Iselin Guttormsen: Treningsprogram for økt sexlyst

Sensualitetstrening, også kalt sensitivitetstrening eller sanseøvelser, er et treningsprogram for deg i parforhold som ønsker mer sexlyst! Sexolog Iselin Guttormsen guider deg gjennom programmet.

 Skulle du ønske at du eller partner hadde mer sexlyst? Da er du verken alene eller unormal!  

Sexlysten vil variere hos alle mennesker i ulike perioder og livsfaser. Og det er ikke uvanlig at par opplever at sexlysten begynner å avta etter å ha vært sammen en stund, at én eller begge parter har mindre lyst enn før eller at par ikke har like mye sex som de hadde i begynnelsen. 

Om du eller partner har lyst til å få mer lyst, bør dere ta sjansen på å teste ut treningsprogrammet som anbefales av sexolog Iselin Guttormsen.

– Sex er mer enn penetrering og orgasmer 

Det finnes flere måter man kan vekke lysten på, og er det én ting som har hjulpet mange par med å øke sexlysten i parforholdet, så er det sensualitetstrening, forteller sexologen.

– Sensualitetstrening innebærer å bruke tid sammen, å bli kjent med egne og partneres erogene soner og å prioritere seksualiteten, uten å ha sex, sier hun og fortsetter:

– Sex er nemlig mer enn bare penetrering og orgasmer. Sex handler om nærhet, nytelse, intimitet, sensualitet og lidenskap, og med sensualitetsøvelsen er det nettopp dette man har fokus på sammen! Og som en deilig bonus får du og partneren være nakne sammen og ta masse på hverandre.

Iselin-sensualitetstrening-portrett.jpg

Null sex = økt sexlyst

Selve sensualitetstreningen går ut på at du og partner skal bytte på å massere og berøre hverandres kropper på forskjellige måter – uten at kjønnsorganer berøres... 

– For at sensualitetstreningen skal bli en suksess, er det viktig at man har sexforbud i perioden treningen foregår. Partnerens godsaker er helt off limits!

Sensualitetsøvelsen handler rett og slett om å legge sexen på hylla for en periode, understreker sexologen og forklarer:

– For mange kan forventninger som er knyttet til sex og soverommet føre til at det som egentlig skal være et fint og avslappende sted å oppholde seg, blir forbundet med stress, avslag og vonde følelser. Dette kan igjen føre til at mange har såkalt pliktsex, at de har sex fordi de føler de må, noe som gjør at de fortsetter å assosiere sex med noe negativt og derfor ikke får mer lyst på sex.

Så hvordan kan det å ha null sex føre til økt sexlyst, lurer du kanskje på? Jo, ved å fjerne muligheten for å ha sex, kan man også blant annet fjerne presset mange føler på rundt sex, forklarer sexologen.  

– Ved å flytte fokuset vekk fra seksualitet og sex, og over på sensualitet, kan mange par begynne å få lyst på sex og hverandre igjen, og spenningen dere imellom kan bygge seg opp litt etter litt!  

En forsiktig start

Den ene starter som massør, med å berøre og kjærtegne partnerens bakside fra topp til tå, mens den andres oppgave er å ta imot og å kjenne etter hva som føles godt.   

– Øvelsen skal ikke være en ren massasje, heller forskjellige berøringer på hele partners kropp. Hensikten er å gå på oppdagelsesferd på partnerens kropp og å finne ut av hvordan, hvor lenge og hvor dere liker å bli berørt, understreker sexologen.  

For noen par må man begynne veldig forsiktig, forteller hun.  

Da kan det hende at man bare må øve på å ligge ved siden av hverandre med klær på og klare å ligge inntil hverandre, holde hender og stryke hverandre før man går til steget med å kle av seg. Tillit er et viktig nøkkelord og det kreves for at man skal føle seg komfortabel med å kle av seg også, sier Guttormsen.

Slik gjør dere øvelsen 

Bruk god tid og utforsk alle deler av hudoverflaten, utenom de erogene sonene! Den som masseres skal si ifra til partneren når de ulike måtene å bli berørt på føles deilig og beskrive hvordan berøringen føles. På denne måten kan partneren konsentrere seg mer om disse områdene. Skulle en av dere bli tent underveis i treningen, anbefales det at stimuleringen avbrytes, og at dere går over til mer nøytrale områder på kroppen. 

