Ofte stilte spørsmål

Analsex

Svar:

Kondomeriet svarer:

Det aller viktigste er dere snakker om det, både før og underveis. Begge parter må være klare, og det er viktig at det blir en behagelig opplevelse. 

Forberedelser

Fysisk bør man tenke over hva man spiser dagen i forveien og samme dag. Litt fiber er absolutt å anbefale. Unngå derimot rosenkål og andre gassproduserende næringsmidler det siste døgnet. Gå på do først, og ta en dusj. En finger vil ofte gjøre nytten, men det går også an å bruke en liten dusj til analt bruk.

Oppvarming

Det er viktig at den som skal motta er avslappet. Ringmuskelen bruker tid på å tøyes, så start forsiktig. Den som skal motta kan enten varme opp på egen hånd, eller la partneren gjøre det. Bruk en finger eller en liten buttplug til å begynne med. Husk å kun bruke leketøy som er beregnet for analt bruk. Disse har en stopper i bunnen, som gjør at leketøyet ikke vil forsvinne inn på grunn av vakuum. Stopp med en gang det ikke føles komfortabelt. Prøv dere fram med ulike bevegelser. Når han/hun har blitt vant til dette, kan dere gå over på et litt større eller annerledes leketøy. 

Glidemiddel

Det finnes ingen naturlig fuktighet «der bak», så rikelig med glidemiddel må til. Påfør gjerne ekstra underveis om det trengs. 

Kondom

Kondom kan være en grei løsning med tanke på hygiene, og om dere ønsker å ha vanlig samleie etterpå. Det er vidt forskjellig bakterieflora analt i forhold til i skjeden, og disse må ikke blandes. Om dere velger å ha analsex uten kondom, sørg for å vaske penis godt før dere eventuelt går over til vaginalt samleie.  

Stillinger 

Hvilken stilling dere bør velge, kommer an på hvilket nivå dere er på. «Doggystyle» forbindes ofte med analsex, men denne kan bli for røff for nybegynnere, da penetreringen kan bli veldig dyp. En god stilling for nybegynnere er skjeen, som gir begge fullstendig kontroll over penetreringen. Misjonæren, med en pute under rompa, er en annen fin stilling. Denne gjør det også lettere å kunne stimulere andre steder samtidig. 

Sist, men ikke minst: 

Unngå bedøvende midler eller mengder av alkohol i forbindelse med analsex. Meningen er at det skal føles godt, ikke at man skal lamme alle nerver. Dersom det gjør vondt, er det best å kjenne smerten slik at man kan stanse.

Utløsning og for tidlig sædavgang

Svar:

Vår sexolog svarer:

Mange som er omskåret har problem med å få orgasme/sædutløsning på grunn av nedsatt følsomhet på penishodet. Årsaken er at penishodet blir utsatt for friksjon fra klær og bevegelser og dermed blir mindre følsomt. 
Noen har vendt seg til en onaniteknikk med et hardt grep og en rask takt når de onanerer. Dette er vanskelig å etterligne gjennom samleie-bevegelsene. Skjeden er myk og takten er saktere. 

Du kan prøve å øve opp følsomheten på penishodet. Når du onanerer kan du starte med forsiktige stryk og berøringer på penishodet, gjerne med litt glidemiddel. Et ekstra følsomt område er der strengen møter penishodet, akkurat i V- en, frenulum (menns F-punkt). Du kan stryke forsiktig med en fingertupp, og kanskje kjenner du dette bedre enn rett på penishodet? Hvis du liker dette, har du funnet et godt område å stimulere under onanering. Når du skal onanere må du sikre deg at du er ordentlig seksuelt tent. Du må vente så lenge som mulig før du onanerer, mens den seksuelle tenningen stiger i kropp og kjønn. Når du ikke kan vente lengre, kan du øve seg med et mer forsiktige grep og en saktere takt. Øv hver gang du skal onanere. 

Et annet tips er at du lar være å onanere på noen dager før du skal ha samleie med partneren/kjæresten. Da øker den seksuelle lysten og spenningen i kroppen og du blir lettere tent. Da vil det bli lettere å få orgasme i skjeden. Konsentrer dere om deg først, deretter partnerens forspill.

