Slik er sex etter fødselen

Mange lurer på hva som er vanlig med tanke på sexlivet etter en fødsel. Hva blir egentlig annerledes der nede?

Selv om man er i lykkerus over å ha satt et nytt liv til verden, så er det mange par som lurer på når sexlivet blir normalt igjen. Hvilke fysiske forandringer kan man forvente seg, og vil sexlysten bli helt den samme? 

Den første tiden

Det kan være smertefullt for kvinnen å ha sex kort tid etter fødsel ettersom hun er sydd nedentil. De fleste venter 10-20 dager etter fødselen før de har sex slik at renselsesprosessen er ferdig. Og om man ikke venter, så er det viktig å bruke kondom til stingene er grodd hos kvinnen for å unngå infeksjoner. 

Det er også vanlig å oppleve tørrhet som følge av amming og lekkende bryster. Å ha glidemiddel tilgjengelig er viktig for en god opplevelse. Ingen glidemidler som selges hos Kondomeriet er farlige for gravide heller. For brystene kan en polstret BH hjelpe.

Fysiske forandringer:

 • Kan være trangere nedentil
 • Kan være videre nedentil
 • Tørrhet i skjeden
 • Lekker melk under orgasme
 • Sammentrekninger i livmoren under orgasme
 • Hemoroider kan forekomme
 • Stingene kan kjennes ved sex på et tidlig stadiet.

Veien tilbake

Skjeden skal trekke seg naturlig tilbake til sin originale form i løpet av de første 6 månedene. Om den ikke gjør det kan man få hjelp til dette ved tøying og/eller knipeøvelser. Alt ettersom hva problemet er. Å gå til en gynekolog eller fysioterapeut kan være lurt. 

Det finnes ulike hjelpemidler som kan tas i bruk. Om hun er for trang kan for eksempel et Dilatorkit være til nytte for å gradvis løse opp skjeden. Om hun er vid er knipeøvelser genialt for å stramme opp muskulaturen og også gjennopprette kontroll og følelse. Vaginakuler er et supert hjelpemiddel for å holde fokus og vekke oppmerksomheten til det man gjør. Vekten av kulene gjør at det blir tyngre. 

Det kan sitte i hodet

Det kan oppstå problemer ved seksualitet etter fødsel, både hos mor og far, som sitter i hodet. Kvinner kan få en annen oppfatning av sin egen kropp og mange opplever at selvbilde ikke er det samme som før. Noen kan synes det er vanskelig å føle seg sexy da kroppen gjerne er forandret og man er mest opptatt av å livnære barnet. Men det kan svinge andre veien også. Noen kvinner føler seg mer kvinnelig etter en fødsel og får en positiv påvirkning på sexlivet. 

Menn kan også oppleve problemer med lyst etter at barnet er født. Dette er kanskje mer tabubelagt. Brystene til kvinnen får plutselig en annen funksjon, nemlig å gi mat til barnet og var han vitne til fødselen kan synet på vagina endre seg. En fødsel er en voldsom prosess og det kan gi sterke inntrykk hos mannen. Men dette er ting som går tilbake til normalen hos de fleste etter noen måneder. Og om det ikke gjør det, er det viktig å oppsøke hjelp. 

Gode tips:

 • Ta dere god tid.
 • Ikke press, ha respekt for at ting tar tid.
 • Hvis hun er annerledes nedentil; prøv nye stillinger, utforsk hverandre på nytt.
 • Det er vanlig å vente alt fra et par dager, til 6 måneder.
 • Tenk på hvor godt det var på det beste. Slik vil det bli igjen!

Kilde: klikk.no