Det mannlige klimaks: orgasme eller sædutløsning?

En mannlig orgasme og en sædutløsning er faktisk to forskjellige ting!

For veldig mange er den mannlige orgasmen synonymt med utløsning av sæd. Så lenge dette skjer, tenker mange at mannen har kommet og fått en orgasme! Men... Det er faktisk ikke alltid sånn det fungerer.

Selv om han spruter, betyr det derfor ikke alltid at han har fått en orgasme!

Mannens klimaks er todelt

Siden en orgasme og en ejakulasjon, eller sædutløsning, som oftest skjer samtidig, tenker de fleste at dette er én og samme sak – at en utløsning = orgasme. Men orgasmen og utløsningen kan skje helt uavhengig av hverandre, forklarer sexolog Siv Gamnes.

– Mannens klimaks styres av to ulike nervebaner, som hver for seg føres til bekkenområdet ut fra to ulike nivå i ryggraden. Den ene styrer altså sædavgangen og den andre styrer orgasmen. Derfor er mannens klimaks todelt, og det er mulig at disse to funksjonene, av ulike grunner opptrer uavhengig av hverandre, forteller Gamnes.

Dette medfører at noen kan slite med å få orgasme, men får sædutløsning, eller motsatt, eller problemet kan være at de ikke får noen av delene, ifølge sexologen.

Har han fått orgasme eller bare utløsning?

Så, hvordan kan man da vite om mannen faktisk har fått en orgasme?

Det er ikke enkelt å beskrive en orgasme, fordi det er så individuelt hvordan den oppleves, understreker sexologen og fortsetter:

– Men mange vil vel beskrive den som en berusende følelse i kroppen, en kiling i underlivet eller magen, kribling i nakken, eller en bankende opplevelse i underlivet. Orgasmen kan registreres helt objektivt med at blodtrykket øker, pulsen stiger, rødme er ikke uvanlig, varme og svette, og en markant økning blant annet av lykkehormonet oxytocin i blodet.

Når det er sagt understreker sexologen at det er i de færreste tilfeller at orgasmen og sædutløsningen skjer uavhengig av hverandre.

– Hos de fleste kommer orgasmen og sædavgangen omtrent samtidig, så de fleste vil ha en opplevelse av at dette er en og samme greie, ifølge Gamnes.

Sliter han med å oppnå orgasme?

Det å slite med å få orgasme og/eller sædavgang, kalles ofte for forsinket orgasme/sædavgang, og er faktisk ikke helt uvanlig, ifølge Gamnes.

Og ønsker man å oppnå orgasme, er det særlig én ting som gjelder: å ikke stresse med å få det til. Orgasmen er nemlig ikke viljestyrt, verken hos kvinner eller menn. Hos menn gjelder dette også for sædutløsningen. Faktisk kan det å ha en sterk trang eller et sterkt ønske om å komme virke mot sin hensikt. Jo mer man stresser med problemet, desto vanskeligere kan det bli å faktisk få det til. Nettopp dette rådet, med å unngå å stresse med å oppnå klimakset, er noe som går igjen fra våre eksperter i Kondomeriets ekspertpanel.

Så, gi deg hen til orgasmen! Den kan ikke presses frem, men må slippes til...