Du (eller partneren) kan også øke nytelsen ved å pumpe-trykke på mellomkjøttet. Det er området mellom pungen og analåpningen. Ved å pumpe-trykke her stimuleres prostatakjertelen indirekte. Hvis du liker det, kan partneren også lirke en finger inn i analkanalen (med glidemiddel) og stimulere en fingerlengde inn der, mot magesiden. Da nås baksiden av prostatakjertelen som ligger vegg i vegg med analkanalen. Mange menn nyter det og får gode, dype orgasmer ved stimuli av prostatakjertelen. 

Når du nærmer deg orgasme kan dere ha samleie i en allerede avtalt stilling (sparer tid). Bruk lang tid på forspillet, slik at du nesten får orgasme. Når du eller partneren din onanerer/stimulerer deg før samleiet, prøv å ha et litt løsere grep og ikke så raskt takt. Onaner helt til penis nesten er inne i skjeden, og la utløsningen komme raskt. Neste gang prøver du å "time" onaneringen slik at du må ha noen støt i skjeden før du kommer. Etter hvert kan du prøve å øke tiden på hvor lenge du er i skjeden. Hvis denne nye metoden blir et mønster, vil du ha mulighet til å opparbeide raskere orgasme. Du er da i ferd med å trene opp en større følsomhet.

For å minske presset med å prestere, er det mange menn som gir partneren orgasme først, ved stimuli av den ytre delen av klitoris, enten med fingre eller oralt.

Kondomeriet har en krem som for noen kan hjelpe til å øke følsomheten på penishodet, L`Ariginine. Den inneholder aminosyrer som kan bidra til å øke blodtilstrømningen til penishodet. Smør på et lite område for å se om du tåler dette. Neste gang kan du legge på et tynt lag på penishodet før samleie. Det er viktig å påpeke at dersom mannen har en kraftig og god ereksjon, vil ikke kremen gi spesielt økt følsomhet. For menn som ikke får en full ereksjon, kan kremen derimot gi bedre blodtilstrømning og mer følsomhet når penis blir fullerigert.

Hvis du har problemer med å opprettholde ereksjonen under samleie kan dere prøve ereksjonsring som settes på før onani. Denne hindrer at ereksjonen forsvinner og at ereksjonen opprettholdes slik at hun får orgasme gjennom samleie/eventuell stimulering av ytre klitoris. Etter samleiet kan hun eller du selv onanere deg. Husk å starte forsiktig. Du må konsentrere deg om selve følelsene fra penis samtidig som du nyter de seksuelle fantasiene dine.

Prøv dette. Snakk med kjæresten/partneren. Det å ha en åpen dialog gjør at du blir tryggere på partneren/kjæresten og også på deg selv i situasjonen. Når noe er snakket om i all åpenhet forsvinner ofte de eventuelle negative følelsene. Da gjør det ingenting. 

Nyt kjæresten din, og nyt deg selv sammen med kjæresten din.

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver (NACS)

Svar:

Vår sexolog svarer:

For tidlig sædavgang er det vanligste seksuelle problemet hos menn. Det er flere ting du kan prøve:

 • Du kan benytte kondom, da varer du lengre.

 • Et annet tips er kondom med en bedøvende krem inni, for eksempel Durex Mutual Climax. Den bedøvende kremen vil sette ned følsomheten.

 • Du kan også kjøpe Pjur Superhero Delay Serum eller Promax som er lett lokalbedøvende krem. Smør litt på penishodet noen få minutter før samleiet. Dette vil gjøre penis litt mindre følsom og da varer du lengre.

 • Du kan også prøve "Start-stopp" metoden. Denne må øves inn. Den handler om å få en mer bevisst kontroll over utløsningen. Når du eller partner onanerer deg, og så rett før utløsning, klemmer du eller partner sammen tommel og pekefinger rett under penishodet. Hold litt, cirka 30 sekunder så vil ereksjonen avta. Deretter fortsetter du eller partner onaneringen. Den fjerde gangen lar du orgasmen/utløsningen komme.

 • Du kan onanere før seksualitet med en partner. Etter at du har hatt utløsning frigjøres blant annet et hormon som heter prolaktin. Dette hormonet nedsetter sexlysten. Dette gjør at det tar litt tid før du kan få ereksjon igjen. Nivået av dette hormonet i blodet vil avgjøre hvor raskt du får ereksjon på nytt. Noen får raskt ny ereksjon, mens andre trenger litt lengre tid. Mens dere venter på at du skal bli seksuelt tent/kåt igjen kan dere konsentrere dere om partnerens seksualitet. Etter hvert vil partners seksuelle tenning mest sannsynlig gjøre at du blir kåt igjen. Da kan dere fortsette sammen.

