Verdens prevensjonsdag

Verdens prevensjonsdag markeres hvert år den 26. september. Dette er dagen hvor sikker sex og ulike prevensjonsmidler står i fokus.

Målet med verdens prevensjonsdag er å øke kunnskapen om prevensjon og seksuell helse, og å bidra til å redusere seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede graviditeter. Kondomeriet er opptatt av sikker sex og selger flere ulike typer kondomer. 

Nesten utryddede kjønnssykdommer på vei inn igjen

Norske kvinner er dårligere enn kvinner i Sverige og Danmark til å bruke kondomer. En av grunnene til dette er økt salg av p-pillen, som gjør at man allerede har sikret seg mot graviditet. Å bruke kondom er også for mange et flaut tema å bringe på banen når man er midt i et forspill.

Den mest utbredte kjønnssykdommen i dag er helt klart Klamydia. Klamydiabakterien kan snike seg inn i ditt sexliv uten at du aner det, for mange opplever at de aldri får noen symptomer på at de har det. Så når man spør sengepartneren og partneren sier at han/hun ikke har en kjønnssykdom, kan man ikke være sikker på dette uten en undersøkelse, dersom man har hatt ubeskyttet sex.

To andre kjønnssykdommer som man trodde var nærmest utryddet fra Norge, har meldt sin ankomst igjen: Syfilis og gonoré. Disse er hyppigere registrert i homofile miljøer, men finnes også blant hetrofile og lesbiske. Igjen ser vi at behovet for å beskytte seg mot kjønnssykdommer ikke er så viktig som å beskytte seg mot uønsket graviditet.

Uønsket graviditet

Verdens Prevesjonsdag er en dag hvor vi fokuserer på prevensjon, for å få færre unge kvinner til å oppleve uønsket graviditet og farlige aborter.

Ufrivillig graviditet rammer mer enn 80 milllioner kvinner verden over, hvert eneste år. Ikke alle land er like liberale i forhold til abortmuligheter, og rundt 20 millioner kvinner risikerer hvert år livet ved farlige hjemmeaborter, eller aborter utført av uatuoriserte leger. Av disse dør 68.000 årlig.

Skremmende tall viser at hvert tiende barn som kommer til verden fødes av kvinner som fortsatt er barn selv. Mange av disse er i u-land der det er dårlig med prevensjon, eller for lite kunnskap om prevensjon. Dessverre er det også mange som blir giftet bort i svært ung alder, til eldre menn som introduserer de til et sexualliv lenge før kroppen er klar for hva dette innebærer.

Å føde et barn når man selv er barn er i de fleste tilfeller en altfor stor oppgave for kroppen og dødstallene er derfor svært høye.

Ta ansvar!

Ta ansvar for deg selv og din sengepartner. Kjøp inn kondomer, og ha dem liggende til du får behov for dem. De fleste kondomer har en god holdbarhetsdato, og tåler opptil flere års oppbevaring.

 Hos Kondomeriet finner du mange ulike typer kondomer. Noen er store, noen er små. Noen har riller og noen nupper. Her skal alle kunne finne et kondom som passer. Det finnes kondomer skal er tynnere for mer følsomhet, så her er det ingen undskyldninger for å ikke utøve sikker sex. 

Don´t be a fool, wrap your tool!

Kondomene våre finner du her.

Visste du at:

 • Man ikke skal bruke to kondomer oppå hverandre. Dette gjør at friksjonen blir større og risikoen for at begge kondomene sprekker er større, enn når man bruker ett.
 • Klamydiabakterier kan sitte i halsen, og overføres ved oralsex.
 • Når du oppbevarer kondomer i lommeboken, forringes kvaliteten raskt og man bør bruke de innen kort tid, for at de skal beskytte i det hele tatt.
 • Kondomer kommer i flere forskjellige størrelser, både lengde og bredde, samt med nupper, riller, farge og smak. Noen har til og med pro-long krem på innsiden, så han kan holde ekstra lenge.
 • Kondomeriet har ett av Norges beste utvalg når det gjelder kondomer.

Prevensjons og sex-fakta

 • 78 prosent av ungdom under 29 år har hatt ubeskyttet sex en gang.
 • 65 prosent av ungdommene har hatt ubeskyttet sex flere ganger.
 • 57 prosent stoler på at partneren ikke er smittet av kjønnssykdom. Det er en viktig årsak til at de velger å ikke bruke kondom.
 • 15 prosent av ungdommene oppgir kondom som vanligste prevensjonsmetode.
 • 53 prosent av ungdommene synes sex er bedre uten kondom.
 • 42 prosent av ungdom mellom 15 og 20 år har tilfeldig sex på ferie.
 • 57 prosent av ungdommene har kompis-sex, altså sex med venner uten å være kjærester.
 • 46 prosent av de unge opplyser at de har sex fra en til flere ganger i uken.
 • 16 prosent har hatt mer enn 20 partnere, unge like mye som eldre.
 • Ingen ungdommer bruker kondom hver gang de har sex.
 • 63 prosent synes det er pinlig å be om kondomer i kassen på dagligvarebutikken.

Kilder: RFSU, Klikk.no, helsenett.no, verdensprevensjonsdag.no