Menskopp – alt du trenger å vite

Kast de store "mensentrusene", glem klamme bind og slutt å bekymre deg over tampongtråden som finner veien ut av det lekre undertøyet. Nå kan du endelig føle deg sexy under mensen.

Du har kanskje hørt om den, men tør ikke prøve? Ved å bruke en menskopp kan du ha glede av en tryggere, mer miljøvennlig og sexy mensen. Ja, du hørte riktig! Den lille menskoppen kan faktisk revolusjonere livet ditt. Har du enda ikke kastet deg på trenden? Da bør du lese videre.

Hva er en menskopp?

Menskoppen er en liten kopp laget i medisinsk silikon, designet for å samle opp blod nederst i skjeden. Menskoppen er formbar, og brukes nesten på samme måte som en tampong. Du folder eller bretter koppen, for å føre den inn, deretter spretter den opp i skjeden og holdes fast med vakuum. Hvis du setter den inn riktig, kjenner du ikke menskoppen i det hele tatt. Du glemmer rett og slett at du har mensen!

Hvorfor bruke menskopp?

Dagens bind og tamponger er ikke nedbrytbare i naturen. Bind kan faktisk inneholde opptil 90 prosent  plastikk. Dette kan ikke gjenvinnes og skaper enormt mye avfall i naturen. I tillegg kommer emballasje som følger med, som plast og papp.

Menskoppen bevarer underlivshelsen ved å samle opp blod, i motsetning til en tampong som absorberer væske og forstyrrer fuktbalansen og PH-verdien. Er du en av dem som sliter med soppinfeksjon etter hver mens? Ved bruk av menskopp kan dette være et endt kapittel.

 

Sexy under mens?

Mange kvinner opplever at de blir kåtere under mensen, noe som kan være veldig frustrerende. Ikke alle er fan av penetrerende sex under de røde dagene, men ønsker fortsatt å få orgasme. Menskoppen er svært diskré, og synes ikke fra utsiden. Ta på deg sexy undertøy, og få han til å gå ned på deg… Eller kanskje du kan nyte noen deilige vibrasjoner på klitoris? Ingenting er så usexy som en blå tråd fra en tampong, som får deg til å tenke på tante rød under nytelsen. 

Hvordan bruke menskopp?

Med fun factory sin menskopp, kan du være beskyttet i opptil 12 timer. Det er vanlig å tømme den to ganger om dagen, litt avhengig av hvor mye du blør. Er du usikker på hvor ofte du bør tømme den? Prøv deg fram i begynnelsen, ved å legge et lite trusebind i trusa. Tøm koppen når den begynner å lekke. Dette kan uansett være lurt de første syklusene, da det kan ta litt tid å lære seg riktig teknikk. Du kan fint sove med den, og den er helt trygg å bruke. I motsetning til tamponger, så risikerer du ikke toksisk sjokksyndrom om du glemmer å ta den ut i tide.

For å ta koppen ut igjen, fører du to fingre inn i skjeden og drar i den nederste delen. Når du har fått et bedre grep, klemmer du på sidene, for å slippe ut luften, slik at vakuumet opphører. Et tips kan være å stramme magemusklene for å skyve menskoppen lengre ned i skjeden.

To størrelser

Menskoppen kommer i to størrelser. Størrelse A er for de under 30 år som ikke har født barn, og passer for lettere blødninger. Størrelse B er litt større i omkrets, og passer for de med større blødninger, og kvinner over 30, samt kvinner som har født barn.

Les mer om størrelsene på menskopp her.

Slik rengjør du

Skyll koppen i lunket vann etter bruk, eventuelt bruk en mild intimsåpe og et tynt lag med vibratorrens, for å fjerne bakterier. Steriliser den i kokende vann mellom hver syklus. Ved riktig vedlikehold, kan en menskopp holde i 5-10 år! Det følger med en lekker veske av antibakterielt materiale for trygg og hygienisk oppbevaring.

Syns du det høres ekkelt ut? Tenk på alle fordelene. Du kan bedrive alle typer idrett, du slipper stinkende bind og du trenger aldri å spørre en fremmed om å få en tampong igjen. Bind og tamponger er dessuten dyrt og dårlig for både deg og miljøet. Med en engangsinvestering på 400 kr, har du dekt behovet ditt de neste 5-10 årene. 

Kilder: Kondomeriet, funfactory, wen.org.