 • Kondomeriet har et produkt som heter ”Fleshlight STU, stamina training unit”. Denne kan benyttes som øvelse for å holde igjen. En mann skriver: ”Det sies at greier du 10 min med denne så greier du 20 min med ekte vare.”

 • Et annet alternativ er SSRI preparater, antidepressiva (lykkepille), ikke for depresjon, men fordi bivirkning kan være forlenget tid før utløsning. Det diskuteres hvorvidt de skal tas daglig eller før samleie. Vurder konsultasjon med fastlegen. Fastlegen vil vurdere interaksjon med eventuelt andre medikamenter og bivirkninger. Det er en internasjonalt anerkjent bruk av disse tablettene mot for tidlig utløsning hos menn (Aars, 2010).

 • I Norge finnes ett medikament mot for tidlig utløsning, Priligy. Det har ikke markedsføringstillatelse. For legemidler uten markedsføringstillatelse må det søkes om spesielt godkjenningsfritak. Det kan fastlegen gjøre.

 • Snakk med partneren!

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver hos Kondomeriet (NACS)

Penisstørrelse

Svar:

Det riktige er å måle langs siden av penis, og følge kurven av denne fra roten og helt ut til tuppen. Det er derfor best å bruke et målebånd, da penis ofte ikke er helt rett. Det er også riktig at man kan presse det fettet som ligger rundt roten av penis, altså nederst på magen, inn slik at man måler så langt inn mot bekkenbeinet som mulig. 

Ta et godt grep med tommel og pekefinger på ”nullenden” av målebåndet og trykk det inn ved roten til du kjenner bekkenbeinet. Trekk så målebåndet stramt opp til spissen av hodet, altså opp til urinrøret. Ikke strekk forhuden utover selve lengden av penis. Les av målebåndet, og du har funnet din lengde.

 

Svar:

Vår sexolog svarer:

Det er mange som strever med inntrykket fra media og internett. Det kan synes som om alle andre har større penis. Når det gjelder penisstørrelse er det ofte menn som er mest opptatte av det. Lengden på penis varierer mellom 10 til 20 cm, der gjennomsnittslengden er 14,75 cm og omkretsen er mellom 11 til 13 cm (Haakon Aars, 2010).

Om du har en penis som er gjennomsnittlig eller over gjennomsnittet, vil en penisforlenger mest sannsynlig gjøre samleiene smertefulle for henne. Gjennomsnittlig dybde på en skjede er mellom 8 og 10 cm. Når jenta blir seksuelt tent utvider skjeden seg (og blir våt), men det er begrenset hvor dyp den kan bli. En penispumpe vil pumpe blod ut i svampelegemet i penis. Dersom du allerede har en god ereksjon, vil ikke en penispumpe gjøre noen stor forskjell på omkretsen på din erigerte penis. Det er større forskjell om man ikke får ordentlig ereksjon før man bruker pumpen.

Vitenskapelig sett finnes det ikke noe produkt som strekker og/eller gjør penis tykkere. Ofte henvises det til at produsentens produkt/treningsmetode strekker penis og at cellene vil dele seg og bli flere, ved at vevet strekker seg og øker i volum. Det er muskler i penis, men dette er glatt muskulatur som ikke lar seg trene opp slik som arm - og benmuskler. Jeg fant en uttalelse om et produkt fra lege og klinisk sexolog Haakon Aars, Lommelegen.no som skriver dette:

Gjennomsnittslengden på penis 
er 14,75 cm, og omkretsen er
mellom 11 til 13 cm.

"Vi er faktisk flere i det medisinske miljøet, og ikke minst i det sexologiske miljøet, som slår ned på disse annonsene. Det er dessverre slik at mange kaster seg på "lurekarusellen" som går ut på å tjene penger på menns opptatthet av penis. Det finnes nemlig ingen produkter som vitenskapelig og påvist viser noen resultater i forhold til å forlenge penis. Men det eksisterer en rekke "lurepreparater" på nettet som ikke inneholder noe annet enn juks. Penis er blant annet bygget opp av muskulatur; det er riktig, men denne muskulaturen er forskjellig fra muskulaturen i for eksempel armer, som man kan bygge opp. Denne muskulaturen (glatt) kan ikke bygges opp på samme måte (…)."

Jeg anbefaler at du sparer pengene dine og deg selv for unødig forventning om noe som ikke virker.

