at det ikke er den hormonelle prevensjonen som lager problemer, kan man forsøke en periode på noen måneder helt uten hormoner, råder sexologen.

Alternativ prevensjon uten hormoner er kondomer og kobberspiral.

Dropp sexen...

... de gangene du ikke har lyst! Slik lyder sexologens neste tips.

–  Om du skal få sexlysten din tilbake, må du begynne å lytte til den, og skape positive opplevelser rundt den. Så lenge du ikke har lyst på sex, men likevel har det for å bli ferdig med det, så vil du ubevisst bare fortsette å assosiere sex med noe negativt. 

Da vil nemlig ikke sexlysten se noen grunn til å dukke opp.

Gjør husarbeid

Hvis du ønsker å øke sexlysten din, kan et skritt på veien være å få unnagjort flere gjøremål på to-do-listen din, tipser sexologen. 

– Det kan høres rart ut, men det kan være helt hverdagslige små ting og behov som må være dekket, for at sexlysten skal dukke fram, som at huset er ryddet, at all jobb er gjort, at man er nydusjet eller at man har pusset tennene.

Ikke stress! 

Siden sexlyst ikke er viljestyrt og kontrollerbart, kan man ikke tvinge frem sexlysten. Man bør heller ikke stresse med det. For som nevnt tidligere, kan stress i seg selv, være noe som tapper deg for sexlyst. Ønsker du deg mer sexlyst, gjelder det å være nysgjerrig, utforskende og åpen for hva som gjør deg kåt.

Og hvis ingen av tipsene ovenfor bringer deg nærmere målet ditt om økt sexlyst, har sexologen ett siste råd på lur:

– Sexlyst påvirkes av veldig mange ulike ting, og det kreves derfor en god kartlegging for å kunne finne ut hvorfor den har endret seg, og dermed også vite hva som kan hjelpe for å få den tilbake. Oppsøk derfor noen med sexologisk kompetanse, slik at du kan få tips og råd som passer for akkurat deg og din situasjon.

Du kan lese flere spørsmål og svar fra våre eksperter om sexlyst her!