Unngå disse vasketabbene | Kondomeriet

Unngå disse vasketabbene

Såpe, intimsåpe, olje, vann, klut, finger, dusjhode – hvordan vasker man egentlig tissen?

Du tar deg en dusj, og sveiper innom underlivet med dusjsåpen. Hvor farlig kan det være liksom? Vel.. Det er faktisk ikke så lurt! Overdreven og feil vask av underlivet kan føre til en rekke problemer som svie, kløe, hyppige infeksjoner, endret lukt og utflod –  og det kan ta lang tid å bli kvitt ubalansen.

Såpe kan gi deg sopp

Underlivet beskytter seg selv mot bakterier utenfra ved å ha et immunforsvar av sine egne gode bakterier. Når du vasker deg med såpe nedentil fjerner du kroppens egen beskyttelsesmekanisme. Du vil dermed bli mer utsatt for infeksjoner slik som bakteriell vaginose og sopp. 

Slimhinnene kan også bli uttørket og irriterte, noe som fører til kløe og svie. Mange såper er i tillegg basiske, og kan endre den sure pH-verdien som de gode bakteriene trives i. Det er altså god grunn til å spare på såpen! 

Hva med intimsåpe?

Intimsåpe er bedre enn vanlig såpe fordi den har en sur pH-verdi og mer fuktighet i seg, men til den daglige vasken anbefales kun lunkent vann. Intimsåpe uten parfyme kan brukes en gang i blant, f.eks ved menstruasjon, eller sterk svette etter trening. Bare sørg for å få bort alle såperester.  

Én vask om dagen holder! Bruk en forsiktig finger til å rense mellom kjønnsleppene og rundt klitoris, eller en myk vaskeklut. Ikke bruk dusjhodet for å spyle opp i selve vaginaen. Når du dusjer skal vannet renne nedover. 

Det å vaske seg med bare vann kan hos noen tørke ut huden, og da kan det være bedre å bruke parfymefri olje på huden rundt skjedeåpningen før eller etter vask.

Fiskelukt kan komme av vask

Et friskt underliv lukter som et underliv, litt syrlig og pittelitt stramt – ikke tranebær og blomster. Man har aktive svettekjertler i lysken og underlivet, men deodorant og intimparfyme anbefales ikke! Bruk heller bomullundertøy som puster og unngå å sitte med bena i kors.

Hvis du vasker deg for mye kan du risikere å få bakteriell vaginose, som gjør at underlivet får en fiskeaktig lukt. Ved bakteriell vaginose kan det være fristende å vaske mer, men det hjelper dessverre ikke. Har man fått bakteriell vaginose kan man få hjelp av legen med å ta knekken på bakteriene. 

Ikke glem å vaske sexleketøyet

Fjern glidemiddelrester, smuss og væske fra sexleketøyet med lunkent vann og en mild intimsåpe. Bruk aldri noe sterkere, da såperester kan medføre irritasjon neste gang du bruker sexleken.

Når dette er gjort, er du klar for å ha på et tynt lag antibakteriell gelé, eller sprayrens på. Den antibakterielle rensen sørger for å fjerner 99% av de skadeliggjørende bakteriene. I tillegg er den sikker å bruke sammen med alle materialtypene våre sexleketøy er laget av, slik at produktet ikke tærer og gjør skade.

Kilder: NHI.no