Det er viktig at du vet at det er få jenter/kvinner som får orgasme av å ha penis i skjeden. Som regel må ytre del av klitoris stimuleres under samleiet for at kvinnen skal få orgasme. Kvinnens bruk av musklene i bekkenbunnen har også mye å si for hennes opplevelse av samleiet. Ved å aktivt stramme og slappe av musklene i bekkenet øker trykket mot de indre delene av klitoris slik at det føles godt for henne. Kvinnen må være aktiv, fortelle kjæresten/partneren hva han skal gjøre, hvordan han skal berøre ytre del av klitoris for at hun skal få orgasme.

Stimuleringen av ytre del av klitoris under samleiet gjøres enklest i en stilling der jenta sitter oppå gutten med ryggen til hans ansikt i en stor stol, eller på enden av ei seng. Da når hun ytre del av klitoris og kan stimulere denne under samleiet. En annen god stilling er hvis du ligger bak henne sideveis (spooning). Hvis hun løfter det øvre benet kommer du eller henne til den ytre delen av klitoris under samleiet. Å stå på alle fire mens penis kommer inn i skjeden bakfra, gir også en utmerket anledning for henne til å stimulere ytre del av klitoris.

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver (NACS)

Orgasme

Svar:

Kondomeriet svarer:

Orgasme er forskjellig fra person til person, fra dag til dag, og fra gang til gang. En dag kan en orgasme kjennes som en varm og god følelse som sprer seg fra hårrøttene til tærne, en annen dag kjenner man bare det deilige i underlivet.

Det som ofte kjennetegner en orgasme er:

 • Pusten blir tyngre/ eller man holder pusten noen sekunder
 • Hjerterytmen øker, man svetter gjerne litt
 • Brystvortene blir hardere og brystene hennes blir faktisk litt større under orgasmen
 • Huden på halsen og brystet kan bli rødlig
 • Rytmiske sammentrekninger i underlivet

Lyden av orgasme

Ikke alle lager lyd når de får orgasme. Selve lyden har ingen betydning på orgasmen. Dette er sterkt overdrevet i filmer, og mange tror at man må skrike under orgasmen, men det er altså ikke sant. Man kan helt fint ha de deiligste orgasmene uten å lage en lyd, eller ved å stønne svakt.

I et parforhold er kommunikasjonen viktig, og da kan det være positivt å lage lyder mens man holder på for å gi han/henne en pekepinn på om det man gjør med partneren er deilig. Om man ikke hyler når man får orgasmen kan man for eksempel lage et kodeord sammen som man sier før man kommer, eller si det rett ut: "Nå kommer jeg". Det enkle er ofte det beste.

Svar:

Vår sexolog svarer:

Alle har muligheter til å få gode orgasmer!

Du må lære deg å onanere og å konsentrere deg når du onanerer. Fantasier er en viktig del av onani. Det å tenke på ting som tenner deg seksuelt og å opprettholde tankene/fantasiene mens du stimulerer deg selv, er grunnlaget for å få orgasme. Hva tenner deg? Lag deg gode "historier" som du onanerer til. Bruk gjerne godt med glidemiddel, da starter produksjonen av det glatte, blanke sekretet/slimet som gjør skjeden våt. Hvis du samtidig som du onanerer ytre del av klitoris strammer og slapper av bekkenbunns muskulaturen, vil dette øke nytelsen.

For sikkerhets skyld forklarer jeg litt om kvinnekjønnet under her, hvis du vet alt dette fra før kan du bare hoppe over det; Utvikling av egen seksualitet går gradvis. Det er viktig å etablere god egenseksualitet. Med det menes at jenta selv vet hva hun liker av seksuelle stimuli, at hun er godt kjent med seg selv. Før man begynner å ta på seg selv kommer det noen signaler i hjernen, som gjør at man får lyst til å kjenne på seg selv. Det kommer en "kilende følelse" i kjønnsorganet, en begynner å bli seksuelt opphisset. Hva som utløser dette kan være tanker, fantasier, drømmer, synsinntrykk, lukter, smak og/eller berøring fra seg selv eller en annen person.

