Visste du dette om vaginal atrofi?

Typiske symptomer i overgangsalderen er som kjent hetetokter og svette netter. "Vaginal atrofi" er en mindre kjent tilstand, som dessverre er tabubelagt og lite kjent. Her får du vite mer om denne tilstanden. 

Vaginal atrofi er en kronisk tilstand som rammer opp i mot halvparten av aller kvinner i overgangsalderen, men det kan også forekomme hos kvinner som nettopp har fått barn.

Vanlige symptomer

Vanlige symptomer på vaginal atrofi er ubehag under samleie, tørre slimhinner i skjeden og kløe. Det er fordi østrogennivået i kroppen synker såpass at det tørker ut slimhinnene, og gjør at elastikken rundt skjeden blir mindre. Mange kvinner vil da oppleve ubehagelig og smertefullt samleie.

Man legger merke til det først ved tørrhet under samleie. Etter hvert vil man kunne oppleve sårhet, svie og eventuelt endret utflod. Det er lettere å få urinveisinfeksjoner og kroniske hudsykdommer i området. Kvinner i overgangsalderen kan merke dette i årene før man mister menstruasjon, men det er mer vanlig at man legger merke til det i årene etter siste menstruasjon.

Det er faktisk mange kvinner som merker de samme symptomene ukene etter fødsel, siden slimhinnene er skjøre og østrogennivået er på bunnen.

Snakk om problemet

Tilstanden kan føre til redusert livskvaliteten for mange blir dersom den ikke behandles. I følge en undersøkelse gjort på vegne av Novo Nordisk, viser det seg at opptil 45 prosent av de spurte som har gjennomgått overgangsalderen har opplevd symptomer på tilstanden. Likevel venter mer enn halvparten lengre enn tre år før de oppsøker hjelp. Tilstanden er nokså tabu, siden symptomene sjelden snakkes om. Dette gjør det pinlig for mange kvinner å ta opp problemet med legen eller partneren sin.

Enkel behandling 

Dessverre er det ikke mye man selv kan gjøre for å forebygge vaginal atrofi, men det kan være lurt å bruke lokale østrogener i tidlig fase av plagene, for å beholde god vaginal helse. Dessuten er det viktig å oppsøke hjelp, da 58 prosent av de norske kvinnene i en studie oppgir at vaginal atrofi er en av hovedgrunnene til at de unngår sex med sin partner. Dette kan videre føre til problemer i forholdet, og spesielt om det ikke snakkes om eller blir behandlet.

Det finnes enkel og god hjelp å få, og behandlingen har lite bivirkninger. Det kan dog ta litt tid før det merkes noe utbytte av behandlingen. Legen vil anbefale å bruke glidemiddel i tillegg ved samleie, for å gjøre det mer behagelig og unngå smerter. 

Kilde: Klikk.no