Hva skjer i kroppen når man har sex? | Kondomeriet

Hva skjer i kroppen når man har sex?

Vi vet allerede at det er gøy og deilig med sex. Men vet du egentlig hva som skjer inni deg når du hopper til køys med noen?

Kroppen er en fantastisk maskin. I det du blir tent tenker du kanskje ikke så mye på hva annet som foregår enn at du skal få partneren til sengs. Men inni kroppen din skjer det saker og ting hele tiden som sørger for at du oppnår den deilige følelsen sex gir både fysisk og mentalt. 

Hva skjer i kroppen før selve samleie?

Når du er opphisset og har lyst på sex oppstår det en økt blodtilførsel til kjønnsorganene. Penis eller klitoris reiser seg og skjeden utvider seg. Under forspillet som foregår rett før selve sexen vil skjeden bil fuktig og kjønnsleppene og klitoris svulmer opp. Brystene vil bli større og brystvortene stivere. Pulsen øker og man får gjerne rødere kinn som følge av et økt blodtrykk.

Hva skjer i kroppen under samleie?

Under selve økten hvor penetreringen foregår får lysten enda et boost. Pusterytmen og pulsen stiger enda et hakk og man kan oppleve muskelspenninger. Huden rødmer. I orgasmefasen som også gjerne er sluttfasen, er lysten på sitt mest intense. Ytre påvirkninger stenges ofte ute og man får spasmer i den ytre tredjedelen av skjeden og penis er på sitt hardeste. Livmoren trekker seg sammen så trykket øker og lukkemuskelen i anus trekker seg sammen. Bruk av sexleketøy kan være et alternativ for kvinnen for å oppnå klimaks enklere og kanskje samtidig som partner. Selv om det ikke alltid blir den felleskapfølelsen man tenker, da under orgasme trekkes man mer inn i seg selv. 

Hva skjer i hjernen under samleie?

Kjønnsorganene kommuniserer med hjernen via sakralnervene og vagusnerven blant annet. Denne euforiske følelsen man får under sex kommer av at stimuleringen av kjønnsorganene sender signaler via nervene til nytelsessenteret i hjernen. Nevrotransmittere sender signalstoffer som serotonin og dopamin som påvirker følelser, tilknytning til partner og kjærlighet. Nivående av de kjemiske signalene sendt fra disse transmitterene kan brukes som en måling på intensiteten av orgasmen. 

Under orgasme nummes funskjonen av den venstre frontallappen. Denne delen av hjernen kontrollerer oppførsel. Dette er også det som skjer i hjernen når et menneske inntar heroin. Kvinner og menn har mye av de samme hjerneaktivitetene under sex, selv om følelser knyttet opp mot akten er forskjellige. 

Hva skjer i kroppen etter samleie?

Etter sex blir man avslappet og oppnår en følelse av tilfredstillelse og trøtthet. Man får kanskje en ekstra trang til å sove. Musklene slapper av og pulsen senkes. Penis, klitoris og skjeden synker sammen igjen til "slapp" tilstand. Trykket i livmoren slipper og fører til at sæd suges opp. Det er normalt å føle seg litt ettersvett. 

Sex gir økt velvære og livskvalitet. Humøret stiger ved regelmessig sex og man føler seg kanskje lettere til sinns. Pulsøkningen under sex er gunstig for immunforsvaret og hjerte og lunge-systemene. Sex kan også virke smertelindrene og føre til avspenning. 

 

Kilder: klikk.no, medicaldaily.com