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Hvis en ser på seg selv i et speil og kjenner og føler på kjønnsorganet blir en kjent med seg selv og egne seksuelle reaksjoner. Ta fram et speil. Ha godt lys og husk å låse døren. Det ytre kvinnekjønnet har ytre og indre kjønnslepper. De ytre kjønnsleppene har hårvekst. De indre kjønnsleppene har ikke hårvekst. Øverst der de indre kjønnsleppene møtes ligger tuppen av klitoris. Klitoris er omtrent ti ganger mer følsom enn mannens penishode. Klitoristuppen er dekket av en liten hudfold. Når man blir seksuelt opphisset blir klitoris blodfylt, og tuppen blir synlig, kommer fram fra den lille hudfolden. Ned mot inngangen til skjeden ligger et lite område som kjennes helt glatt når man tar på det med en fuktet/våt finger, dette området er også veldig følsomt for berøring og gir mange kvinner stor nytelse ved berøring.

Kvinnens indre kjønnsorganer består av forlengelsen av klitoristuppen som går videre inn i kroppen i to ca. 8 - 12 cm lange "ben", og omgir/omslutter skjedeveggen fra yttersiden, inne i kroppen. Disse delene av klitoris kan stimuleres fra innsiden av skjeden, slik at det føles godt. Inni skjeden, noen cm oppover, mot magen er det et område av celler som hovner opp når man er seksuelt opphisset. Disse cellene kjennes grovere ut å ta på enn resten av skjedeveggen. Dette kalles G-punktet, og er veldig følsomt for trykk/berøring.

Når man onanerer stryker man eller gnir fuktede/våte fingre mot ytre del av klitoris. Noen synes det er vondt å berøre rett på klitoris, og stryker derfor rundt selve tuppen. Noen synes det er deilig å onanere kraftig og intenst, mens andre igjen foretrekker mer varsom stimulering. Når man onanerer finner man sin egen rytme og styrke på trykket mot klitoris. Noen liker å berøre andre steder på kroppen samtidig, mens andre igjen fokuserer på klitoris alene. Samtidig kommer en ofte borti det området som er lite og glatt foran inngangen til skjeden, som også kjennes godt.

Legg merke til hvordan du puster. Når du puster inn kan du øve deg i å stramme bekkenbunns musklene. Når du puster ut slapper du av. Når du nærmere deg orgasme vil du automatisk øke rytmen i stimuleringen og også trykket, samtidig med at du puster raskere. Se på "Trekant"-programmet på NRK3 fra 16. november og legg merke til dette hos den kvinnen som stimulerer seg selv til orgasme. Det er synd hun ikke bruker fingrene, da ville vi sett det enda bedre. Da ville vi også sett at klitoris reiser seg når hun får orgasme.

En kan også stimulere skjedeveggen; G-punktet eller klitorisskaftene, fra innersiden av skjeden ved å bruke fingre, dildo, vibrator eller penis. Hvis man er ordentlig seksuelt tent, produserer kjertlene i skjedeveggen som sagt et glatt, blankt sekret/slim som smører skjedeveggen og samtidig blir skjeden tøyelig. Dette er like viktig for samleie, som at guttens penis blir stiv. De aller fleste jenter må oftest stimulere den ytre delen av klitoris samtidig som penis er skjeden, for å få orgasme. Neste gang dere har samleie og du sitter oppå han, kan du sitte med ryggen til hans ansikt. Da får du god mulighet til å stimulere din egen ytre klitoris samtidig med at du bestemmer rytmen i samleiet.

Orgasme merkes som rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede, og eventuelt også mormunn og livmor som ligger i enden av skjeden. Når dette skjer puster man ofte tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, man svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større, huden på hals og bryst kan bli rødlige.

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver (NACS)

Sexlyst

Svar:

Seksuell prestasjonsangst der penis rett og slett ikke vil samarbeide uten noen åpenbar grunn, rammer flere menn enn man kanskje skulle tro. Heldigvis finnes det flere løsninger. 

Er det psykisk?

Noen sjekkpunkter som kan tyde på at problemet har psykiske årsaker:

 • Du har ereksjoner i løpet av natten og når du våkner
 • Du får, og opprettholder, ereksjon på egenhånd når du onanerer
 • Du har kun problemer med ereksjonen når du er sammen med en partner

Om problemet skyldes psykiske grunner, kan du prøve å løse dem på egenhånd. Dersom det ikke blir bedre, kan løsningen være å oppsøke legen din, en sexolog eller en sexologisk rådgiver.

