Unngå denne tabben etter samleiet

Er du skyldig i denne vasketabben etter samleie? – Ikke bra, advarer ekspert.

Det er et kjent fenomen for mange kvinner. Etter at mannen har nådd sitt klimaks under samleie, ligger hun igjen i sengen med et fuktig underliv.

Kanskje har hun allerede lært å mestre knipeteknikken som må til for å komme seg til toalettet eller dusjen etter sex, uten å legge igjen våte spor på veien? Eller kanskje har det blitt en rutine at han henter toalettpapir mens hun ligger og venter...

Unngå denne dusjetabben

Om du er blant de kvinnene som ønsker å hoppe rett i dusjen etter sex, for å forsøke å skylle ut restene som befinner seg i vaginaen din, er det særlig én tabbe du bør unna, ifølge sexolog Iselin Guttormsen. Forsøker du å bruke dusjstrålen som hjelpemiddel, vil det nemlig virke mot sin hensikt:

– Når det kommer til skylling av vagina etter sex, så er det viktig å huske på at man aldri spruter dusjstrålen opp i vagina. Enten man har fått sprutet inn sæd eller ikke, så vil vi at bakteriene skal ut. Og ved å spyle vann inn i vagina, spruter du bakteriene bare lengre inn i skjeden. Det er ikke bra, sier hun.

Dette kan hun heller gjøre

  • Det er ofte en god idé å tømme blæra etter et samleie. Sett deg på toalettet og la restefesten «forlate lokalet».
  • Det er også helt i orden å vaske seg etter samleie, så lenge man unngår den harde strålen opp i vagina, men det holder i massevis å vaske seg med vann (uten bruk av såpe). Skal du bruke såpe, er det viktig å bruke mild såpe eller intimsåpe for ikke å forstyrre pH-verdien i underlivet.

– Etter dette må man nesten bare tåle den restefesten som skjer i trusen, sier Guttormsen og tipser om at man kan bruke truseinnlegg eller bind i timene etterpå, for å gjøre det mer komfortabelt.

Han bør styre unna denne vasketabben

Det er ikke bare kvinner som kan føle et behov for å vaske underlivet etter sex. Rundt penis og pungen befinner det seg mange svettekjertler. Dette kroppsområdet har det ganske varmt til vanlig, og under samleie vil svettekjertlene aktiveres ytterligere. Derfor føler nok også mange menn et behov for å ta en tur i dusjen etter sex. Kanskje også før selve akten.

Og ettersom penis er lett tilgjengelig for vask der den henger, får den ofte ekstra god behandling i dusjen. Men, i likhet med kvinner, vil overdreven vask kunne virke mot sin hensikt også for menn, skriver urolog Sturla Pilskog i boken "Penis. En håndbok". En skal altså ikke vaske penis for ofte, men heller ikke for sjelden.

Penis og nærområdene rundt bør få seg en vask i hvert fall annenhver dag, rådes det i boken.

Menn bør også være forsiktig med bruken av sterke såper. Varmt vann er som regel å foretrekke, men dersom man skal bruke såpe, bør man bruke en mild intimsåpe, slik at man unngår at huden blir sår og irritert.

Les også: Unngå disse vasketabbene

Kilder: Sexolog Iselin Guttormsen og "Penis. En håndbok" av urolog Sturla Pilskog.