Når hele baksiden er massert, er det på tide å snu framsiden opp og gi framsiden den samme gode behandlingen som baksiden av kroppen. Begynn øverst og fortsett helt ned til tærne. Når også fremsiden av kroppen er god og avslappet, er det på tide å bytte plass, slik at også massøren får nyte en herlig behandling fra partneren.

– Etter at selve sanseøvelsen er over, er det viktig at dere setter av litt tid til å snakke sammen om hvordan dere opplevde det. Gi feedback og fortell hverandre hva som føltes godt, hva hver av dere ønsker mer av neste gang og hvordan de ulike berøringene fikk dere til å føle dere, sier Guttormsen. 

Et 5-ukers treningsprogram

Ifølge sexologen bør man gjøre denne berøringsøvelsen i 5 uker, hvor bygger på programmet fra gang til gang. Sex er ikke tillatt før mot slutten av perioden, når og hvis begge har lyst! Begge parter bør bytte på å ta initiativ til å gjøre sanseøvelsene i løpet av de 5 ukene, og de bør gjennomføres to ganger i uken. Sett av minst én time hver gang, slik at begge får rundt en halvtime til å nyte på...

121192-Feel-Lust-by-Iselin2.jpg

Under har Iselin Guttormsen satt opp et forslag til et 5-ukersprogram for par.

  • Uke 1: Bli kjent med sanseøvelsen som presentert over. Gå på oppdagelsesreise på hverandres kropper og eksperimenter med ulike måter å berøre på; Stryk opp, ned og rundt i sirkelbevegelser med varierende trykk. Bruk inner- og yttersiden av hånda, fingertuppene og neglene så lenge det kjennes godt. Styr unna erogene soner og intime områder. Bruk gjerne massasjeoljen fra boksen Feel Lust by Iselin Guttormsen.
  • Uke 2: Gjenta sanseøvelsen som over med massasjeolje, men denne gang også med blindfoldet fra “Feel Lust”-boksen. Ved å fjerne synet, vil berøringene føles enda tydeligere og deiligere på kroppen. Styr fremdeles unna erogene soner og intime områder, men bryster og innside lår er nå tillatt...
  • Uke 3: Nå kan sanseøvelsen inkludere berøring av erogene soner og intime områder, inkludert kjønnsorganer, om begge har lyst og er klare. Berøringen skal ikke føre til orgasme, så her gjelder det å ikke berøre for mye eller lenge. Bruk gjerne kilefjæren fra Feel Lust-boksen.
  • Uke 4: I denne uken kan sanseøvelsen ha som mål å ende i en orgasme for begge parter, om dere er klare for dette. Bruk gjerne bulletvibratoren og orgasmekremen fra Feel Lust-boksen denne uken.
  • Uke 5: I treningsprogrammets siste uke har dere lov til å la berøringen og massasjen utvikle seg til noe mer, nemlig samleie – om dere begge virkelig ønsker og har bygget opp nok lyst! I denne uken kan dere bruke massasjeglidemiddelet fra Feel Lust-boksen.

Noen gode råd

Det kan hende man behøver å bruke lenger tid enn det er lagt opp til i treningsprogrammet over, før man er klar for å gå til neste nivå eller før man har lyst til å ha sex, forteller Guttormsen.  

Det er også viktig at man ikke føler seg presset til å ha sex eller å gå for fort frem underveis i treningsprogrammet. Derfor anbefales det blant annet at sensualitetstrening gjøres i sammenheng med veiledning fra terapeut. På denne måten blir treningsprogrammet tilpasset hvert individuelt par, for vi er alle forskjellige!  

Når det er sagt, er det selvfølgelig mulig å teste ut på egen hånd også. Her er noen ekstra tips fra sexologen til deg som ønsker å gjennomføre 5-ukersprogrammet med sensualitetstrening!  

  • Bli enige om datoer for når dere skal gjennomføre sanseøvelsen og sett av nok tid! 
  • Legg bort eller skru av telefoner og sørg for at ingen kan forstyrre dere. 
  • En tur i dusjen eller i badekaret sammen kan være en avslappende måte å starte sanseøvelsen på. 
  • Tenn stearinlys, finn frem massasjeoljen fra Feel Lust-boksen og sett på en spilleliste med avslappende bakgrunnsmusikk – for eksempel spillelisten du finner i inspirasjonsheftet i Feel Lust-boksen. 
  • Sørg for at rommet som treningen skal foregå i er varmt. Dere skal nemlig være nakne i minst en time... 

Lykke til og nyt!