Problemet sitter i hodet

Når man opplever prestasjonsangst, blir man nervøs for å ikke få eller klare å holde en ereksjon – og da er det nettopp dette som skjer. Mange prøver å styre penis via hjernen, og tankene går på høygir. Noen blir veldig stresset når de merker at ereksjonen avtar, og forsøkene på å få penis stiv igjen kan føre til at den takker fullstendig for seg. Jo hardere du forsøker, jo vanskeligere blir det gjerne.

Fokuser på følelsen og nytelsen

Prøv å fokusere på å føle mest mulig av ereksjonen og følelsene fra underlivet. Stimulering kan føles godt selv om man ikke har en fullstendig ereksjon. La tankene hvile, og prøv å ikke fokusere på bekymringene. Ikke tenk på om du har ereksjon eller ikke når hun beføler deg, men vri tankene til hvordan det føles. Vend oppmerksomheten mot akkurat det punktet der du berøres.

Slapp av i alle muskler

Det er viktig å slappe av i alle muskler i underlivet, spesielt i musklene rundt endetarmen og i PC-muskelen. Pust rytmisk og regelmessig. Med spente muskler skiller kroppen ut stresshormoner, noe som svekker ereksjonsevnen.

Snakk med partneren om problemet

Partnerens rolle er svært viktig når det kommer til å finne en løsning på dette. Det er viktig å snakke om det, slik at ikke han eller hun sitter med en følelse av at det er hans/hennes feil. Like viktig er det at partneren forstår problemet, og ikke legger mer press på deg. Jo tryggere og mer avslappet partneren er, jo mer prestasjonspress kan hun eller han hjelpe deg med å fjerne. Mest sannsynlig vil partneren din ha opplevd liknende før, og sammen kan dere jobbe med at du kun skal fokusere på nytelsen. Fungerer det fortsatt ikke helt når dere forsøker, er det mange andre måter du kan tilfredsstille partneren på!

Andre tips:

 • Penetrer henne selv om penis ikke er hard. Om det er nok fuktighet og du vet hva du gjør, trenger faktisk ikke penis å være helt stiv.
 • Masser penis og området rundt roten av penis i ti minutter per dag. Det øker blodtilstrømningen til området. 
 • Tren opp PC-muskelen. Det gir økt bevissthet rundt musklene i underlivet, og mange kan oppleve å oppnå hardere ereksjoner.

Husk at du ikke trenger å være på topp i sengen hver eneste gang – ingen er det. Du får flere sjanser hos partneren om forholdet er bra. Ved å fjerne presset totalt fjerner man ofte problemet, og ved å se på ereksjonssvikten som et engangstilfelle blir den som regel det.

Sexleketøy og mer

Svar:

Ja, man kan bruke både dildo og vibrator selv om man er jomfru. Klara klok skriver dette om jomfruhinnen/skjedekransen; 

 Skjedekransen (kjent som «jomfruhinnen») er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne/membran som dekker skjedeåpningen og som «revner» når man fører noe inn/ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinnen begynner å blø, særlig hos jenter i og etter pubertet. Farge og utseende varierer fra jente til jente og vil også kunne endres med tid og alder. 

 Hvis man skal føre en vibrator eller dildo inn i skjeden må man sikre seg at man er ordentlig seksuelt tent. Da er skjeden våt og utvidet. Når man fører den inn må man slappe godt av i bekkenbunns musklene. For å få bedre kontroll på bekkenbunns musklene og samtidig øke nytelsen for deg selv og etterhvert sammen med en partner, kan du øve deg på å stramme/slappe av i disse; For å "finne de" kan du, neste gang du tisser, stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler du bruker. Du strammer innover og oppover. Disse musklene er det du skal arbeide med. Du kan trene akkurat slik du trener andre muskelgrupper; 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av. Etter noen uker har du veldig god kontroll på disse musklene og kan bruke disse aktivt når du onanerer og fører noe inn i skjeden. Slapp av, pust sakte ut og før dildoen eller vibratoren rolig inn. 

Hvis du konsentrerer deg for mye om selve handlingen, kan det hende at du mister den seksuelle tenningen. Da blir skjeden raskt tørr og trang og det kan være vanskelig å få noe inn. Hvis du fortsetter stimulien av den ytre delen av klitoris med en hånd, kan du bruke den andre til å føre dildoen/vibratoren inn.
Jeg anbefaler at du starter med en liten vibrator.

Svar:

Vår sexolog svarer:

Nei, du har ikke skadet noe eller gjort noe dumt ved å benytte vibrator. Mange har stor glede av vibratorer og benytter disse både alene og sammen med en partner. 

