Kåt - en guide til mer lyst | Kondomeriet

Kåt - en guide til mer lyst

Det er mange spørsmål rundt temaet kåthet. Hvordan bli mer kåt? Hvordan få partneren kåt? Hva vil det egentlig si å være kåt? Her er en guide med alt du trenger å vite...

"Kåthet, eller seksuell opphisselse er prosessen og tilstanden der et menneske eller et dyr er klart for seksuelt samkvem." - Wikipedia

Det fins mange myter rundt temaet kåthet og ikke minst like mange spørsmål! Noen mangler lyst, andre har for mye. Og hva skjer i kroppen når du blir kåt? 

Helt konkret: Så kåte er vi

I følge Kondomeriets store innsiktsundersøkelse, som ble gjort i samarbeid med Norstat, er 83 % av oss enig i at et godt sexliv er viktig for dem. Dette er nokså jevnt i alle aldersgrupper. Den største misnøyen folk har til sitt eget sexliv er at de har sex for sjeldent. Dette svarte 57 % av kvinner og hele 83 % av menn! 

Når de ble spurt om hvor ofte de har sex svarte flest 2-3 ganger i uken. Men over halvparten av oss mener 1-6 ganger i uken er vanlig. Til sammenlikning svarer kun 23 % av oss at vi har har sex mindre enn én gang i måneden.

De fleste fantaserer om sex i friluft eller trekant. Halvparten av oss snakker med sin partner om sine fantasier. Menn i litt større grad enn kvinner. Menn onanerer vesentlig hyppigere enn kvinner. 82 % sier de onanerer ukentlig eller oftere, mot kun 30 % av kvinner som sier det samme. 

Seksualitet er medfødt og endres hele livet

Seksualiteten din er både medfødt og miljøbestemt. Ser man for eksempel på et guttefoster i morsliv, vil man ofte kunne se at fosteret har ereksjon. Man kan også se at små babyer – både gutter og jenter – tar på og leker med kjønnsorganet sitt. Det er helt normalt, og derfor kan man ganske sikkert si at seksualiteten er medfødt.

Mens vi vokser opp og sosialiserer oss formes personligheten, men også seksualiteten vår. Hvem man omgås med og hvilket miljø man er i påvirker også de seksuelle følelsene. Men selv om du starter med å tenne på én ting eller får lyst av noe eller noen, kan dette endre seg etterhvert som livet går. Man går ofte gjennom faser i livet der ulike ting påvirker din seksuelle drift og da også hva som faktisk pirrer og tiltrekker deg. Jo eldre man blir, jo mer innsikt får du om hva som funker for deg!

Hvorfor blir vi kåte?

Man skulle tro at grunnen til at mennesker blir kåte, er fordi vi skal få lyst til å ha sex for å kunne lage barn. Men mennesker blir kåte selv om de ikke vil ha barn, så det er nok mest de gode følelsene man får når man nyter sex, enten alene eller med en partner, som driver fram lysten og kåtheten vår.

Her finner du det du trenger å vite om orgasme!

Dette skjer i kroppen når du blir kåt

Når man blir kåt, skjer det spennende ting i hele kroppen. Det strømmer blant annet store mengder blod til kjønnsorganet. Det svulmer opp og blir hos noen litt mørkere i fargen.

Hos kvinner: Du kan kjenne kåtheten med at det pirrer eller får en varmefølelse i underlivet. Klitoris blir erigert, og hos noen kan man se det ved at klitorishodet blir mer synlig. Men det meste av klitoris skjuler seg inne i kroppen bak kjønnsleppene, og derfor er ikke ereksjonen hos kvinner så synlig.

Så utvider skjeden seg. Den blir mer elastisk og trekker seg innover i kroppen, slik at den blir lengre. Dette er for å gjøre rom for penis. Etterhvert blir du våt som følge av fuktighet på grunn av seksuell opphisselse. Lubrikasjonen skilles ut fra små kjertler i skjedeslimhinnen og livmorhalsen. Å være våt er viktig for at penetrering enten under sex eller ved bruk av en dildo eller vibrator skal skje uten friksjon mot huden. Mange bruker uansett ekstra glidemiddel for enten nytelsens skyld eller fordi de mangler naturlig fukt.

Se vårt utvalg av glidemidler her!

Hos menn: Her kjennes kåtheten gjerne med at det pirrer og blir varmt i underlivet. Penis vokser og blir etter hvert erigert (stiv). Pungen vil gjerne trekke seg litt sammen og man kan kjenne at det strammer litt. Det kan komme ut lystdråper fra urinrøret – naturens glidemiddel for å hjelpe til med at det ikke skal bli friksjon og sårt.

Hos begge:  Det skjer saker og ting i resten av kroppen også hos begge kjønn. Pulsen og blodtrykket stiger, pusten går etter hvert raskere, temperaturen i huden blir høyere. Sentralnervesystemet sender mer og mer av nytelsessignaler til belønningssenteret i hjernen. Det frigjøres stoffer i hjernen som heter dopamin og serotonin. Disse får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt, eller det at noen blir trøtt og vil sove etterpå. Det skilles også ut et hormon som heter oksytocin – kjent som kjærlighetshormonet.

Når du eventuelt får orgasme, vil det komme en boost av alt dette, før systemet roer seg ganske raskt igjen. Alt dette skjer uavhengig av om du bare har sex med deg selv eller du har sex med en annen.

Hva tenner vi på?

De fleste utvikler et tenningsmønster etter hvert. Det vil si at måten eller det som tenner, blir et kjent ”mønster”. Noen blir kåt av bilder, andre av en fortelling eller sanseopplevelse. For mange er det noe kroppslig som tenner dem, for eksempel pupper, rumper, kjønnsorganet og muskler. Andre kan tenne på å høre noe, som for eksempel en dyp stemme, en spesiell melodi, eller kanskje å lukte en spesiell duft? For mange henger tenning og kåthet sammen med berøring – det å ta på hverandre og kysse.

