Orgasme: Hvordan kan han få orgasme fortere?

Det å slite med å få orgasme og/eller sædavgang, kalles ofte for forsinket orgasme/sædavgang, og er faktisk ikke helt uvanlig, skriver sexologen.

«Jeg er en mann som sliter med at jeg nesten ikke får orgasme uansett hvor tent jeg er og hvor deilig det er. Har du noen tips for å få raskere orgasme ? Har forsøkt flere forskjellige orgasmekremer uten at det hjalp nevneverdig», skriver mann (49).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei mann 49,

Takk for spørsmålet ditt. 

Det er mer jeg gjerne skulle visst for å kunne gi deg et godt svar. For eksempel om det også er vanskelig å få orgasme når du onanerer? Eller skjer det bare når du har samleie? Gjelder det både orgasme og sædutløsning, eller bare orgasme? Har det alltid vært slik, eller er det noe som har oppstått i det siste? Eventuelt skjedde det noe spesielt i livet ditt rundt den tiden du første gang opplevde det? Osv..

Mannens klimaks er todelt – orgasme og sædutløsning - og det medfører at noen kan slite med å få orgasme, men får sædutløsning (eller motsatt), eller problemet kan være at de ikke får noen av delene. Det å slite med å få orgasme og/eller sædavgang, kalles ofte for forsinket orgasme/sædavgang, og er faktisk ikke helt uvanlig. 

Om det er slik at du klarer å få orgasme når du onanerer, så vet du i alle fall at kroppen din fungerer. Det betyr også at det sannsynligvis ikke er fysiske grunner til ditt problem. Jeg tar dette som utgangspunkt videre i svaret her.

Ofte er årsaken at man føler press til å prestere – enten press fra partner, men vel så ofte press og forventninger fra deg selv. Det kan skape et typisk stressrelatert problem, eller prestasjonsangst som det også kan kalles. 

Verken orgasmen eller sædutløsningen er viljestyrt - selv om du vil, så skjer det ikke. Snarere tvert imot - jo mer du stresser med å ville få det til, jo mer sannsynlig er det at du ikke klarer det. Forsøk å ha et avslappet forhold til om du kommer eller ei. Klarer du å slappe av rundt dette, vil det etterhvert kunne stanse de negative signalene som oppstår ved stress, og som i dag kan være det som hindrer deg.

Et annet råd er å forsøke å få orgasme/utløsning sammen med partner, men på en annen måte enn slik dere pleier å gjøre. For eksempel onanering sammen eller at partner masturberer deg, oralsex. På den måten kan du i alle fall finne en måte å få orgasme sammen, og som dere kan benytte de gangene nåværende metode ikke fungerer.

Dere kan også forsøke at du onanerer (eller partner masturberer) deg nesten fram til orgasme, for så å fortsette samleiet når orgasmen din er så nære at den ikke lar seg stoppe.

Øv deg gjerne også opp på å fantasere og sanse, fordi begge disse evnene er gode å ha for å nyte og være tilstede når du har sex. Du kan, istedenfor å slippe til tanken på at du MÅ komme, forsøke å leve deg inn i fantasier når du har samleie. Bruk også sansene dine istedenfor å tenke - kjenn hvor godt partner lukter, føl hvor varm og myk huden er, smak på huden, se og lytt.

Det kan også hjelpe at du øver deg opp til å ha utbytte av ulik stimulering ved å for eksempel at du onanere med den andre hånda eller med en annen teknikk innimellom.

Hvis ingenting av dette stemmer for deg eller hjelper å prøve ut, vil jeg råde deg til å ta opp problemstillingen med legen din. 

Håper noen av rådene er til litt hjelp for deg.

Lykke til, 

Vennlig hilsen Siv Gamnes.