Klitoris – 7 ting du ikke visste

Les og lær om klitoris – det fantastiske organet som kun har én funksjon i kvinnekroppen, nemlig å få tærne til å krølle seg av nytelse...

Mange kvinner oppdager tidlig at “fingring” ikke er veien til orgasme, men at å stimulere klitoris er enda litt deiligere...Det var ikke mye snakk om klitoris i seksualundervisningen før i tiden, og mange har vært nødt til å finne ut av ting på(med) egen hånd. 

Faktisk visste ikke forskerne hvordan klitoris så ut før i 2009, og den første 3D-modellen i riktig størrelse ble ikke lagd før i 2016. Sannsynligheten er dermed stor for at heller ikke du vet hvordan klitoris egentlig ser ut innvendig, eller hvordan den fungerer. 

1.Klitoris vokser hele livet

Akkurat som ørene og nesen, vokser klitoris hele livet! Når en kvinne når overgangsalderen, kan klitoris være alt fra 2-5 ganger større enn da hun var tenåring! Kanskje det er derfor de sier at kvinner når sin seksuelle topp i 40-årene?

2. Size matters

Forskning tyder på at størrelsen og plassering av klitoris faktisk har betydning for hvor lett en kvinne oppnår orgasme under samleie. Har du en stor klitoris, som ligger anatomisk nært skjedeåpningen, får du mer stimuli mot klitoris både utenpå og innvendig under penetrasjon.

Hvis du sliter med å få “vaginale orgasmer”, kan det muligens være en fysisk grunn til det. 75 prosent av alle kvinner trenger direkte stimuli mot klitorishodet for å oppnå orgasme, det er dermed de færreste som får orgasme uten å stimulere glansen (klitorishodet).

3. Klitoris er nesten like stor som penis

Klitoris er formet som en Y plasser opp ned, og er mye større enn vi får inntrykk av basert på klassiske illustrasjoner, der du bare ser den synlige delen – klitorisknoppen. Innvendig forgrener klitoris seg i to "klitorisben" som strekker seg på hver side av kjønnsorganet ditt under huden. Inni hvert ben finnes det et svampelegeme som svulmer opp ved seksuell opphisselse, akkurat som penis. 

To ekstra svampelegemer, bulbi vestibuli, omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen. På en gjennomsnittlig klitoris er vanligvis hvert ben fra 7-12 centimeter, ikke langt unna en helt vanlig penis. 

4. Klitoris er skapt for å gi glede

Klitoris har kun én funksjon i kroppen, nemlig å gi orgasme og nytelse til kvinnen. Mens andre organer ofte har en eller flere tilleggsfunksjoner, har klitoris bare denne ene oppgaven. 

5. Dobbelt så følsom som penis

Klitoris har omtrent 8000 nerveendinger, det gjør det til menneskets mest følsomme område på kroppen. Til sammenligning er den dobbelt så følsomt som mannens penis, som har 4000 nerveendinger.

6. Menn har også hatt en klitoris

Trodde du at kvinnen ble skapt av ribbenene til Adam? Tro om igjen, begge kjønn begynner nemlig livet som jenter i fosterstadiet! Det tar omtrent 12 uker før fosteret får en penis, hvis det blir en gutt. Det vil si at alle gutter har hatt en klitoris.

7. Blir også erigert

Klitoris og penis har ganske lik struktur, begge er svamplegemer som fylles med blod når vi blir kåte. Klitoris er dobbelt så stor som normalt når kvinnen nærmer seg orgasmen, og akkurat som penis har forhud, har klitoris en egen hette som beskytter mot omverden. 

Kilder: forskning.no, the guardian.com, gleden med skjeden (Oslo 2017)