Det kan være at du er blitt vant til den kraftige vibreringen fra en vibrator, og dermed blitt mindre følsom for annen berøring, men ingenting er som sagt ødelagt. Det du kan gjøre er å øve opp følsomheten på den ytre delen av klitoris. 

Hvis du ikke har røykt, ikke har sukkersyke eller andre sykdommer bør nerveimpulsene mellom kjønn og hjerne gå omtrent like raskt som tidligere. 

Jeg anbefaler at du venter noen dager med å onanere/ha sex. I mellomtiden kan du av til tenke på det som tenner deg seksuelt. Etter noen dager kan du aktivt benytte deg av det som tenner deg seksuelt. Bruk fantasier, erotiske noveller eller film til å bli så seksuelt tent som du bare kan. Vent med å berøre kjønnet ditt så lenge du kan. Når du ikke kan vente lengre berører du på ytre del av klitoris med en våt finger (glidemiddel eller skjedesekret). Berør forsiktig. Fortsett å nyte det som tenner deg seksuelt. Berør med fingertuppen og øk i fart og styrke. Huks på det som tenner deg seksuelt. Bruk bekkenbunns musklene aktivt; stram og slapp av vekselsvis. Ha gjerne en dildo i skjeden mens du stimulere ytre del av klitoris. 

Hvis du ikke får orgasme denne gangen ved bruk av kun fingre (og eventuelt dildo i skjeden) anbefaler jeg at du øver deg mer neste gang. 

Kondomeriet har en krem som kan hjelpe til å øke følsomheten på ytre del av klitoris: Kondomeriets Orgasmekrem. Kremen inneholder L'Ariginine; aminosyrer som kan bidra til å øke blodtilstrømningen til klitoris. Smør på et lite område for å se om du tåler dette. Neste gang kan du legge på et tynt lag, og så følge forslaget ovenfor. 

Øv når du kjenner deg opplagt.

Jeg håper dette er til hjelp, og ønsker deg fortsatt lykke til!

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver (NACS)

 

Glidemiddel

Svar:

Kondomeriet svarer:

Det er ikke vitenskapelig bevist at glidemiddel minsker sjansen for å bli gravid. Glidemiddel vil ikke drepe eller skade sædcellene, men det kan hemme sædcellenes bevegelighet og dermed gjøre det vanskeligere for spermiene å nå frem til egget.

Ingen av Kondomeriets glidemidler eller kondomer inneholder sæddrepende midler eller nonoxynol-9.

Svar:

Vår sexolog svarer:

Nei, kjøpt glidemiddel forstyrrer ikke egenproduksjonen av naturlig glidemiddel.

Hjernen vet ikke at det påføres ekstra glidemiddel. Når man er seksuelt tent starter produksjonen av naturlig glidemiddel i de to kjertlene som ligger like innenfor skjedeinngangen og fra celler som ligger i hele skjedeveggen.

Hvis man går på p-piller kan en kjedelig bivirkning være at man ikke produserer nok naturlig glidemiddel. Kvinner i - og etter overgangsalder- kan streve med produksjonen av naturlig glidemiddel.

Glidemiddel er et godt, ekstra supplement hvis man ønsker ytterligere fuktighet,som ikke på noen som helst måte forstyrrer egenproduksjonen av glidemiddel.

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver (NACS)

Graviditet

Svar:

Kondomeriet svarer:

Eier du en klitorisvibrator kan du helt fint bruke den utenpå under graviditeten. Dersom det gjelder vibrator eller dildo til innvendig bruk råder vi deg til å vente med den til du er ferdig med svangerskapet. 

Tips:

Du kan trygt bruke vaginakuler til å trene opp bekkenbunnmuskulaturen mens du venter på den lille. God muskulatur gir deg bedre kontroll under fødselen. Og da har du også kulene til treningen etter fødselen.

Svar:

Kondomeriet svarer:

Har man et sunt og normalt svangerskap er det trygt å ha sex. Man kan ikke komme til å skade fosteret ved å ha sex.

Er du usikker på ditt svangerskap, spør din fastlege eller jordmor. De er vant med å få spørsmål om akkurat dette og kan gi deg svar tilpasset ditt svangerskap.

Svar:

Kondomeriet svarer:

Det er ikke vitenskapelig bevist at glidemiddel minsker sjansen for å bli gravid. Glidemiddel vil ikke drepe eller skade sædcellene, men det kan hemme sædcellenes bevegelighet og dermed gjøre det vanskeligere for spermiene å nå frem til egget.