Noen tenner på helt konkrete og gjerne litt mer spesielle ting. Dette kan være for eksempel hår, føtter, høyhælte sko, undertøy, blonder, lær… Det kalles for fetisj, som du kan lese mer om her.

Lyst å krydre sexlivet enda mer? Sjekk ut vårt utvalgt av frekke sexleketøy!

Fantasier

Mange blir kåte bare av å tenke på sex, og kan benytte disse tankene eller fantasiene til å forsterke kåtheten. Fantasier er ofte en viktig faktor for seksuell lyst. Fantasier er at du lager rett og slett din egen "film" der du bestemmer handlingen. Du kan ved hjelp av fantasier ha opplevelser som gir spenning, eventyr, selvfølelse og nytelse. Fantasiene kan komme bevisst eller ubevisst. Oftest kommer seksuelle fantasier når du onanerer eller er i en seksuell situasjon med andre.

Hva en fantaserer om varierer fra person til person. Ingen fantasier er ulovlige og det finnes ingen fasit eller oppskrift på hva som er en god eller dårlig, sunn eller usunn fantasi. Det er slett ikke uvanlig å ha fantasier som du egentlig ikke ønsker å spille ut i virkeligheten, og du blir både forvirret og synes det er ubehagelig. Da er det viktig å tenke at en fantasi betyr ikke at du trenger å gjøre det på ordentlig. Så lenge en fantasi ikke settes ut i livet, er den egentlig ufarlig og helt lovlig.

Her er en oversikt over hva vi nordmenn fantaserer om:

    

Vi tenner på forskjellige ting

Fantasier, tenningsmønster og kåthet er fint å benytte seg av for å utforske egen seksualitet ved for eksempel å onanere. Jo bedre kjent du er med deg selv, jo tryggere blir du på egen kropp og seksualitet. Dette er en fordel når man har sex med andre slik at man kan sette egne grenser, samtidig som man ikke er redd for å gi beskjed om hvordan man liker å bli tilfredstilt. 

Når du skal ha sex med en annen er det viktig å vise hensyn når du og din partner møter hverandres seksuelle tenning. Det er ofte slik at vi alle tenner på ulike ting, og det beste er om man finner en middelvei sammen. Bruk tid på hverandre og snakk sammen. Del og respekter hverandres innerste ønsker og tenning. Seksualitet mellom to skal alltid være med samtykke, sunt og godt.

Tren opp lysten

Vi mennesker er så forskjellige, også når det kommer til hvor kåt man er. Noen har lyst ofte gjennom hele livet, noen mister lysten etterhvert enten i sammenheng med at de får barn eller at kroppen blir eldre, og noen hadde aldri så mye lyst i utgangspunktet.

Men kan man få mer lyst? Seksualitet må opprettholdes som en muskel. Jo mer aktiv man er seksuelt, jo mer vil sex være tilstede i tankegangen din og kroppen vil være "up to date" med lyst. På samme måte som når man har lite sex, så distanserer kroppen seg fra det. Når man går lenge uten å være seksuelt aktiv, kan menn få ereksjonsproblemer da vevet i penis ikke får like mye blodgjennomstrømming, og kvinner kan oppleve å bli tørrere i skjeden. Løsningen? Ha mer sex enten i form av onani eller trygg sex med en partner.

Tips til henne

 • Bli mer oppmerksom på hva eller hvem som tenner deg.
 • Hvordan følte du deg når du ble opphisset sist? Måtte du stresse ned, være alene eller med partner?
 • Oppsøk erotiske filmer, bilder eller bruk din egen fantasi.
 • Kvinner trenger i gjennomsnitt 20 minutter for å bli klar for sex i kroppen. Og alt som skjer tidligere på dagen avgjør hvordan lysten blir senere. Bruk tid på å varme opp med hint og spenning med kjæresten eller sørg for at alle andre tanker blir borte.
 • Benytt deg av sexleketøy eller kremer som glidemiddel og orgasmekrem. Sistnevnte øker blodsirkulasjonen og gjør deg mer sensitiv og mottakelig for berøring.
 • Vær konkret med din partner om hva du tenner på og hva slags stimulering du liker.
 • Bli godt kjent med deg selv. Finn ut hva du trigges av og hva som gir deg orgasme.

Tips til han

 • Ikke alle menn blir tent med én gang, som ved å slå på en bryter. Pass på at du ikke er stresset og aksepter at noen bruker lengre tid enn andre på å bli seksuelt opphisset.
 • Oppsøk erotiske filmer, bilder eller bruk din egen fantasi.
 • Er det noe du tenner på mer av? Nærhet til partner, rollespill eller en spesiell berøring?
 • Prøv ut sexleketøy. Med en penispumpe får du blodet i penis slik at den blir hardere og mer sensitiv for berøring. Husk å sett på penisring etterpå så effekten varer lenger. 
 • Glidemiddel er så enkelt, men så viktig. Enten du skal onanere eller ha sex med en partner gir dette en bedre følelse og glideeffekt. 
 • Om man har opplevd å ikke "få den opp", kan denne opplevelsen sitte i igjen en stund og påvirke neste gang. Prøv å tenkte at du starter på nytt hvert gang, med blanke ark. Ikke la tidligere hendelser påvirke det som skal skje nå. 
 • Har man det bra med seg selv, har man mer lyst også. Er det noe i hverdagen som blokkerer lysten din? 

 

Kilder: side2.no, ung.no i samarbeid med sexolog Siv Gamnes, wikipedia.org, innsiktsundersøkelse Kondomeriet/Norstat 2016