Lav sexlyst? Denne øvelsen kan gi dere mer lyst på sex

Sensitivitetstrening kan hjelpe dere å øke sexlysten i parforholdet! Og som en bonus får dere være nakne og ta masse på hverandre...

Sexlysten vil variere hos alle mennesker, både kvinner og menn, i ulike perioder og livsfaser. Men det er ikke uvanlig at par opplever at sexlysten begynner å avta etter å ha vært sammen en stund. Én eller begge parter har mindre lyst og paret har ikke like mye sex som de hadde i begynnelsen.

Dette skylles av at nivået av oxytocin, også kalt "forelskelseshormonet" i blodet synker mellom et halvt til to år etter man ble forelsket. Dette hormonet som tidligere har bidratt til å opprettholde et høyt lyst-nivå, gir ikke like stor drahjelp som før.

Hvorfor mister man sexlyst?

Det kan være flere grunner til at sexlysten uteblir. Som nevnt kan det ha med hormonbalansen å gjøre, men det kan også eksempelvis være nye medisiner som påvirker sexlysten, eller det kan være andre underliggende problemer som spiller inn. Stress eller bekymring om forholdets natur kan også legge en demper på sexlysten. Om dere kan utelukke det fysiologiske og det situasjonelle, kan det være verdt å prøve en metode som heter sensitivitetstrening, ifølge sexolog Thomas Winther.

Winther er en del av Kondomeriets ekspertpanel, og blant gjengangerspørsmålene finner vi blant annet spørsmål om hvordan å øke sexlyst. I flere av Winthers svar til frustrete kvinner og menn som lurer på hvordan å få økt sexlyst, presenterer han treningsprogrammet som kalles sensitivitetstrening eller sanseøvelser.

Treningsprogram for bedre sexlyst

Treningen går ut på å få tilbake seksuell lyst i parforholdet, men det kan også virke positivt på parfølelsen, samhandlingen og kommunikasjonen i parforholdet, hevder Winther.

Treningen innebærer å bruke tid sammen, bli kjent med egne og partnerens erogene soner, og å prioritere seksualitet, skriver sexologen i sitt svar og understreker at det er særlig én ting som er viktig å styre unna for at sensitivitetstreningen skal kunne bli en suksuess – nemlig selve sexen! 

I tiden sensitivitetstreninegn pågår skal paret nemlig ha totalt samleieforbud. En kan kose seg på egen hånd, men partnerens godsaker er off limits...

Tren minst to ganger i uken

Under sensitivitetstreningen skal dere bytte på å massere og berøre hverandre mange ganger over lengre tid – uten at kjønnsorganer berøres. Skulle en av dere bli tent underveis i treningen, anbefales det at stimuleringen avbrytes, og at dere går over til mer nøytrale områder på kroppen. 

Øvelsen skal ikke være en ren massasje, heller forskjellige berøringer på hele partners kropp. Ifølge sexologen bør man sette av minst én time til hver trening, slik at begge får en halvtime hver, og helst ha to treningsøkter i uken. Det er også fint om partnerne bytter på å ta initiativ til treningen! 

Før dere begynner: 

  • Bli enige om et tidspunkt for treningen og sett av nok tid til å gjennomføre øvelsen.
  • Sørg for at rommet, som treningen skal foregå i, er varmt (helst over 20 grader). Dere skal nemlig være nakne i minst en time...
  • Tenn stearinlys eller et massasjelys med behagelig duft, finn frem en deilig massasjeolje og sett, om ønskelig, på en spilleliste med avslappende bakgrunnsmusikk.

    Luksus_massasjeoljer_2020_samlebilde.jpg

Luksus massasjeoljer er det perfekte valget for en deilig og avslappende massasje med partneren...

  • Fjern forstyrrende elementer, som for eksempel å legge bort eller skru av telefoner og sørg for at ingen kan avbryte dere.
  • En tur i dusjen eller i badekaret kan være en god og avslappende begynnelse, tipser sexologen.

Slik gjør dere øvelsen

Så er det tid for endelig å gjøre øvelsen! Den ene starter som massør, mens den andres oppgave er å ta imot. Den som skal masseres legger seg på magen på et høyt bord med puter og håndklær som underlag. Om dere ikke har et høyt bord tilgjengelig, kan øvelsen også gjøres i en seng eller på sofaen.

Massøren varmer massasjeoljen i hendene og sprer over partnerens rygg, rumpe og lår. Smør gjerne inn hele baksiden og begynn deretter å stryke og massere med lange og gode tak. Stryk opp, ned og rundt i sirkelbevegelser med varierende trykk. Bruk inner- og yttersiden av hånda, fingertuppene og neglene så lenge det kjennes godt. Start øverst ved hodet og jobb nedover.

Bruk god tid og utforsk alle deler av hudoverflaten, utenom de erogene sonene. Den som masseres skal si ifra til partneren når de ulike måtene å bli berørt på føles deilig og beskrive hvordan berøringen føles. På denne måten kan partneren konsentrere seg mer om disse områdene.

Når hele baksiden er massert, er det på tide å snu framsiden opp og gi framsiden den samme gode behandlingen som baksiden av kroppen finn. Begynn øverst og fortsett helt ned til tærne. Når også fremsiden av kroppen er god og avslappet, er det på tide å bytte plass, slik at også massøren får nyte en herlig behandling fra partneren. Men pass på at hver av dere får minst én halvtime til bare å nyte.

GMN_We_Vibe_Wand_stemning.jpg

Tips: En trenger ikke kun å bruke hendene. Varier med å bruke andre materialer mot kroppen, som for eksempel et tynt silkeskjerf, en kilefjær som dras lett over huden eller noe så deilig som en massasjestav

Få hjelp av en sexolog

Dersom dere er plaget av lav sexlyst i parforholdet og ønsker å prøve sensitivitetstrening, anbefaler Winther at man i tillegg til sanseøvelsene får veiledning fra terapeut. På den måten kan dere få hjelp til å finne andre ting dere også kan gjøre for å bedre sexlysten. Her kan du finne en oversikt over godkjente sexologer i Norge.

Vi har også to sexologer i vårt ekspertpanel, samt en helsebror, jordmor og flere produkteksperter. Her kan du stille ditt spørsmål til våre eksperter!