Når bør man oppsøke en sexolog?

Det finnes ingen regel for når du bør oppsøke en sexolog eller annen helsepersonell. Det er nemlig ingen grunn til å være redd for å søke råd hos profesjonelle.

Hvis du opplever problemer knyttet til seksuell aktivitet, og dette hemmer deg over tid, må du selv avgjøre om du ønsker å gjøre noe med saken. Mange syns dette er flaut, men da er det viktig å huske på at det finnes sexologer og helsepersonell som er utdannet for å hjelpe folk med disse problemene. For dem er det er helt naturlig.

"En sexolog arbeider med å gi andre et bedre seksualliv. Det kan foregå på mange måter. Noen sexologer driver med informasjon og opplæring i prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner, andre arbeider med seksuelle problemer i direkte kontakt med klienter, noen driver med generell rådgivning og noen driver forskning med utgangspunkt i seksualiteten – eller en kombinasjon av disse."

Når skal du oppsøke sexologen?

Er du singel og føler at det er spesielle bekymringer eller problemer knyttet til din seksualitet, som du ikke klarer å løse på egen hånd, eller i samråd med familie og venner, kan et besøk hos en sexolog være til hjelp.

Er du i et forhold, kan det imidlertid være vanskeligere å ta en beslutning om å søke profesjonell hjelp. Dersom partneren din har samme oppfatning som deg, at en ekstern part vil kunne være til hjelp, er det ikke noe problem. Da må dere bestemme dere for om dere skal gå sammen, eller hver for dere. Hva som fungerer best for dere, blir deres oppgave å finne ut. Men, hvis ikke, blir det straks litt mer komplisert. Det kan være viktig å vinkle det på en positiv måte. Forsøk å legge det frem som at du vil gå til terapeut for å gjøre sexlivet enda bedre, ikke at det er så elendig at dere trenger krisehjelp.

En seriøs terapeut vil enten be dere komme tilbake for flere konsultasjoner, eller gi dere beskjed dersom han eller hun ikke tror terapien vil fungere for dere.

Få et bedre sexliv

Det er ikke slik at sexterapi kun bør brukes i krisesammenheng eller hvis noe er galt. Selv om dere har et fint sexliv, kan dere få nyttige tips, informasjon og støtte hos en profesjonell terapeut som er utdannet innenfor området. Slik kan dere gjøre sexlivet enda mer spennende.

Ofte er det slik at man ikke alltid har noen å henvende seg til når det kommer til sexlivet. Kvinner vil ikke alltid snakke med venninner om hvordan de skal friske opp tilstanden eller åpne seg for at ting ikke er helt på stell med partneren, og menn vil nødvendigvis ikke snakke med kompisene sine om hvordan han skal hjelpe en kvinne med å få orgasme. En vanlig lege har ikke nødvendigvis kunnskapen eller fått opplæring i seksuell tilfredstillelse. Sex er en viktig del av livene våre, ikke bare for å produsere barn, men for å opprettholde et partnerskap og økt generell velvære. Da kan en sexolog eller sexterapeut være tingen.

Kondomeriets eget ekspertpanel

Her i Kondomeriet er vi så heldige at vi får samarbeide med flere sexologer og andre erfarne fageksperter. Gjennom tjenesten "Spør eksperten" kan du sende inn spørsmål angående samliv, seksualitet og sexleketøy. Alt som kommer inn, blir anonymt overlevert til en av ekspertene.

Henvendelser til ekspertene kan du sende inn her.

Kilde: sexuality.about.com, sexolog.no, psychologytoday.com