Mange gravide er redd for at glidemidler kan inneholde sæddrepende midler. Disse dreper eller setter ned sædcellenes funksjon. Sæddrepende midler (spermicider) inneholder kjemikalien Non-oxynol 9 (N-9) eller octoxynol. Dette stoffet ble «bannlyst», men ikke forbudt, allerede på 80-tallet. Stoffet irriterer slimhinnene ved at det kan lage små sår i anus og vagina, og kan øke faren for HIV-smitte og andre sykdommer neste gang man har sex uten kondom. Verdens Helseorganisasjon har tidligere anbefalt å forby dette stoffet, men det har ikke kommet forbud innenfor EU/EØS. Helse- og sosialdirektoratet har vurdert et særnorsk forbud mot kjemikalien. Sæddrepende kremer markedsføres ikke lenger, nettopp på grunn av irritasjonene og den økte smittefaren de kan gi. Kondomer innsatt med nonoxynol-9 selges ikke lenger i Norge. Ingen av Kondomeriets glidemidler eller kondomer inneholder sæddrepende midler eller nonoxynol-9.

Glidemiddel er et produkt som øker den seksuelle lysten ved å gjøre kontaktflatene, slimhinnene og huden friksjonsfrie og mindre irriterte. Å bruke glidemiddel kan dermed gjøre seksuelle aktiviteter mer behagelig for begge parter under graviditeten. Noen kan oppleve tørrere skjede under graviditeten, og kan trenge ekstra fuktighet. Du kan altså trygt benytte glidemiddel under graviditeten.

Kilder: dittapotek.no, dagbladet.no, Kondomeriet, Store medisinske leksikon, lommelegen.no 

Ung på Kondomeriet

Svar:

Den siste undersøkelsen om debutalder i Norge ble utført av NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) i 2002. Undersøkelsen  viste at gjennomsnittsalderen for gutter er 18 år, mens for jentene var gjennomsnittsalderen 16,7 år.

Studier utført av Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Univiersitet i Oslo, viser at den gjennomsnittlige debutalderen i Norge i stor grad har vært stabil i mer enn ti år. Norske gutter/menn debuterer seksuelt når de er gjennomsnittlig 17,9 år, og norske jenter/kvinner når de er i gjennomsnitt 17,0 år gamle.

Kilder: nova.no, vg.no

Svar:

Vår sexolog svarer:

Det er noen forutsetninger som må være til stede før en kan ha god sex med en annen person. Jenter bør ha en etablert menstruasjon, og være ferdig utviklet og utvokst. Gutter bør også være ferdig utviklet og utvokst. En må også kjenne - og være trygg på kroppen sin.

En må ha god egenseksualitet, altså at en onanerer/fingrer og vet hva en liker av seksuell stimulering. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, det stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Like viktig som å være fysisk utviklet, er å være mentalt eller tankemessig moden. Har du tenkt gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; vet du hvor dine grenser går? Hvor trygg er du som person, hvordan er selvfølelsen din? Det er viktig å ikke la seg presse til noe en ikke vil. En kan si nei når som helst. Det er din kropp, og du bestemmer over den. Når disse forutsetningene er til stede og du har funnet en du er trygg på, kan du begynne å utforske. At det er tillit, og aller helst en psykologisk nærhet mellom personene er også viktig før en begynner å utforske seksualitet med den andre.

De fleste i et forhold følger en såkalt "seksuell oppskrift"; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor og når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Det er også viktig at du kjenner til loven angående seksualitet. På nettsiden ung.no står det blant annet følgende om dette: “Straffelovens § 196 sier at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes med fengsel. Regelen har også et unntak som sier at hvis de som har sex er ”jevnbyrdige i alder og utvikling”, kan straffen falle bort. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

Det at denne loven finnes er for å beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den andre grunnen er at vi skal beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk/mentalt. Sex skal være en positiv opplevelse for de som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond følelsesmessig opplevelse.”

I 2002 var gjennomsnittsalder for første samleie for jenter 16,7 år. For gutter 17,5 år. I 2012 skal det foretas nye undersøkelser.

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver (NACS)

Spør sexologen

Spør oss om alt innen sex og samliv. Kondomeriet samarbeider med sexolog Grete. Du vil enten få et godt svar av oss, eller vi vil sende spørsmålet ditt anonymt videre til sexologen.